torstai 2. tammikuuta 2014

Soseesta sopaksi


Kuinka monen uuden vuoden lupauksiin kuuluu keventää keittiössä? Siihen paras sesonkivinkki ovat porkkana- ja lanttusosepussit. Niitä on nyt ainakin meidän Cittarissa 1/1kg pussi. Minä olen jo hakenut omani - jäi sinne vielä teillekin :)

En ole koskaan valmistanut lanttu- tai porkkanalaatikkoa. Minulla on anoppi, jolle aihe on yksi vuoden tärkeimpiä riittejä - eli meillä syödään anopin laatikoita - ja se sopii minulle paremmin kuin hyvin :)
Saa porkkanasoseesta kuitenkin paljon muutakin kuin laatikoita - hetkessä ihania rieskoja, porkkanalettuja, vohveleita tai sosekeittoja.

Porkkanasosekeitto valmiista soseesta hujauksessa:

3 isoa sipulia
3-5 valkosipulin kynttä
1/2 tuorechilipalko (tai noin 1tl kuivattua chilipalkoa)
2rkl oliiviöljyä
1kg porkkanasosepussi
(1 tuore fenkoli)
1l vettä
1-2tl rakuunaa
1-2tl Herbamarea (tai suolaa ja muuta maustesekoitusta)
100g yrttituorejuustoa (Lidl Cavabel - edullinen ja ihan hyvä)
1tl kurkumaa (lisätään lopuksi - kurkuma kitkeröityy keitettäessä)

Lohkotut (fenkoli) sipulit, valkosipuli ja chili freesaillaan öljyssä. Lisätään vesi, porkkanasose ja mausteet. Keitellään miedolla lämmöllä noin puoli tuntia. Lisätään tuorejuusto. Soseutetaan sauvasekoittimella - valmis.

Porkkanasosekeittoon sopii hyvin tuore fenkoli. Kokeile myös punaista paprikaa tai juuston tilalle Aura-juustoa tai paista keittolautaselle halloumviipaleita... Jos haluat kermaisemman sopan, laita tuorejuustoa 200g. Monien mahdollisuuksien, mutta vain yhden euron sosepussi...

Valmiit sosepussit voi pakastaa, säilyvät hyvin ainakin kevääseen - ja sitten alkaakin jo salaattisesonki.




Lautaselle sinimailasen ituja, valkosipulirouhetta ja raejuustoa.

porkkanasosekeitto / fenkolikeitto / kasvissosekeitto / porkkanakeitto soseesta / laihduttajan keitto / keventäjän keitto / 

9 kommenttia:

  1. Haa haa, meidän kaupassa noi on vielä puolet halvempia!! =) Ostin pari pussia (haen ehkä vielä lisää..) ja ajattelin kokeilla juurikin rieskoja ja sosekeittoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heli - nyt pilasit mun päivän :D
      Parisen vuotta sitten pusseja oli meidänkin marketissa 50 centillä - ovat kai täällä huomanneet että minä haen ne eurollakin...
      Viime vuonna alessa oli vain lanttupusseja - nyt lanttupusseja ei ole alennettu vielä ollenkaan. Aika jännää vaihtelua. Viime talvena meillä syötiinkin sitten lantturieskaa - paljon lantturieskaa... Lanttusose on vähän haastavampi tuote yleiskäytössä kuin porkkanasose.

      Osta nyt ihmeessä pakastin täyteen sosepusseja - ei sen helpompaa kasvisruokapohjaa ole. Sosepussi ei ole ollenkaan nuuka sulatuksen jälkeenkään. Eli kestää ihan hyvänä jonkun päivän jääkaapissa odottamassa valmistusinspiraatiota.

      Poista
    2. Mä olen surkea kokki ja multa puuttuu hamstraajageeni... joten kovin paljoa en noita aio hamstrailla. Muutaman ehkä kuitenkin haen lisää ja laitan pakkaseen. Pitäis nyt vaan saada aikaan kokeilla ensin noistakin jotain... Se mua kyllä vähän inhottaa, että noissa on porkkanan lisäksi modifioitua perunatärkkelystä - miksi? Onko se haitallista?

      Poista
    3. Kävin tarkistamassa Suvi porkkanasosepussin tekstin - siinä ei ole muuta mainittu kuin 100% suomalainen porkkanasose. Pikkumiinus siitä ,että se ei ole luomua... Pirkalla on luomuna soseita mutta tänä vuonna ne eivät ole ainakaan vielä alessa - niitä otan tietty jos vaan sattuu kohdalle.
      Raakaporkkanat ostan luomuna, mutta tässä nyt vähän tingin periaatteista...

      Poista
  2. Kiitos vinkistä, täytyy etsiä jos löytyisi meidänkin kaupasta :)

    Hyvää uutta vuotta !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sara :)
      Porkanasose on ihan yksi parhaita pikaruokapohjia pakkasessa. Kyllä minäkin sitä muutaman kymmenen pussia jemmasin :)

      Oikein hyvää alkanutta vuotta sinullekin - linjoilla tapaillaan :)

      Poista
  3. No meilläpäin noi pussit ei edes tule mihinkään alennukseen!! :/ Toiveikkaana vuosi sitten ravasin kaupassa, turhaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi hemmo... Aika lailla kai paikkakunta- ja kauppakohtaista on näköjään tuo alepolitiikka. Täällä niitä on välillä saanut 50c/pussi. Lähicittarissa olivat tänä vuonna 1€ ja Jyväskylän Cittarissa eilen 2€.

      Jospa vielä sinuakin joku vuosi onnistaa :)

      Poista
  4. Juu, sinun viimevuotista vinkkiä muistelin ja ostinkin jo meille parit sosepussit. Nyt vain keittoja väsämään.

    VastaaPoista