sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Kesän helpoin raparperipaistos - gluteeniton

Raparperia on näihin aikoihin ainakin täällä pikkukaupungin kupeessa joka tontilla ja nurkalla. "Terve, mitä kuuluu?" menee nyt "Terve, otatko raparperia?".
Onkohan joku joskus onnistunut - eli siis saanut "eivät mene hukkaan" -hyvän omantunnon jaettuaan ne kaikki rehottavat raparperit jonkun pahaa-aavistamattoman matkaan :D

Yhtään vartta en ota minäkään kavereilta tai äidiltä - ihan on tekemistä yhdessä omassakin juurakossa...
Raparperireseptin pitää siis olla nopea ja helppo - niinkuin tietty kaikkien muidenkin reseptien.

Tästä homma ei voi paljon simppelimmäksi käydä:

Kasa raparperin varsia - noin 10 isoa
2rkl perunajauhoa
2rkl intiaanisokeria

Muruseos:
50g voita
1dl kookoshiutaleita
1/2dl tattarihiutaleita
1/2dl mantelilastuja
2-3rkl intiaanisokeria
2tl vaniljasokeria

Pesaise ja pilko raparperit noin sentin pätkiksi. Osan kuoria voi vetäistä irti - helpottaa pilkkomista.
Voitele piirakavuoka voilla. Kippaa vuokaan raparperipalat. Pyörittele sekaan perunajauho ja sokeri. Laita uuniin, 175 astetta noin 20 minuuttia. 

Tässä välissä sekoita muruseos.
Heitä voi ja kaikki kuivat aineet bamixin kulho-osaan. Muutaman sekunnin pyöritys ja taikina on valmis.
Kookos ja manteli sopivat hyvin raparperin kanssa. Tattarihiutaleet voi korvata kaurahiutaleilla. Periaatteessa suhde 50g voita / 2dl kuiva-aineita toimii. Laita mitä kaapissa on.

Ota hiukan pehmenneet raparperit uunista ja ripottele muruseos pintaan. Takaisin uuniin, noin 40 min 175 astetta. Jos pinta tummuu liikaa, laita hetkeksi päälle leivinpaperin pala.

Ja jos olet kaukaa viisas - teet vaniljakastikkeen valmiiksi jäähtymään jo edellisenä päivänä. Minä en ole...
Kannattaa siis aloittaa raparperipaistoksen valmistus tekemällä vaniljakastike:

1l punaista maitoa
1 muna
3rkl perunajauhoja
3rkl intiaanisokeria
2rkl vaniljasokeria

Sekoita huolellisesti vispaten muna ja perunajauhot kylmään maitoon. Levy täysille ja herpaantumatonta pohjaa myöten lastalla sekoittelua kiehumispisteeseen asti. Ota kastike levyltä ja lisää sokeri. Kansi päälle kuortumisen estämiseksi ja ulos jäähtymään.

Vaniljakastiketta ei kannata ostaa valmiina. Itse tehden siinä ei ole yhtään tunnistamatonta ainesosaa. Sitäpaitsi se on ihan helppo ja nopea valmistaa. Kesällä sitä voi tehdä isonkin annoksen kerralla jääkaappiin ja kippailla kylmää kastiketta mansikoiden ja piirakoiden päälle.

Ja sokerista: Kannattaa ihan vakavissaan opetella vähentämään sokerin määrää. Teorioita parhaasta ruokavaliosta löytyy vegetarismista karppaukseen. Yhteistä kaikille kuitenkin on, että sokeria (etenkään valkoista) ei suosita niistä missään.
Minulta paras neuvo ja vippaskonsti sokerin käytön vähentämiseen on ostaa kotiin vain kalleinta sokeria mitä kaupasta löytyy. Sitä kympin kilo intiaanisokeria jo vähän kelailee, josko kolmea desiä kuitenkaan yhteen piirakkaan tarvitsee :D









Tumma intiaani- tai mascobadosokeri tuovat hiukan väriä vaniljakastikkeeseen. Lisäsin myös pari ruokalusikallista vaahterasiirappia - se on niin hyvää :)

2 kommenttia:

  1. Tämä on kiva ohje, lisään omaan reseptikokoelmaan. Raparperiresepteistä tulee todella puute kun tuntuu, että täytyyhän niitä syödä kun noin kerran kasvavat. Kohta alkaa muuten sama homma kesäkurpitsan kanssa. Kasvatan sitä aina liikaa koska se vain tuntuu niin kivalta saada oikein kunnon sato. Sinulla näkyy olevan ainakin kurpitsaohjeita, odottelen innolla kesäkurpitsareseptejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips Leena :)
      No tänään lisäsin kesäkurpitsaa piiraaseen. Kokeilepa sitä tattaripohjaa - rakenne oli tosi murea ja hyvä.
      Tänään tein gluteenitonta raparperi-rahkapiirakkaa. Siitäkin tuli kyllä tosi hyvä. Laitan reseptiä kunhan ehdin.

      Poista