maanantai 4. toukokuuta 2015

Kuunliljat reunakasveinaTämä nyt toteuttamani kukkapenkki on ajatuksen tasolla hautunut jo parisen kesää - siitä saakka kun edellisen kerran nostin varjonpenkin kuunliljat ylös ja jaoin niitä pihan ajoluiskan aurinkoisenkin puolen reunakasviksi. Silloin vielä jäi pätkä paljasta tien reunaa kaihertamaan - eikö olisi uljas näky kolmisenkymmentä metriä rehevää kuunliljareunusta tylsää asfalttia reunustamassa :)

Voikukkarauta on näppärä apuri moneen. Terävällä u-kärjellä on helppo hahmotella vaikkapa näitä uusien kukkapenkkien rajalinjoja nurmialueelle. Kun linjaus näytti jotenkuten oikealta, otin rajalta aluksi lapionlevyden verran nurmimattoa pois - silloin alueen malli ja koko hahmottuvat vielä paremmin
Tiivis keväänkostea nurmimatto on aika perhanan painavaa tavaraa. Meinasi jo usko idean erinomaisuuteen loppua... Muutama reunakivi malliksi antoi taas potkua jatkaa :)
Pahin on jo ohi.
Ja koska visioon kuului kuunliljareunus, lapioiminen jatkui. Taas mentiin "taimivarkaisiin" varjon penkkiin, johon istutin ensimmäiset ja ainoat reilu kymmenkunta ostotaimea noin viisitoista vuotta sitten. Nyt ne taimet ovat jakaantuneet ainakin sadaksi taimeksi pitkin tonttia. Niin ja löytyy niiden jälkeläisiä eteläisestä Suomesta asti ystävän pihamailta :)


Edellisellä jakokierroksella nostin kuunliljajuurakot kokonaisina ylös. Olivat kasvaneet samoilla sijoilla kymmenisen vuotta - ja olivat ihan mahdottoman isoja ja painavia möykkyjä. Siperia opettaa - tällä kertaa sahasin juuripaakun kahtia kasvupaikallaan.

Jätin toisen puolikkaan kasvusijoilleen - puolikas juuripaakku oli noin puolet helpompi nostaa :D
Ylösnostetun puolikkaan jättämän montun täytin hevonpeellä - kuin pienenä lohdutuksena emäjuurakolle...

Lapioiminen jatkui - takaisin uuden penkin kimppuun. Reilun kokoiset istutuskuopat, joiden pohjalle mahtui muutama lapiollinen hevonpeetä alkuvoimaksi. En kääntänyt koko penkkiä, koska nurmipohjaksi tehty pohjarakenne on ihan passeli istutusalusta. Pinnassa on noin 10cm multaa, alla vajaa parikymmentä senttiä hiekkaa ja pohjalla moreenimaa.

Jaoin penkistä nostetut juurakonpuolikkaat vielä kahtia, koskapa päädyin loppujen lopuksi reunustamaan koko penkin kuunliljoilla ja taimimäärän tarve kasvoi... Alkuun meinasin käyttää kuunliljaa vain penkin asfalttireunaan.
Aikalailla valmista reunojen osalta, mutta penkin pääajatus on vielä vähän mietinnässä... Nostanko profiilin vähän korkeammaksi (1-2m) vaikkapa syyshortensioilla (Grandiflora?) vai jätänkö kevyemmäksi perennoilla (esim. syysleimu tai preeria-auringonkukka - niitä molempia kun olisi jo jemmataimina valeistutuksina...)
Tiedän kyllä, että tila käy vuoden-parin sisällä pieneksi, jos kuunliljat pölähtävät samaan kokoon kuin entisillä sijoillaan. Onneksi on vielä nurmikkoa mihin leventää...


Tässä vanha kuva varjon penkistä, jota taas verotin kuunliljojen osalta.


Tässä penkissä kuunliljojen seuralaisina on pääosin alppiruusuja ja taponlehteä.
Pari kesää sitten tein samojen kuunliljojen jakotaimista tien aurinkoisen puolen reunuksen. (Näkymä keittiön ikkunasta.)


Penkissä on paljon pioneja, taustalla tuijia ja jasmikkeita, kuunliljojen kumppanina mirrinminttua.


Tässä viimekesän kuva talon päätypenkistä. Jatkoin kuunliljateemaa silloin tähänkin penkkiin, mutta taimet - ja into loppuivat keväällä kesken. Paikkasin reunaa kesäkurpitsan taimilla :)

Kuunliljat ovat yksi suosikkikasvejani - olen laittanut niitä lähes kaikkiin kukkapenkkeihin reunakasviksi, mutta myös ruukkuihin terassille. Ne ovat helppohoitoisia, ryhdikkäitä kasveja, jotka mielestäni sopivat 70-lukulaisen tiilitalon ja mäntykankaisen ympäristön henkeen.

Vihreäsävyiset kuunliljat ovat huomattavasti nopeakasvuisempia ja isompia kuin valkokirjavat lajikkeet. Kauneimpia ovat mielestäni sinisävyiset ja leveälehtiset isokuunliljat, mutta nekin ovat nihkeämpiä kasvamaan kokoa kuin tavalliset vihreälehtiset - tai tämä ainakin on ollut oma kokemus tällä tontilla.


Tänään nostin kaikki talonpäätypenkinkin kuunliljajuurakot ylös - ja nyt niitä riitti kahtia jaettuna koko matkalle. Ja sehän taas tarkoittaa sitä, että kesäkurpitsoille pitää keksiä uusi paikka - sitä pääsee lapioimaan huomenna :)

Ihan mahtavaa olla taas ulkona. Tajusin tuossa jokunen päivä sitten lapioidessa, että nyt ymmärrän sen liikunnasta tulevan flow-tilan. Kuntosalille lähtö on ihan kivaa - toisinaan. Hyvä olo siitä tulee aina, mutta ei siellä yhtään ylimääräistä liikettä tule väännettyä.
Pihaa lapioidessa ei malttaisi lähteä syömään - ei edes nukkumaan - ei vaikka selkä ei enää suoristu - ja joka lihas jumittaa - ei huomaa ajan kulua - ei pysäytä lapiota edes sade. Ei tahdo malttaa istua sisällä edes sen vertaa, että päivittäisi blogia :D

Mukavia puutarhapäiviä teillekin :)

8 kommenttia:

 1. Kuunliljat ovat minun suosikkeja. Ihanan näköisiä istuksia sinulla! Kuvia katsoessa vahvistui ajatus oman etupihan uusista istutuksista, kiitos ideasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan ja mukavia lapiohommia sinullekin :)
   Kuunliljat on ihan parhaita peruskasveja aika moneen paikkaan. Alppiruusut ja taponlehti ovat varjon suosikkejani. Auringon kasveista tykkään mm. pioneista ja päivänliljoista. Ja sitten tietysti tärkeitä on ne tomaatit ja kaikki muutkin syötävät :)

   Poista
 2. moikka jälleen!

  upeaa työtä!
  kivasti teet kukkapenkkeihin pyöreitä muotoja, tämä puutarhuri/floristin silmää miellyttää ;)

  terkuin tiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiina :)
   En tiedä, mistä se ajatus alkujaan lähti näihin etupihan kurveihin :) Ehkä jotain tasapainoa hain pehmentämään suoraviivaisen talon ilmettä. On siinä tietysti sekin, että kaarevia muotoja on helppo rajata / reunustaa - eikä niistä huomaa, jos kivet ajan kanssa vähän liikkuvat suuntaan tai toiseen.

   Poista
 3. Hervotonta lapioimista :D
  Hyvältä näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan.
   Eikö pidä olla hullu :D Kyllä se suurin hinku aina kuitenkin jossain vaiheesa kevättä hiipuu... Viimeistään silloin kun mäkäräiset ja itikat heräilee...

   Poista
 4. Kyllä näyttää hyvältä, ahkera olet ollut. Pihalla riittää hommaa juuri nyt. Kuvasi todella innostavat tekemään. Kuunliljat on ihania.

  VastaaPoista
 5. Kaunis on pihasi ja koko ajan kaunistuu lisää. Olet sinä varsinainen työmyyrä, voi tuota energian määrää!!

  VastaaPoista