tiistai 2. heinäkuuta 2013

Pinaatin ryöppääminen

Pitääkö pinaatti ryöpätä? Jos, niin miksi kauppojen valmiissa salaattisekoituksissakin sitten on pinaattia? Mitä on babypinaatti? Mitä on lehtipinaatti? Mitä on Uuden-Seelannin pinaatti? Lamopinaatti? Kuinka kauan pinaattia ryöpätään?
Kysymyksiä aiheesta riittää ja vastausten kirjo on laaja... Kumma juttu, vaikka pinaatti on yksi suomalaisten kasvimaiden perusvihreitä ja pinaattikeitto ja -letut jokakodin perusruokaa.


Oli miten oli - tähän olen itse päätynyt pinaattieni kanssa:
Kesän aikaan poimin omalta kasvimaalta pieniä, (max. ehkä noin 10cm halkaisijaltaan) lehtipinaatin lehtiä joka päivä osaksi salaattisekoituksia ja viherpirtelöitä. Huuhtaisen lehdet - en ryöppää niitä.
Minulla pinaatinlehdet eivät oikeastaan sen isommiksi edes ehdi kasvaa ennenkuin kasvusto alkaa kukkia ja lakoaa ylipitkänä pitkin tiluksia.
Kylvin pinaatinsiemenet tänä keväänä 14.5 ja perkasin laonneen kasvuston pois 30.6 - eli noin kuuden viikon kuluttua kylvöstä.

Minulla ei ole tonttia kasvatella pinaattia koko vuoden tarpeiksi. Otin nyt tietty talteen kaikki loput lehdet mitä kitketyistä varsista irtosi. Niitä tuli tuoreena tiukkaan pakatttu kympin kattila. Se oli liian iso satsi päivässä-kahdessa käytettäväksi ja sen ryöppäsin koskapa pakastin ne.

Pinaatin ryöppäysohjeet vaihtelevat muutamasta sekunnista jopa viiden minuutin keittämiseen. Itse olen päätynyt muutaman sekunnin huljautukseen.
Varmasti siihenkin hommaan on hienoja virallisia vempeleitä - minulta löytyy kymmenen litran kattila ja viiden litran vetoinen spagettilävikkö. Kympin kattilaan senverran vettä että noin 5cm spagettilävikön pohjasta jää veden alle. Kun vesi kiehuu lastaan lävikön täyteen pinaatinlehtiä. Muutamassa sekunnissa ne höyrystyvät lävikön pohjalle. Siellä muutaman sekunnin pyöräytys kiehuvassa vedessä, nostan lävikön pois ja huuhtaisen pinaatit kylmällä vedellä.
Ryöpätty ja huuhdeltu satsi kipataan kulhoon, lävikkö takaisin kattilan päälle ja uusi erä pinaattia kyytiin. Muutaman läviköllisen ryöppäämiseen en vaihda vettä välillä. Liukuhihnahomma - nopea ja näppärä.




Sillä nyt tämä juttu, kun varmasti muutkin ihmettelevät mitä tehdä laonneiden tai kukkimaan alkavien pinaattikasvustojen kanssa. Kerää äkkiä lehdet talteen ja kylvä uutta vaan tulemaan :)

Taas kerran pinaatin kasvuvoimasta ja -vauhdista yllättyneenä vähensin sen määrää - nyt tulossa on vain noin metrin pätkä. Siitä kyllä riittää kesän jokapäivänruokiin ja jää varmasti taaskin yli.

Pinaatti kerää nitraattia - mutta kun sen itse kasvattaa, niin tietää mitä syö. Itse lannoitin pinaattipenkkiä tänä vuonna kerran ohuella kerroksella heinäsilppua. Marttojen keskustelupalstalla joku kertoi kylväneensä pinaatin "reilusti kompostilla parannettuun maahan"... Kuulostaa minusta hiukan hurjalta. Pinaatin nitraattipitoisuudet vaihtelevat huomattavasti ja siihen vaikuttavat nimenomaan viljelyolosuhteet.

Nitraatin määrä pitää tottakai aina ottaa huomioon, mutta mutta... Kuinka usein samat äidit, jotka huolta vailla tarjoavat polvenkorkuisille "nauravia nakkikääröjä" läpi vuoden, kuitenkin pähkäilevät josko uskaltavat lisätä jonkun hassun kerran kesässään kasvimaalta pinaatinlehden siltään salaattiin...

No, nämä siis vain minun ajatuksiani. Edelleen olen mieltä, että isot määrät syötäväksi tarkoitettuja pinaatinlehtiä kannattaa ryöpätä ja nakki sillointällöin on ihan ok sekin :)

Kesän tuorekäyttöön sopivampi on maultaan miedompi ja lehtirakenteltaan hennompi lehtipinaatti kuin paksuruotisempi lamopinaatti, eli Uuden-Seelannin pinaatti.

6 kommenttia:

  1. Kokeilepas pinaatti-mansikkasalaattia!

    http://dzinninajatuksia.blogspot.fi/2013/06/pinaatti-mansikkasalaatti.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos vinkistä - kävinkin jo kurkkaamassa :)
      Sinulla on muutenkin mielenkiintoisia juttuja blogissasi. Jään kuulolle :)

      Poista
  2. Kiitos Johanna! Justiinsa eilen mietin, mitä ylikasvaneelle ja jo kukkivalle pinaatille tekisin. Nyt tiedän:) Olen samaa mieltä kanssasi siitä, ettei oman penkin tuotosten kanssa tarvitse nipottaa samalla tavalla kuin kaupan tuotteiden. Tänä kesänä on tullut testattua myös se, että maku on aivan toinen: meidän lapset ovat mukisematta syöneet sekasalaattia, jossa on tuoretta pinaattia, rucolaa, lehtisalaattia ja amerikansalaattia. Kaikki omasta penkistä. Eivät välttämättä kaupasta ostettuna olisi olleet yhtä hyviä. Ja se riemu siitä, että omalla pihalla kasvaa jotain vihreää, ja niin pienellä vaivalla. On vielä mukava takapihan komistuskin. Viherpiiperrys on mukavaa touhua:)))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitoksista :)
      Silläpä juuri aiheesta muistutin - uskoisin että suunnilleen samoilla aikatauluilla kotiviljelykset ovat. Eli pinaattipenkki vetelee varmasti muillakin viimeisiään, eikä sellaista vitamiinipommia kannata kompostiin heilauttaa.

      Sitä minäkin olen mieltä - itse kun tekee niin tietää... Jostain vielä kun löytäisi oikeiden ammattilaisten tekemän vertailun: Mikä on keskivertokuluttajan kesän aikana saama kokonaisnitraattisaldo vrt. takapihan tuorepinaatti vs grillimakkarat :D

      Meillä on porukka kanssa tottunut aika aromikkaisiin salaatteihin. En nyt valehetele kun sanon että koko vuonna en ole ostanut ensimmäistäkään salaatti- tai siihen verrattavaa vihreää kaupasta. Kesällä teen takapihan tarjonnasta salaattia joka päivä toukokuusta syyskuulle - sitten vaihdan juureksiin.

      Olen nyt opetellut lisäämään salaatteihin reilusti tuoreyrttejä. Basilikaa menee joka kippoon iso puntti, lisäksi korianteria, mäkimeiramia, sitruunamelissaa... Mitä vaan sattuu. Niihinkin on nyt tottunut eikä salaatti tunnu maistuvan enää miltään ilman.

      Minulla on ollut aina tapana jättää salaatti "vihreäksi". Minusta salaattipohja on ihan parasta lehticocktailina. Siihen päälle sitten voi heilauttaa jotain tuhdimpaa.

      Kyllä kasvimaa on niin paras harrastus - tiedän tunteen :)

      Poista
    2. Sama anonyymi lisää: omat tomaattini vasta kukkivat, mutta kasvu ollut parvekkeella ruukuissa sitä luokkaa, että satoa lienee tulossa. Ensi kesäksi täytyy suunnitella uusi kasvupaikka, ehkä jopa avomaa, ja kylvö tehtävä paljon aiemmin. Täytyy kokeilla myös sinun vinkkiäsi siementen talteenotossa. Se huono puoli tässä pihatouhussa on, että lomaa on vain 4 viikkoa, joten hirmu isoja projekteja ei jaksa viritellä. Salaatit ja tomaatit hoituvat kyllä aika helposti vielä.

      Poista
  3. Tätä ryöppäämisjuttua olen miettinyt kovasti, kiitos taas hyvästä postauksesta! : )

    VastaaPoista