maanantai 20. tammikuuta 2014

Kasvishernekeitto - parasta dieettiruokaa

Paremmin talveen sopivaa ja suomalaisempaa ruokaa ei taida olla kuin vanha kunnon hernesoppa. Hernekeitto on edullista, täyttävää, kuitu- ja proteiinirikasta ja gluteenitonta.
Olen joskus aikaa sitten postannut kerran hernekeitosta, mutta on se niin hyvää ruokaa, että voi siitä muistuttaa uudemmankin kerran :)

Kasvishernekeitto:

500g luomuherneitä (älä tingi - hintaero on minimaalinen)
2rkl oliiviöljyä
3-5 sipulia
3-5 porkkanaa (mielellään luomu - Pirkka-pussi on ollut tänä vuonna hyvälaatuista tavaraa)
2l vettä
2tl Herbamare maustesekoitusta (tai ruususuolaa ja ripaus pippurirouhetta)
2tl meiramia (kuivattua)
2rkl Dijon sinappia

Laita herneet likoamaan reiluun veteen vähintäänkin yön yli - eli jätät illalla herneet likoamaan ja aamulla voit jatkaa.
Tässä pieni ero perinteisiin resepteihin: Tykkään kuullottaa vihannekset ennen keittämistä - aina ja kaikissa keitoissa. Olen muutaman testikeiton jälkeen sitä mieltä, että sipuleiden ja porkkanoiden kevyt freesaaminen öljytilkassa tekee hernesopastakin runsaamman makuisen.
Tykkään myös laittaa kaikki ainekset kerralla hautumaan. Monissa ohjeissa aineksia tiputellaan tunnin välein keitokseen... Näin pääset vähemmällä - eikä keitto ainakaan huonompaa ole.

Eli kuullota pilkottuja sipuleita ja porkkanoita hetki öljyssä - älä kuori luomuporkkanoita. Lisää herneet, vesi ja mausteet. Kiehauta seos ja laske lämpöä niin, että keitto juuri ja juuri pulpahtelee. Peitä kannella ja jätä hautumaan koko päiväksi - siis ainakin kuusi tai vaikka kahdeksan tuntia. Loppuvaiheessa voi tarkistaa keiton sakeutta ja pyöräyttää jonkun kerran kauhalla. Lisää lopuksi sinappi. Tarjoa raejuuston kanssa.




Yksi suuri ihmetyksen aihe minulle on, että hernekeittoa ostetaan purkkitavarana - vaikka se purkki olisi miten halpaa ja helppoa. Mutta niin on itsetehtykin hernekeitto. Jos lukijoissa on joku, joka ei ole vielä kokeillut hernekeiton keittämistä niin suosittelen kyllä :)
Viiden litran kattila tappiinsa soppaa kustantaa ehkä noin parisen euroa - ottaen huomioon että käytän niitä kalliimpia luomuherneitä 0.99e/pussi. Jos soppaa jää yli, sitä voi säilyttää jääkaapissa jonkun päivän Se myös kestää hyvin pakastusta annosrasioissa. Jääkaapissa keitto senkun paksuuntuu entisestään . Lisää vähän vettä lämmitysvaiheessa.

Lautasella raejuustoa ja nokkosensiemeniä.


kasvishernekeitto / hernekeitto / helppo hernekeitto / laskiainen / dieetti / vähäkalorinen keitto /

11 kommenttia:

  1. Huomenna siis papusoppaa.
    Edellisestä kerrasta onkin ihan liian kauan. Tänään tein tuota välimerellistä leipää. Kyllä tuli kaunis ja pullea ilman hiivataikina, makua vielä ihmettelen, että tykkäätkö ??? Tattari maistuu ,hämmästyä ( kirjoitin tuohon hmmmm ja tämä vehe laittoi siihen että hämmästelyä, hi ) . Siis uudelleen. Tattari maistuu siis tattarille. Mitähän muuta sen tilalla voisi käyttää ??? Saattaa nimittäin olla tuon tattaria kanssa sama homma kuin soijan kanssa, aina vaan yäk ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Maarit :)
      Eikö ole kumma juttu että ne yksinkertaisimmat hyvät ruuat vaan välillä unohtuu. Hernekeittoa päätin nyt itsekin laittaa useammin.

      Leivästä: Käytitkö tattarijauhoja vai hiutaleita? Tattarijauhoista leipä tulee tummampaa ja maistuukin tattarille. Jos käyttää hiutaleita niin väri on vaalea eikä meillä pari vierastakaan edes tajunnut, että seassa on tattaria. Ihmettelivät ääneen että käytänkö taas vehnää...

      Jos kokeilit tattarijauhoilla niin teepä seuraava setti tattarihiutaleisiin. Olen huomannut, että kaura taittaa tehokkaasti tattarin makua. iHerb:iltä saa hyvää ja kohtuuhintaista luomukaurajauhoa.
      Ja voihan tattarin ja kauran tilalla tietysti kokeilla muitakin hiutaleita ja jauhoja. Minäkin teen uudenlaisen sekoituksen käytännössä joka leipomukseen.

      Soijaa minäkään en syö kuivabulkkituotteina. Harvakseltaan ostan tofupalan - senkin taidan lopettaa kokonaan. Mitään et menetä, vaikka soijaa et käytäkään - päinvastoin :)

      Poista
    2. Hei, muistan lukeneeni, että pikakaurahiutaleita voisi käyttää kaurajauhon sijasta. Raision(?) edustaja tosin vinkkasi, että hiutaleet voisi vielä ennen käyttöä monitoimikoneella/bamixilla hienontaa hienommaksi. En ole vielä testannut, mutta melko hienoa, haurasta tavaraahan nuo pikakaurahiutaleet tuntuvat olevan.. Tämä siis tuli mieleen nyt iHerbin kaurajauhon mainitessasi :)

      Poista
    3. Hei :)
      Kiitos vinkistä. Minäkin olen aiheesta lukenut jostain kirjasta mutta on jäänyt vielä testaamatta. Kaurajauho (ainakin iHerb:in) on kostean ja aika raskaan oloista. Voisikin ihan kokeilla millaista jauho on hiutaleista jauhettuna. Jotenkin epäilisin että kuivempaa?

      Kaura on niin rasvainen vilja, että jauhettuna se kannattaa (pitää) käyttää mahdollisimman äkkiä. Ihmettelen hiukan iHerb:in pussin käyttöaikaa - viimeksi tilaamassani pakkauksessa se on syykuulle 2014. Juttelin joskus aiheesta Petäjäveden myllärin kanssa ja hän sanoi että kaurajauho tulisi käyttää viimeistään kolmen kuukauden kuluessa jauhatuksesta. Kaura on niin rasvainen vilja että se härskiintyy nopeasti.

      Täytynee vielä soittaa ja kysäistä aiheesta uudemman kerran - muistankohan nyt ihan väärin...
      Ajattelin myös laittaa iHerb:ille viestiä, että kaurajauhoissa pitäisi ilmetä jauhatuspäivä. Yleensä ottaen heillä kyllä on tosi tuoretta tavaraa. Tuotteissa joista ilmenee pakkauspäivä, se on käytännössä ollut kuukausi t ennen kuin paketti on jo täällä Suomessa.

      Poista
  2. Tämä tabletti yrittää kommunikoida myös ihan itsenäisesti, eikä anna kirjoittaa mitä haluan. Äskeinen kommentti jäi kesken tämän vehkeen oman tahdon takia, heh . No mutta toivottavasti tuli joku selvyys ;))))

    Ihanaa ja jääkylmää maanantain ehotonta sinne :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa viikkoa sinullekin :)

      Minä en edes yritä kommentoida puhelimen kautta... Ihan toivotonta tuhraamista. Kerran onnistuin sotkemaan blogikoodiakin sillä. Blogger herjasi viikkotolkulla virhettä aina kun avasin sivut. Mitään en sille osannut tehdä, kun en tiennyt mitä olin näppäillyt alkujaankaan :)

      Poista
  3. Hernari on kyllä ihan ykkösruokaa! Mulle oli iskostunut lapsuudesta, että sen valmistus on jotain salatiedettä ja vaivalloista. Mua huijattiin ja huiputettiin pahemman kerran.

    Täytynee vielä kokeilla tuota kehumaasi kuullottamisella aloittamista, olen laittanut suoraan veteen keittymään. Allekirjoitan muuten mtös tuon luomuhernesuosituksen, maussa on oikeasti kyllä eroa! Hernekeitto on vakio työevääni pakkasesta, tosiaan paksuuntuu kivasti ja helppo ottaa mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei V :)

      Yksinkertaiset on usein niitä parhaita. Kyllä hernesoppa kuuluu talveen. Uskomatonta miten onnistuukin olemaa samalla niin tuhtia ja kevyttä...
      Siinäpä miettimistä kaikille "hienojen" pussidieettikuurien laatijoille :)

      Ja hernekeiton valmistuksesta... Tunnustan itsekin aikoinaan ostaneeni hernekeittopurkkeja - ja ihan kuten sanoit, käsityksessä että sen valmistus on jotenkin hankalaa... Aikaahan se vie - mutta se ei tarkoita mitään aktiivista kauhanvarressa seisomista. Minulla kattila saa olla levyllä koko päivän. Jos käyn kaupassa tai lenkillä, virran voi hetkeksi sammuttaa ja laittaa taas päälle kun tulee kotiin.
      Soppa ei vie kokkia, vaan kokki soppaa :D

      Herneet kyllä kannattaa ottaa luomuna - tietysti ihan periaatteessakin, mutta myös koska hintaeroakaan ei oikeastaan ole.

      Poista
  4. Kuivatuissa herneissä on n.300 kcal / 100g, joten pussillisessa on kilokaloreita 1500 :) Kevyttä se silti on, mutta ei sentään mitään paastoruokaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :)
      Isosti kiitos huomiosta :) Sen kerran kun käyn jostain kalorimääriä tsekkaamaassa, niin eikä mene päin mäntyä... Ei pitäisi ollenkaan kun aiheesta mitään tiedä - lorautella vaan reippaasti kermaa sekaan kuin Virenin Päivi aikoinaan...

      Korjasin juttua siltä osin - tietysti hyvä sopparesepti saa jäädä :) Kommenttia ihmetteleville tiedoksi: Olin kirjoittanut erheellisesti soppakaloreiden määräksi tuoreherneiden kalorimäärän. Kiitos korjauksesta :)

      Poista
  5. Hei! Kirjotit että on dieettiruokaa? Kysynkin kuinka kauan söit tuota kasvishernekeittoa ja minkä verran tippu painoa jos itsekin kokeilis...

    VastaaPoista