tiistai 8. tammikuuta 2013

Pellava-marjarouhetta puoleen hintaan


Sain jokin aika sitten lahjaksi Valo 24h Paahdettu rouhittu pellava + mustikka-pussillisen. Jemmasin erikoisherkun kaappiin odottelemaan sillä hetkellä käytössä olevan pellavansiemenpussin tyhjentymistä. Tänään sitten pääsikin tarjolle mutta mutta... "Paahdettu pellavansiemen 85%, mustikka 10%, sokeri, maltodekstriini ja auringonkukkaöljy. Mitä sokeri tekee tämänkaltaisessa tuotteessa? Onko joku teistä ostanut pussin tarkistamatta ainesosaluetteloa? Vai hyväksyttekö sokerin ihan asiaankuuluvana osana pellava-mustikka-rouhetta?

Valo 24h pellavansiemenrouhe + mustikka ei ole luomulaatua. Mitäpä jos heitän ostoskoriin esim. Suomalainen luomu pellavarouheen ja pussillisen Marjatila Raitaniemen mustikkajauhetta.
(Raitaniemen mustikkaa koska yrityksen perustaja Taina Paakkunainen o.s. Hytönen on lapsuusaikojen ystävä ja jonka kanssa istuimme samassa luokassa peruskouluvuodet :)

Seuraavaksi tehdään kotona ilmatiiviiseen kannelliseen purkkiin hiukan vastaava sekoitus: 270g pellavansiemenrouhetta (nyt luomua) ja 30g mustikkajauhetta. Mukaan ei sekoiteta sokeria tai maltodekstriiniä.

Ja nyt tarvitaan taskulaskinta:

-Valo 24h Rouhittu pellavansiemen + mustikka 300g / 8.50€. Kilohinta 28.33€.

-Suomalainen luomu pellavarouhe 500g / 2.65€
-Marjatila Raitaniemen mustikkajauhe 100g / 10.50€
-Hinnat muutettuna 300g pussiksi, jossa siis sama pellava-mustikka-suhde 270g / 30g kuin Valo 24h
 pakkauksessa: 270g pellavarouhetta 1.43€ + 30g mustikkajauhetta 3.15€ yht. 4.58€. Kilohinta 15.25€.

28.33€ / kg vrt 15.25€ / kg.
No, ihan puoleen hintaan ei päästy mutta melkein :D Bonuksena kuitenkin se että oma sekoitus on luomupellavaa.
Valo 24h sekoitus on makeampi koska siihen on lisätty hiukan sokeria Myös paahdetun pellavan aromi ja rapeus ehkä houkuttelevat. Onko kuitenkaan tarpeellista totuttautua lisättyyn sokeriin tämänkaltaisissa tuotteissa?

Valo 24h pussi ohjeistetaan käyttämään 2 kk:n kuluessa avaamisesta. Tuotetta ei neuvota säilyttämään viileässä. Ehkä paahtaminen tekee siemenrouheesta (tai siis sen sisältämästä öljystä) säilyvämmän? Myöskään Suomalaista luomu pellavarouhetta ei ohjeisteta säilyttämään jääkaapissa. Risetti-pellavarouhepussissa sen sijaan neuvotaan siirtämään tuote viileään avaamisen jälkeen.

Itse säilytän siemenet ja pähkinät pakastimessa. Syystä että ostan tuotteet yleensä 1kg pusseissa. Pakastetuistakin pusseista on suhteellisen helppo kopistella muutaman päivän annos esille tason kippoihin jokapäivän käyttöön. Pellava-marja-rouhetta menee kuitenkin senverran vähemmän että säilytän annoksen tiivissä lasipurkissa jääkaapissa.Ja vaihtelua sekoituksiin saa lisäämällä pellavarouheen sekaan vaikkapa kuivattua karpaloa tai luomu ruusunmarjaa.Jutussa käytetyt tuotteiden jälleenmyyntihinnat Varikon Katriinan kaupasta.Jälkikirjoituksena kopio Valo 24h sivustoilta. Vastaus kysymyksiinmiksi pellava-mustikka-rouhe sisältää maltodekstriiniä ja sokeria. Sokeripitoisuus on 2%. Asiallinen selitys aiheesta. Edelleen kuitenkin itse valitsen sokerittoman ja mahdollisimman vähän prosessoidun vaihtoehdon :)

En tässä yhteydessä kommentoi halpatyövoiman käyttöä mustikan- ja puolukan poimintaan. Senverran kuitenkin olen molempia kerännyt, että tiedän miten hankalasti käsiteltävä marja tuore mustikka on. Jos joku lukijoista on perillä miten ne kahdella rohmulla vauhdilla ja urakalla kerätyt mustikat teollisesti siivotaan, niin sen minäkin haluaisin tietää.
Mustikoiden poimiminen on yksi parhaista hetkistä vuoden kiertokulussa. Niiden siivoaminen ei sitten ollenkaan :) Monet kerrat olemme siskojen kanssa pähkäilleet miten ne laatikoihin roskineen päivineen survotut mustikat kuljetuksen jälkeen jatkokäsitellään... Tuntuu ihan mahdottomalta uskoa että olisi olemassa laite, joka osaa irrottaa kosteista mustikkakasoista niin takertuneet isot ja pienet roskat.
Pähkäilymme tulos on, että mustikka-roska-satsista lienee sitten vaan puristetaan raakasti mehut irti. Mehu täytyy varmastikin sen jälkeen kuumentaa sen desinfioimiseksi?
Jos prosessi toimii näin, niin mihin joutuvat mustikan kuoret ja siemenet - ne tärkein ja ravintorikkain osa marjaa? Ja mitä on jäljellä entsyymeistä ja esim. C-vitamiinista kuumennuksen jälkeen...

Löytyyköhän jostain vertailevaa tutkimusta / analyysiä esim. vastapoimitun kokonaisen mustikan ja mehuksi puristetun, väkevöidyn & spraykuivatun mustikan välillä?
Laatu ja ravinnnepitoisuudet tietysti kärsivät vaikka mustikat pakastaa kokonaisina poimintapäivänä. Mutta väliinsä tosiaan ihmettelen vieläkö laboratorio löytäisi jotain oleellista mustikkaan kuuluvaa vaikkapa Arlan kevyt vadelma-mustikka-keitosta...


Jaahas, lähti taas aihe rönsyilemään :) Tuli vaan mieleen tuosta mehunkuivaamisprosessin kuvauksesta.
No, kuten sanoin, en tiedä aiheesta yhtään mitään... Joskus sen vielä selvitän.
Miksi pellava-mustikka tai pellava-puolukka tuotteessa on maltodekstriiniä? ja onko se maissi vai ohra peräistä?
VALO 24h Paahdettu Rouhittu Pellava + Mustikka ja VALO 24h Paahdettu Rouhittu Pellava + puolukka sisältävät kumpikin spraykuivattua Mustikka/puolukkamehua. Kun mehu halutaan kuivata, se ensin väkevöidään n. 700 %:seksi ja sen jälkeen siihen lisätään maltodekstriiniä. Tämä tapahtuu siksi, että tuotteen kuiva-ainepitoisuus täytyy olla tarpeeksi korkea, että se voidaan spraykuivata. Maltodeksriini auttaa myös siihen, että kuivattu mehu palautuu nopeasti jälleen kosteutta saadessaan mahdollisimman lähelle alkuperäisen mehun makua, väriä ja ravitsemuksellisia ominaisuuksia.
Tuotteisiin käytetään perunapohjaista maltodeksriiniä, mutta vaikka se valmistettaisiin vehnästä, ohrasta se on aina gluteenitonta. Lain mukaan, jos tuotteessamme oleva maltodekstriini olisi viljapohjaista, se tulisi mainita tuotteen pakkauksessa.
Tuotteissa on myös lisättyä sokeria,montako grammaa per 100 grammaa?
Osa VALO 24h tuotteiden marjoista valmistetaan siten, että marjoihin lisätään sokeria ennen kuivaamista, koska halutaan, ettei kuivatuista marjoista tule kivikovia. Lisätyn sokerin määrä on 2 g/100 g VALO 24h Paahdettu Rouhittua Pellavaa + mustikka / puolukka.
Minua kiinnostaisi myös tietää onko kaikki pellavatuoteenne luomukasvatettua kotimaista?
Ainoastaan VALO 24h Paahdettu Rouhittu Pellava + Puolukka on luomutuote. Alun perin koko tuotesarja oli suunniteltu luomutuotteeksi, mutta kotimaisen luomupellavan saanti osottautui ongelmaksi. Pellava sinällään on erittäin ekologinen kasvi. Pellavalla ei ole kasvituholaisia, joten myrkytyksiä tuholaistorjuntaan ei tarvita lainkaan. Pellava on myös erittäin vaatimaton kasvi ravinteen suhteen, joten lannoitteita käytetään korkeintaan 1/3 muihin viljoihin nähden. Ongelmia pellavanviljelyssä tuottavat ainoastaan rikkakasvit, koska kasvi on harvaankasvava, huonosti peittoava ja matalakasvuinen.Rikkakasvien torjunta-aineita on siis lähes pakko käyttää, jotta kasvi ehtii valmistua Suomen kesässä. Kasvi vaatii erittäin pitkän kasvuajan ja Suomessa kasvatettu pellava onkin maailman pohjoisimmalla pellavanviljelyalueeella kasvanut.
Yrityksellämme on omat sopimusviljelijät, joten perinteisesti viljelty pellava on aina kotimaista. Luomupellavan osalta( Puolukkatuote) joudumme välillä käyttämään ulkomailla viljeltyä, koska omaa luomupellavaa saamme liian vähän. Marjat ovat 100 %:sesti kotimaisia.

14 kommenttia:

 1. En ole koskaan ajatellut, että siemenet ja pähkinät vois säilyttää kylmässä! Hmm. Kerrotko tästä lisää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei :)En koskaan ole aihetta mistään tutkiskellut, ihan vaan itse pähkäillyt että hyvin rasvapitoisina tuotteina siemenet ja pähkinät härskiintyvät nopeasti huoneenlämmössä. (Erityisesti rikotun mantelin tuoksu on usein pitkänkin myyntiajan pusseissa jo hiukan tunkkainen.)
   Myös esimerkiksi tarjouspaketit kahvia pakastan heti odottelemaan käyttöä (siis miehen ja vieraiden kahvit, itse en kahvia juo), käytössä olevan kahvipaketin säilytän jääkaapissa.
   Kokonaisena siemen tai pähkinä lienee säilyykin hyvänä huoneenlämmössä, rikottuna kyllä neuvoisin säilyttämään ne pakastettuina tai vähintäänkin jääkaapissa.

   Poista
 2. Muistan ihmetelleeni tuota ihan samaa silloin kuin tämä kyseinen tuote tuli markkinoille. Taisin jopa tivata asiaa joltain konsulentilta, joka tätä maistatti jossain kaupassa. Mitä ihmettä se sokeri tekee siinä? Hyvä huomio tuo, että ihan vastaavan (tai siis paremman) tuotteen saa edullisemmin, kun viitsii itse vähän sekoitella.
  Itse olen tottunut säilyttämään ainakin avatun pellavarouheen viileässä, ettei härskiinny ennen aikojaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että joku muukin juputtaa aiheesta :)
   Tosin konsulenttihan vaan tekee työtään... Minulle ei ole vielä tullut elämänvaihetta jossa olisin tehnyt työtä joka jollain tavalla sotisi senhetkisiä periaatteitani vastaan. Mielipiteet ja elämäntilanteet toki vaihtuvat mutta aika hankalaksi itselleni kokisin nyt ajatuksenkin tasolla myydä ihmisille vaikkapa mättöhampurilaisia...

   Poista
 3. Pari pussia olen käyttänyt tuota mustikka-pellavarouhetta, eikä mieleeni ole tullut ollenkaan tarkistaa ainesosaluetteloa, kun olen ilmeisesti vaan kuvitellut, että tälläisessä luonnontuotteessa olisi vaan sitä mitä nimikin lupaa. Nyt kun olen "keksinyt", että mustikkaa ja puolukkaa voi kuivata onnistuneesti myös kotioloissa, niin on tämä tuote jäänyt kauppaan ja jääkaapissa majailee ihan tavallista luomupellavarouhetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei tullut minullekaan pieneen mieleenkään että tuotteesta löytyisi sokeria... Minä en ole vielä kuivannut marjoja. Kiinnostaa kyllä kovasti sekin aihe.

   Poista
 4. Ja tuo tuote vielä voitti jonkun Tähtituote 2012 -kilpailun.. Aika naurettavaa minusta, sokerihan tekee melkein mistä vaan "hyvää", makeuttamaton on paras.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Patrik Borg kommentoi jossain artikkelissa että niin paljon kuin maailmassa onkaan ohjeita syödä "oikein" niin jo pelkästään sillä että jättää sokerin pois ruokavaliosta, on jo voiton puolella.

   Poista
 5. Mihin kaikkialle olet käyttänyt noita marjajauheita? Tuli joskus ostettua useampaakin sorttia ja ne ovat kyllä valitettavasti jääneet kaappiin lojumaan... :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Saara :)
   Lisään marja-pellavajauhetta joka aamu marjojen ja jogurtin päälle. Samaa seosta voit lisätä myös vaikka kuivakakkuihin tai piirakkapohjiin. Käytännössä mihin vaan... Jos käytät maustettuja jogurtteja niin heitä niiden sekaan, pirtelöihin, puuron päälle, rahkan sekaan... Laita marjajauhe johonkin pikku-kippoon näkysälle. Siitä sitä muistaa sitten heilauttaa lautasellekin :)

   Poista
 6. Nuo Raitaniemen marjajauheet on ainakin käsittääkseni tehty kokonaisesta marjasta - itse olen pohtinut myös tuota marjojen käsittelyä ja kuinka paljon siinä menee hukkaan, lähdin selvittelemään.
  Raitaniemen mehutkin tehdään kylmäpuristamalla, luulisi että niissä on melkoisen hyvin tallella kaikki hyvä mitä marjasta vaan saadaan.

  VastaaPoista
 7. Hei. Ostin tuon pellavarouheen ja sain sulta vinkin ostaa tota Raitasen marjajauhetta mut herää kysymys. Kun laitan aamupuuroni mikrossa 2 min, niin laitanko rouheet ja marjajauheen mikroon mukaan sillä olen lukenut että toi pellava imee itseensä noita epäterv. myrkkyjä jonkin verran joten oisko hyvä liottaa tai ainakin kuumentaa yhtaikaa hiutaleiden kanssa puuroa valmistaessa? Paula heinonen jossain suositteli tätä ettei kerää elimistöön noita myrkkyjä ja tuki siten pidemmällä tähtäimellä.. Mitä mieltä olette? Liityin tähän vasta joten en tiedä oletko asiaa jo jossain pohdiskellut. Kiitos vinkistä laittaa jauhetta mukaan eikä pakkassokerimarjoja kaupasta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Pirjo :)
   No sen verran tähän nyt ensin vinkkaan, että aamupuurosta saat paljon parempaa kattilassa kiehauttamalla kuin mikrossa :)

   http://eilistapaistoa.blogspot.fi/2014/01/huijaa-vatsaa.html
   Linkissä juttua aiheesta.

   Mielestäni ei kannata turhaan kuumennella ainakaan marjajauheita, eli ripotella vaan suoraan lautaselle valmiin puuron päälle.

   Pellavan siemen (ja rouhe) sisältää kadmiumia. Niitä ei suositella syötäväksi kuin parisen ruokalusikallista päivässä. En ole kuullut tuosta siementen kuumentamisjutusta. En itse vain äkkiseltään ymmärrä että kadmium, joka on raskasmetalli, häviäisi siemenistä tai rouheesta kuumentaessa...

   Itse käytän nykyisin rouhetta. Kokonaisista siemenistä on hiukan ristiriitaista juttua. Terävät siemenet saattavat tarttua suolen seinämiin ja aiheuttaa haittaa. Rouheella ei sitä ongelmaa ole.

   Poista
  2. Syaanivety haihtuu pois kuumennuksessa.

   Poista