perjantai 26. heinäkuuta 2013

Vispipuuro riisijauhosta - gluteeniton

Farina karkea riisijauho on ollut meillä käytössä jo pitkään. Siitä valmistuu tosi hyvä gluteeniton "mannapuuro", joka on koostumukseltaan hyvin paljon mannapuuron kaltaista ja makuista. Jos valmistusainetta ei tiedä, niin eroa ei käytännössä paljon huomaa.

Vasta viime viikolla katsoin tarkemmin pussia, ja huomasin että siinähän on vispipuuron kuva... Miksiköhän en aiemmin ole tätäkään hoksannut - jos riisijauhosta saa "mannapuuroa" niin siitä saa tietysti myös marjapuuroa.
Vispattu marjapuuro on ihan parasta mökkievästä mökille, jossa ei ole sähköjä eikä jääkaappia - se säilyy hyvänä huoneenlämmössä ainakin pari päivää.

Mielestäni pussin ohjeessa mainittua jauhojen määrää voi hiukan säätää alaspäin. Itse käytin kahteen litraan nestettä kolme desiä riisijauhoa ja sekin vispautui hyvin.

Oma marjapuuro-ohjeeni:
5dl puolukkasosetta (noin1l puolukoita - ajan sauvasekoittimella kokonaiset puolukat tasaiseksi soseeksi)
1.5l vettä
3dl Farina karkeaa riisijauhoa
1/2dl intiaanisokeria
1/2tl suolaa

Puolukkasose ja vesi lämmitetään kiehuvaksi. Jauhot, sokeri ja suola lisätään kunnolla vispaten. Haudutellaan matalalla lämmöllä 20min aina välillä pohjaa myöten sekoitellen. Valmiin puuron päälle laitetaan kansi kuortumisen estämiseksi ja jäähdytetään.
Puuro on hyvää huoneenlämpimänä, mutta myös jääkaappikylmänä. Eväspuuro kannattaa jäähdyttää jääkaapissa, niin se säilyy raikkaampana pidempään.
Lautaselle ripaus intiaanisokeria ja kylmää maitoa.

Vispipuuron voi valmistaa myös mm. variksenmarjoista ja tyrninmarjoista. Kokeilepa vertailun vuoksi joskus näitä erikoisempiakin marjoja ja karkeaa riisijauhoa.

Ja oli tässä vispipuurossa pienen puurokatastrofin aineksetkin... Mökille lähtiessä lapset pakkasivat lähtökiireessä maasturin kontin täyteen tavaraa. Vispipuurokulhon peittelin foliolla, ja työnsin jonkun käteen ajatuksella että pitää sitä sylissä matkan ajan. Ensimmäisessä mutkassa takaa kuului huolestuttava kolina...
"Missä on marjapuuro?"
Kulho mötkötti kyljellään reppujen ja ruokakassien päällä - ei sitten ollutkaan kenenkään sylissä vaan pinon päällimmäisenä... En ikinä ole niin nopeaan saanut autoa parkkiin...
Puuro ei ollut vielä päässyt foliokannen välistä ulos. Huh...

5 kommenttia:

 1. Nam nam, menee kokeiluun. Kiitos paljon!

  VastaaPoista
 2. Heippa. Kyselisin, että tuleeko tosta puurosta sellasta kuohkeaa ja lohkeavaa vai jääkö se löysäksi? Itse pidän ensin mainitusta, mutta en ole saanut sitä onnistumaan. Äidin tekemä tavallinen vispipuuro oli juuri oikeanlaista, mutta tämä versio sopisi vatsalleni paremmin...Kiitos paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan :)
   Kyllä puurosta tulee tälläkin konstilla ihan oikeaa kuohkeaa vispipuuroa. Jos tykkäät että puuro on ihan erityisen kuohkeaa niin nosta jauhojen määrää hiukan tuosta minun käyttämästäni eli käytä noin 3.5dl riisijauhoa/2l nestettä. Anna puuron jäähtyä kunnolla ennen vispaamista - sekin auttaa.
   Nyt saa jo metsästä tuoreita puolukoita. Niistä tulee ihan superhyvä puuro - ihan erilainen kuin pakastetuista :)

   Poista
 3. Googlen kautta löysin tähän reseptiin ja kokeiluun menee kyllä välittömästi, koska pakastinta pitäisi saada vähän tyhjemmäksi tämän kesän ja syksyn marjoillle! :) Toivottavasti löytyisi meidän lähikaupasta noita jauhoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Saara :)
   Nimenomaan tämä karkea riisijauho tekee ihan saman rakenteen kuin mannaryyni.

   Poista