keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Sieniletut tattarijauhoista - gluteeniton

Nyt tuli kyllä hyvä setti :)
Tämä ruoka lähti tarpeesta käyttää jo kiireesti pois sitä valtavaa kuivasuppilovahverojemmaa kaapin päältä. Sienikeittoja ja sienitäytteisiä munakasrullia on tehtailtu säntillisesti. Jotain uutta ideaa kaipasin, ja nyt en muista mistä sain tämän lettuajatuksen.

Lempillä on ollut vatsaongelmia jo parisen vuotta ja tällä hetkellä hän kokeilee kuukauden ajan viljatonta ruokavaliota. Haasteena onkin siis keksiä gluteenittomia arkiruokia ja nämäkin letut on tälläkertaa tehty tattarijauhoista. (Tattarijauho nyt tietysti muutenkin on ihan sataparempi vaihtoehto vehnälle.)

Täytetarpeiksi laitoin sitä mitä kaapissa oli: Creme fraiche kastiketta, hapankaalia, hapatettua naattimixiä ja hapatettua punajuurta. Niin hyvää :)

Gluteeniton sienilettutaikina
2 purkkia kermaviiliä
2dl maitoa
3 munaa
2dl tattarijauhoa
Ripaus suolaa
(Kermaviilitaikina oli niin paksua että ripautin sekaan myös hiukan leivinjauhetta.)

5dl kuivattuja suppilovahveroita
1 iso sipuli

Creme fraiche kastike:
1 purkki creme fraichea
1/4 purjo pieneksi pilkottuna
2 valkosipulin kynttä puristettuna
Ripaus suolaa, jauhettua mustapippuria ja kynteliä


Vanhat peltirasiat ovat ihan täydellisiä kuivattujen sienien säilytykseen.


Kaadoin kulhoon kuivattujen sienten päälle senverran kuumaa vettä että peittyivät. Hetken haudutus, puristin pehmenneistä sienistä vedet pois ja hakkasin ne silpuksi.

Aluksi hauduttelin sienistä vettä pois puolilämpimällä pannulla ilman rasvaa. Kun sienet ovat hiukan kuivahtaneet, sekaan nokare voita ja sipulisilppu. Haudutellaan kunnes sipulit ovat freesaantuneet.

Creme fraiche-kastike ainekset. Kynteliä koska sitä sattui tarjouksesta löytymään. Sen voit hyvin korvata jollain muullakin yrtillä.

Hoitola Lipstikan ihania hapatuksia :)

Ja itsetehtyä hapankaalia. Huomatkaa tuo informatiivinen kansi :) Hapankaaliin on kiva kokeilla eri makuja.

Lettutaikina-ainekset. Voit hyvin tehdä myös ihan tavallisen maito-jauho-lettupohjan. Tosin lettutaikinaan kannattaa aina hyödyntää mahdolliset päivänyli menneet kermat tai muut maitotuotteet.

Paistamiseen voita. Kermaviilitaikina oli aika paksua joten paistelin letut suht miedolla lämmöllä. Näin homma toimii muutenkin kätevästi, lettupannua ehtii hoidella syödessä ja ruokailijat saavat kuumia lettuja suoraan pannulta.




Tämänkertaiset hapantäytteet. Sopivat kyllä ihan mainiosti sienilettujen lisukkeeksi.

Letut syötiin käsin. Lautaselle letun päälle nokare täytettä ja keskelle creme fraiche kastiketta jota voi nostella pikkulusikalla vielä aateloimaan annoksen.

Suosittelen. Jotkut moittivat tattarijauheesta valmistettuja lettuja kitkeriksi. En kyllä itse sanoisi mitään. Varsinkin jos lettutaikinan mukana on sieni-sipuli-sekoitus, en usko että kukaan huomaa mitään eroa tavallisiin jauhoihin. Meillä lapset jonottivat lettupannun äärellä santsisatseja :)

gluteeniton lettutaikina / gluteeniton sienilettutaikina / sieniletut / täytetyt letut / gluteenittomat sieniletut /

2 kommenttia:

  1. Tulee ihan vesi kielelle kun katsoo noita kuvia! Mutta toiseen asiaan, etkös ole joskus käynyt kiinassa? Kotipaikkakunnallasi järjestetään kiina-ilta ensi keskiviikkona 6.2. Siellä eräs kiinalainen kertoo kiinasta englanniksi. Katso lisätietoa tiistain 29.1. Sisiksestä. Tervetuloa!

    VastaaPoista
  2. Omnom, nämä menee testiin. Minulla on ollut kolmisen vuotta aivan käsittämättömiä mahaioireita ja valitettavasti olen kai vain tottunut niiden olemassaoloon. Pitäisi kuitenkin taas aloittaa selvittely, jos vaikka gluteenitonta kokeilisi. Aikoinaan ei lääkäri mitään löytänyt, joten tuntuu, että olen ongelmieni kanssa aika hukassa. Jännä seurata, miten Lempille käy! :)

    VastaaPoista