keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Kalkkia kananmunan kuorista

"Kalkkivalmisteista paras on munankuorikalkki. Siinä on mukana rikkiä kuten kananmunassakin."
Airi Rekilä Aaltonen - Syö itsesi suomalaiseksi

Ystäväni on jo kauan valmistanut käyttämänsä kalkin kananmunankuorista. Vaikka aihe on ollut esillä useinkin ja se on kiinnostanut, en vain ole saanut aikaseen itse kokeilla...
Eipä sekään ollut kummoinenkaan homma kunhan alkuun pääsin. Olen nyt säästänyt viikon verran kaikki kananmunan kuoret. Ja patistanut koko muunkin perheen projektiin mukaan :)

Keitettyjä kananmunia ei ole keittiössä valmistettu tällä välin. Kaikki raakana rikotut olemme samantien huuhdelleet puhtaiksi ja laittaneet kuivumaan pellavapyyhkeen päälle keittiötason nurkalle. Kuivatut kuoret ovat tietysti luomu kananmunista. Kun munankuoria oli kertynyt noin pellillinen,  laitoin ne vielä varuiksi noin 15 minuuttia 150 asteiseen uuniin desinfioitumaan. Suomalaisissa munissa ei käytännössä ole salmonellan vaaraa, kuumensin nyt kuoret kuitenkin.Ja taas se jokapaikan apuri - bamixin kippo...


Ajelin jonkin aikaa ja kantta avatessa ilmoille pöllähti ihan oikeaa hienojakoista kalkkijauhoa.


Osa kuorista oli vielä terien jäljiltä hienoa rouhetta. Kalkki imeytyy uskoakseni sitä paremmin,  mitä hienompaa rakenne on. Hieroskelin kuorijauhetta hetken vielä morttelissa.


Kananmunan kuorikalkki on nyt osittain hienojakoista jauhetta,  mukana on pienenpientä kuorimurua. Testaan tuotetta huomenna aamupalamarjojen seassa. Aion myös lisätä tätä raakakekseihin jotka vielä virittelen kuivumaan tänä iltana.
Vogel mainitsee usein myös nokkosjauheen hyvänä kalkinlähteenä. Kun yhdistän raakakeksiseokseen nokkosjauhetta tai nokkosensiemeniä ja tätä kananmunan kuorijauhetta niin eihän se voi olla kuin toimiva setti,  ainakin kalkinsaannin osalta :)


Aiheesta on tosi vähän tietoa tai käyttäjäkokemuksia. Omissa kirjoissani kananmunan kuorikalkki mainitaan Alfred Vogel - Luonto paras lääkitsijä ja Airi Rekilä-Aaltonen - Syö itsesi suomalaiseksi kirjoissa. Kalkkivalmisteet eivät sinänsä kalliita ole,  mutta kananmunakuorikalkissa minua kiinnosti nimenomaan laadukkaiden (aika hinnakkaidenkin) luomumunien täydellinen hyödyntäminen ja kuten Rekilä mainitsee kananmunan kuorien sisältämä rikki.


Netissä aiheesta keskustellaan eniten eläinten ruokinnan yhteydessä. Koirille,  kissoille,  kotiloille ja papukaijoille lemmikkejään pieteetillä hoivaavat omistajat syöttävät kananmunankuoria. Minä syötän kuoret kohta lapsille ja tottakai itsekin lähden testiryhmään mukaan.

"Eläinkokeissa kananmunan kuoren on havaittu imeytyvän yhtä hyvin kuin puhtaan kalsiumkarbonaatin, jota kalkkipillerit yleensä ovat. Kalsiumvalmisteissa sisältö ilmoitetaan usein seuraavasti: 1250-1300 mg kalsiumkarbonaattia eli 500 mg kalsiumia tai 630 mg kalsiumkarbonaattia eli 250 mg kalsiumia. Eli 300 mg kalsiumia olisi silloin 750 mg kalsiumkarbonaattia eli noin 750 mg jauhettua kananmunan kuorta.

Kananmunan kuori painaa noin 7 grammaa. Yhdestä munasta saa siis runsaan viikon annokset. Toisin sanoen riittää jos syö vajaan "maustemitallisen" (=yksi gramma) päivässä."
HS Kysy Kirstiltä-palsta

TÄSSÄ linkissä viimeisin postaukseni aiheesta. Lukija ohjeisti käyttämään kahvimyllyä kuorien jauhamiseen:

Tervehdys :) 
Ajattelin myös, että kuivatan ja samalla varmistan, ettei bakteereja siirry jauheeseen kuivattamalla kuoret uunissa. Jenkeissä moni suosittelee keittämistä, joka taas liuottaa osan kalkista veteen (heillä suurempi salmonella vaara). Meillä ollut kohta vuoden kalkinlähde kananmunankuorista, koska meidän vauvalle ei sovi maitotuotteet, niin piti keksiä tapa, jolla saada kuorista pulveria, jotta varmasti imeytyisi. Hankin sähköisen kahvimyllyn ja sillä saan tehtyä todella hienoa pulveria. Vinkkinä myös, että mitä kovemmat kuoret, sitä runsaammin kalkkia. Tietyt luomumunat kun vaikuttavat olevan aika liukuhihna tuotettuja, kun kananmuna kuori menee yllätävän helposti rikki, melkeinpä hajoaa käteen.
 -Nina :)
kalkin valmistus kananmunankuorista / kalkkia kananmunan kuorista / kuivatut kananmunan kuoret / kananmunankuorien kalkkipitoisuus / voiko kananmunan kuoria syödä / kalkkivalmiste luonnollinen / tee itse kalkkia / 

27 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista! Syön todella paljon kananmunia, tässä oliskin oivallinen idea meidänkin talouteen :) Pitääkin laittaa heti kokeiluun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. En osaa aiheesta vielä enempää sanoa kun ensimmäinen satsi vasta tuli uunista ulos :)
   Eilen heitin munakalkkia raakakeksitaikinan sekaan. Sinne uskoisin häviävän vaikka mukana olisi pienen pieniä rakeitakin. Ystäväni tätä on harrastanut jo pitkään, ja hyvissä voimissa on :)
   Extrahuomiona, nyt muuten vasta muistin että samainen ystäväni kävi luonani jokunen päivä sitten hiuslatvoja tasoittamassa. Hiukset ovat vahvistuneet ihan huomattavasti sitten viime kerran.
   Tuo kuorien hienonnusprojekti vaatii ehkä vielä jonkun ahaa-ilmiön. Bamix ja mortteli toimivat ok, mutta jotain vielä tehokkaampaa hakisin...

   Poista
  2. Tervehdys:) Ajattelin myös, että kuivatan ja samalla varmistan, ettei bakteereja siirry jauheeseen kuivattamalla kuoret uunissa. Jenkeissä moni suosittelee keittämistä, joka taas liuottaa osan kalkista veteen (heillä suurempi salmonella vaara). Meillä ollut kohta vuoden kalkinlähde kananmunankuorista, koska meidän vauvalle ei sovi maitotuotteet, niin piti keksiä tapa, jolla saada kuorista pulveria, jotta varmasti imeytyisi. Hankin sähköisen kahvimyllyn ja sillä saan tehtyä todella hienoa pulveria. Vinkkinä myös, että mitä kovemmat kuoret, sitä runsaammin kalkkia. Tietyt luomumunat kun vaikuttavat olevan aika liukuhihna tuotettuja, kun kananmuna kuori menee yllätävän helposti rikki, melkeinpä hajoaa käteen. -Nina :)

   Poista
  3. Hei Nina :)
   Isosti kiitos tästä kommentista ja vinkistä. Ihan mahtava idea sinulta. Laitan juttua aiheesta tässä joku päivä. Nyt vaan täytyy metsästää jostain vanha kahvimylly - tai tutkia mitä uudet kustantavat.

   Minulla ei ole ollut parempaa konstia kuin se bamixin kippo ja huhmare. Ihan jauhoa sillä ei koko erästä saa. Nytkin kuoria on jauhamatta monta pussillista, juurikin sen takia kun en ole saanut ihan täydellistä "pölyä" tehtyä.

   Kiitos vielä kerran :)

   Poista
  4. Sauvasekoitin tekee kuoret jauhoksi, minusta tuntuu että tämä toimii.

   Poista
 2. Todella mielenkiintoista kerrassaan! :) Olen kyllä tuosta kalkista tiennyt, mutta eipä ole tullut mieleen, että kuoria voisi syödä. Aina oppii uutta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ystäväni tätä kananmunakuorikalkkia ainain on käyttänyt jo pitkään. Ihan syötäväähän se on ilmanmuuta. Hienonnus vaatii ehkä vielä hiukan hienosäätöä. Tai sitten ei... Kunhan nyt ehdin kokeilla jauhetta käytännössä. Eilen hivautin sitä raakakeksitaikinaan. Huomenna kokeilen marjojen ja jogurtin sekaan. En usko että miltään sielläkään seassa maistuu.

   Poista
 3. Tämä ei nyt liity juuri tähän aiheeseen mutta lupasit melko tarkkaan vuosi sitten olla tänäkin vuonna haukkana cittarin alelaarin ääressä hamstraamassa joululta jämiksi jääneitä lanttusosepusseja jämähintaan. No nyt kannattaa mennä sinne laarille kun tänään oli ne lanttusosepussit siellä muistaakseni 69 senttiä. Viime vuonna näköjään sait niitä 50 sentillä. Viimeinen myyntipäivä nyt ostamissamme on 31.1. joten ehkä ne ihan loppujämät siitä vielä halpenevat ensi viikolla. Otettiin äitin kaa kuitenkin niitä nyt jo kassillinen (jäi sinne vielä sullekin) ja aiotaan huomenna kokeilla sun lanttusoserieskoja :)
  T: Suski

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos huolenpidosta ja hyvästä vinkistä muille lukijoille. Minä kyllä olen omat alelaari-lanttusoseeni pakastimeen kiskonut jo aikoja sitten :D

   Poista
 4. Mä syötän jauhettuja kananmunankuoria (tosin en huuhtele enkä käytä uunin kautta ennen murskaamista) ja nokkosta meidän koirille jotka on raakaruokinnalla - ehkä pitäis alkaa syödä itsekin.. olenkin jo kyllä hieman epäillyt, että koirapojilla on koko perheen terveellisin ruokavalio ;D

  nina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin siinä taitaa usein käydä että lemmikkien ruokinnassa ollaan paljon tarkempia kuin omassa ruokavaliossa :)
   Katsoo vaan ensin kissan kiiltävää turkkia ja teräviä kynsiä... Sitten ihmettelee omaa lisupäätä ja liuskoittuvia kynsiä...

   Poista
 5. Selvän teki, tässäkin taloudessa pistellään tästä lähin munankuoret talteen ja jauhetaan jauheeksi :) Olen tästä kotikalkkijauhosta joskus lukenut, mutta unohtanut asian. Nyt asiaan tulee korjaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja innostuksesta aiheeseen :)
   Ei ollut ollenkaan kova homma tuo kuorien kuivaaminen ja silppuaminen. Hiukan tosin vielä haluaisin säätää tuota jauhamista. Olisi kiva saada ihan hienoa kalkkipölyä. Silloin imeytyminen olisi tehokkainta.
   Enköhän tässä jotain keksi :)

   Käytin munankuorijauhetta jo aamupalajogurtin sekaan ja raakakekseihin. Ainakin niihin upposivat ihan täysin.

   Poista
 6. Siinäpä jännä ajatus. Ei ole koskaan tullut mieleen syödä kananmunankuoria, mutta nyt kun kananmunia menee melkoisen paljon, niin raaka-ainetta olisi ainakin helposti saatavilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Outi :)
   Kannattaa kokeilla. Mukavia pikuprojekteja tällaiset.
   Yhden kananmunan kuoret riittävät jonkun laskelman mukaan viikon kalkkilisäksi. Senverran kuoria / henkilö taitaa keskimäärin tulla joka taloudessa. Ovat kuoret tietysti arvokasta ravinnetta kukille tai kasvimaallekin jos itse ei kaikkia ehdi syödä.

   Poista
 7. Ihanaa! Eka tämän aiheen kokeiluni on tämä juttu :)
  Miten olen ollut näin kauan pimennossa etten ole löytänyt blogiasi? Vasta tänään kun hain googlettamalla "vuohenjuuston pakastamista". Oivallisia ajatuksia, ideoita, kaikkea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mukavasta viestistä :)
   Täällä kirjoittelen vähän sitäsuntätä - kokeiluja keittiössä ja puutarhassa rehellisellä amatööripohjalla :D
   Kananmunankuoret ovat meillä ihan vakiokäytössä. Siinä sitten vähän kompensoituu tuo luomumunien korkeampi hinta kun saa kuoretkin hyötykäyttöön. Osan laitan kukille ja loput syömme ihan itse.
   Tuo jauhamisprosessi on vielä vähän työn alla. Ihan paras vempele ei tuo bamixin kippo ole. Ratkaisu siihenkin löytyy varmasti ajan kanssa.

   Poista
 8. Löysinkin helposti tämän täältä :) Luin ohjeet ja otamme tään varmasti kokeiluun. Nokkosta oonkin kesäisin keräillyt ja käyttänyt talven mittaan. Talvivarasto on nyt syöty mutta pianhan sitä jo uuttakin saapi tilalle...:) Onkohan sulla täällä mahlasta tietoutta? En oo aiemmin ottanut mahlaa mutta tänä vuonna kiinnostaisi koettaa. Ja koivun hiirenkorvia plus kerkkiä kanssa!

  terkuin Maarit

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Maarit ja mukavaa kesää teidän perheelle :)
   Mahlaa en ole kerännyt mutta veljeni kyllä isojakin määriä. Sitä on pakastettu ja siitä on tehty jopa kotiviiniä. Ei kai siinä sen kummempaa muuta kuin että valutuskohdat on käytävä tarkistamassa päivittäin eli puut jsta mahlaa juoksuttaa tulisi olla lähietäisyydellä ja omia / maanomistajan luvalla.

   Kohta on paras aika kerätä koivunlehdet. Koivu on niin vahva diureetti että sitä ei kannata käyttää ihan jatkuvasti. Kuusenkerkkiä voi pakastaa - ne ovat ihan superhyviä.

   Poista
 9. Hei
  Vaikka postaus on vanha, kommentoin silti. Minulla on viljamylly, jolla jauhan kananmunankuoret. Hyvää tulee.
  Ja kokemus: Äitini katkaisi jalkansa. Sen jälkeen vein hänelle kananmunakalkkia syötäväksi ja myöhemmin lääkäri oli ihmetellyt miten hyvin jalka oli luutunut. Eli toimii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hienosta vinkistä :)
   Teen tästä juttua joku päivä, niin pääsee hyvä vinkki ja kokemuspohja tietoon.

   Poista
 10. Kiitos hyvistä vinkeistä:) mahtavaa kun joku oikeasti hyödyntää näitä kuoria. Itsellä on viiriäisiä ja niille olen kuorta murskannut. Tänään ensimmäisen kerran laitoin omaankin ruokaani sitä:)

  VastaaPoista
 11. Olen käyttänyt välillä näitä kananmunankuoria. En ole ihan varma miten paljon/päivä tulisi käyttää, kun maito- ja vilja-allergikkona syön paljon soijaa, oliivia, nokkosta ja manteleita. Olen huuhtaissut halkaistun munankuoren kylmällä vedellä ja vetäissyt "sisänahkan" pois - kuivuu nopeammin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan :)
   Kalkin määrään suhteutettuna yhden kananmunan kuoret olisivat pyöreästi viikon annos. Minä en ole sen kummemmin mittaillut - ripauttanut aina muistaessani leipomusten sekaan.

   Poista
 12. Onkohan tuo nyt sitten sellasta kalkkia joka imeytyy eikä kerry niveliin? Niistä kalkkitableteista kun on lukenut monenmoista!

  VastaaPoista
 13. Tiedän sen vinkin jo kauan sitten, mutta ei ole tullut kokeltu, koske ei ole vain muistanut. Kun olin lapsi, ja mummo oli sairas, silloin hänellä oli joskus lääkeriltä suositeltu kalkki. Ja muistan kun me lapset sitten jauhotti sitä kanamuna kuorista. Ei silloi mitään hienoja kahvimyllyjä eikä muutaka koneitta ollut, ni laitetti kuivat munakuoret kankapalan väliin, ja vasaralla noite pienennetti, kangaspussi välillä käänetäs. Ei ne tietysti mitän hienoja jauhetta ollut, mutta senverran pieneks ne meni, että pystysi syömään.
  Ja uskon, jos se murojen tai raakakeksitaikana joukkoon sopii, kelpa ilmeisesti myös leivonnaisiin ja vaikka aamupuuron joukkoon.

  VastaaPoista
 14. Kiitos. Nyt mulla on hyvä syy ostaa itselleni mortteli :)

  VastaaPoista