tiistai 28. tammikuuta 2014

Vuokien jauhotus - gluteeniton


Paistovuokien gluteeniton jauhotus - sitäkin olen testaillut yhdellä jos toisella tavalla. Kaikkein parhain yleisaine siihen hommaan on mielestäni tattarirouhe. Sen rakenne on täydellisen sopiva jauhotukseen. Neutraalin makuinen tattarirouhe käy sekä suolaisiin- että makeisiin leipomuksiin.



Olen kokeillut kuivakakkuihin myös kookoshiutaleita. Makea kookos on sinänsä ihan ok kakuissa, mutta tattarirouheella pinnnasta tulee tasaisempi.




Jos leivot gluteenitonta, niin mikä on sinun suosikkisi vuokien jauhotukseen?

Mantelijauho on mielestäni liian jauhomaista, rouhittu manteli taas liian karkeaa. Maissipohjaista polentaa en ole kokeillut. Karkea riisijauho voisi olla yksi vaihtoehto - on vielä testaamatta sekin.
Verrattuna kaikkiin edellämainittuihin, tattarirouhe puolustaa kuitenkin paikkaansa kotimaisuudella.

Tässä pari ainesosaluetteloa:

"Keskisen myllyn kotimainen tattarirouhe on nimensä mukaisesti pienemmäksi rouhittua tattarin siementä."

"Moilas gluteeniton korppujauho
Ainesosat: Riisijauho, maissitärkkelys, tapiokatärkkelys, perunajauho ja -hiutale, vesi, kuivattu luumu, sokeri, tattari, siirappi, palmu- ja rapsiöljy, seesaminsiemen, sokerijuurikaskuitu, sakeuttamisaine guarkumi ja hydroksipropyylimetyyliselluloosa, suola, perunakuitu, hiiva, emulgointiaine (E471), pellavansiemen, psyllium, porkkana, auringonkukansiemen, bambukuitu, omenakuitu, fenkoli, pomeranssinkuori, anisöljy."

- E464 hydroksipropyylimetyyliselluloosa. Valmistetaan emäskäsitellystä selluloosasta keinotekoisesti. Haittavaikutuksia ei todettu - suuret määrät voivat aiheuttaa ilmavaivoja ja suolisto-oireita.
- E471 Rasvahappojen mono- ja diglyseridit. Valmistetaan syötävistä rasvoista ja öljyistä. Haittavaikutuksia ei todettu.
-Sokeri, siirappi, hiiva...

Pitkä ainesosalista - sinänsä puhtaat paperit, mutta miksi vuuan gluteenittomasta jauhotuksesta on tehty näin monimutkaista :)

gluteeniton kakkuvuokan jauhotus / millä jauhotan gluteenittomasti / paras gluteeniton jauhotus kakkuvuokaan / tattarirouheella jauhotus / gluteeniton tattarirouhe / 

4 kommenttia:

  1. Meillä käytetään ihan voita/kookosöljyä ja tattarijauhoa. Tosin kakkuja tehdään hyvin harvoin. Lähinnä siis piirakkavuokiin tms.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kommentista :)
      Ihan jauhoilla ei ole ehkä koskaan kokeillut. Täytyypä testata kakun pinta silläkin. Minäkin teen pääasiassa piirakoita ja kuivakakkuja - sellaisia helppoja, joissa taikinan voi sekoittaa lastalla.

      Poista
  2. Leivontakaakojauhe toimii ainakin suklaisten leipomusten kohdalla. Normaalileivonnaisiin käytän usein ihan vehnäjauhoa, koska korppujauho imee leivonnaisesta turhaan nestettä ja tekee pinnasta kuivan. Tällä tapoin, myös siis mikä tahansa käytössä oleva glut jauhokin voisi ehkä toimia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos huomiosta :)

      Ihan totta,hyvä huomio - tummaa kaakaojauhetta voisi kokeilla ainakin suklaakakkuihin. Täytyypä testata tuohon keraamiseen kakkuvuokaan pelkkä jauhokin. Eipä sillä pinnalla nyt tällä omalla porukalla ole paljon merkitystä - kaikki menee mikä uunista tulee :)
      Huvikseni vaan testailen, jos joskus tarvii leipoa vähän parempiin bileisiin :)

      Poista