maanantai 27. tammikuuta 2014

Vesi minulle - sakat kukille


Juotava vihreä savi - se on tuote, johon olen tykästynyt ja josta olen kirjoittanut jo kerran aiemminkin. Kun kuuntelee kehoaan, niin huomaa kyllä että jotkut hyvää tarkoittavat vitamiinit vaan jäävät ottamatta - toiset taas eivät "unohdu", vaikka sekoitus ei maullaan (chlorella & vehnänorasjauhe) tai ulkonäöllään (savivesi) houkuttele...

Savi tuntuu hyvältä - ja on sen huomannut moni muukin. Olen jutellut aiheesta ihmisten kanssa, jotka ovat käyttäneet juotavaa savea jo vuosia. Vielä koskaan ei vastaan ole tullut mitään negatiivista aiheesta.

TÄSSÄ linkissä aiempi juttuni Argitalin juotavasta savesta. Suosittelen tutustumaan aiheeseen jollei juttu ole entuudestaan tuttu. Postaukseen on tullut monta mielenkiintoista kommenttiakin - nekin kannattaa lukaista läpi.

Nella kertoi Kindness Is Beautiful -blogissa, että sen jälkeen kun hän aloitti juotavan saven käytön, kynnet saivat ihan uuden elämän. Selkein ero on, että valkoiset pilkut hävisivät, mutta kynnet ovat nyt myös vahvat ja pitkät. TÄSSÄ linkki Nellan postaukseen jos kynnet aiheuttavat harmaita hiuksia - harmaisiin hiuksiin saven en tosin ole kuullut auttaneen :)

Lisähuomio saven käytöstä:
Sain viestiä lukijalta, joka kyseli kaadanko lasin pohjalle laskeutuneen saven kompostiin. (Juotavassa savessa noin 1tl savea sekoitetaan veteen ja seos jätetään seisomaan yön yli. Aamulla vesi juodaan tyhjään vatsaan ja pohjalle laskeutunut savi heitetään pois...)
Tai niin siis olen tyhmyyksissäni tehnyt tähän saakka. Olen kyllä aika tarkka kompostoija, mutta se pikkulusikallinen kosteaa savea on aina huljahtanut ihan viemäriin - kunnes tarkka lukija pisti ajattelemaan - miksi niin.
Kiitos siis kommentista, joka herätti kyseenalaistamaan vanhan toimintamallin ja miettimään asiaa hetken :)

Nyt otan heti aamusta saviveden, mutta parannuksena entiseen: lisään lasiin uutta vettä ja huljautan pohjasakan viherkasvien juurelle - kullekin vuorollaan :)



Tarkistin vielä Pierre Bourgeois'in - Savihoidot kirjasen. Sieltä löytyi pieni maininta, että savivelliin upottaminen vahvistaisi istutettavien kasvien juurakoita. Uskonkin että ei kasveille ainakaan huonoa tee se, että huljautan savisakan ruukkuihin.
Kohta kun kevään taimikasvatusaika on kuumimmillaan, niin kyllä on taloudessa savisakalle ottajia :)



Ja vielä tähän juttuun kolmas pikku huomio:
Selailin jokunen päivä sitten Robert O.Young - PH tasapaino avuksi painonhallintaan -kirjaa. Sielläkin savi tuli vastaan: "Painonpudotuksen viimeinen askel on syödä savea."
Olen lukenut (ja jemmannut talteen :) jonkun lehtileikkeenkin samasta aiheesta, mutta en sitä nyt heti löytänyt. Saven sanotaan parantavan ruoansulatusta, verenkiertoa, unta, energiatasoa (erityisesti tästä olen kuullut savivettä kauemmin käyttäneiltä) hyvinvointia ja vastustuskykyä. Jos elimistö kokonaisuudessaan voi hyvin, niin silloin painokin hakeutuu optimaalilukemiin.


Itse käytän Argital juotavaa savea. Pussin (500g) hinta on Dell'Eco shopissa 12.74€ ja se riittää vuosiksi.


Vastaus pariin savesta tulleeseen kysymykseen:
Milloin savivesi olisi paras nauttia? Bourgeois'in mukaan vähintään puoli tuntia ennen ruokailua - eli tyhjään vatsaan - aamulla tai illalla. Itse olen kuullut saven piristävästä vaikutuksesta monelta käyttäjältä. Silläpä olen itse päätynyt ottamaan saviveden heti aamusta.

Heidi kysyi aiheuttaako savivesi ripulia. Bourgeois'in kirjasta ei löydy mainintaa aiheesta - päinvastoin, yksi sivuoireita saattaa olla ummetus. Savea ei suositellakaan henkilöille, jotka kärsivät vakavasta ummetukssta.

Omassa käytössä olen soveltanut ja yhdistänyt Argital'in ja Bourgeiois'in kirjan saviohjeita. Bourgeois varoittaa saven ja oliiviöljyn yhdistelmästä (sakkautuu elimistössä). Koska käytän paljon oliiviöljyä, en syö savea, juon saven rikastaman veden.
Argital ohjeistaa käyttämään saviveden noin viiden minuutin kuluttua siitä, kun savi on sekoitettu veteen - sakka jätetään juomatta. Itse annan saven laskeutua yön yli - se on linjaus myös Bourgeois'in kirjassa.
  aktivoitu vihreä savi / juotava savi / saven käyttö / saven vaikutukset / saven terveysvaikutukset / argital juotava savi /


5 kommenttia:

  1. http://aikaelaa.blogspot.fi/search/label/Veriryhm%C3%A4ruokavalio
    Löysin tuon blogin mainitsemastasi veriryhmädietistä (muutoin googelilla löytyi melkoisesti ko. ruokavaliosta negaa...).

    Kertoisitko tuosta ruokavaliosta?
    (olen itsekkin B+ veriryhmään kuuluva ja ymmärsin sen olevan sinunkin veriryhmäsi...oma ongelmani on anemia, hemoglobiini aina niin alhaalla ja siitä syystä käyn säännöllisesti lääkärillä, en ole kasvissyöjä...).

    VastaaPoista
  2. Hei :)

    Minä olen noudattanut veriryhmädiettiä (joskin hyvin joustavasti) jo vuosia. Kun ensimmäistä kertaa luin kirjan, sain jollainlailla "selityksen" asioille jotka olin siihen saakka pitänyt "mielikuvituksena".

    Sika - vaikka siihen aikaan söin vielä lihaa, sianliha oli alkanut tökkiä. Pakastimessa pyöri "hyviä sisäfileitä" enkä vaan millään saanut laitettua niistä ruokaa.
    Kana - sitä en ollut syönyt oikeastaan koskaan - ei vain tuntunut hyvältä.
    Tomaatti - se kirveli kitalakea - kerran sain siitä tosi pahan ihottuman kasvoihin - kädet kutiavat kun käsittelen tomaatin taimia. Kasvatan niitä silti joka kesä ja syönkin kesällä omia tomaatteja.
    Jäätelö - se aiheuttaa heti limaa nieluun - en ole syönyt vuosiin kuin palan satunnaisesti.

    B-veriryhmän ruokalista on hyvin salliva. Loppujen lopuksi ei ole montakaan arkipäivän ruoka-ainetta, joita neuvotaan välttämään tai vähentämään. Käytän harvakseltaan tomaattikastikkeita tai pyrettä kaalilaatikkoon. Voin myös ottaa halutessani palan homejuustoa tai avocadoa (jotka myös vältettävien listalla).

    Mielenkiintoinen teoria ja mielenkiintoinen oli myös erään ystäväni, erityisen teknisen ja oppineen miehen mielipide: Hän on kuunnellut minun ja ystäväni keskusteluja yhdestä jos toisesta teoriasta. Käytännössä aina hän on tyrmännyt ja "teknisellä" tietämyksellään kaatanut perustelut. Hän itse halusi lukea veriryhmäkirjan ja sanoi että nyt on semmoinen juttu minkä hänkin allekirjoittaa :)

    Eihän kukaan varmasti mitään vahinkoa itselleen tee, jos dieettiä edes jotenkuten noudattaa. Jos aihe oikein kiinnostaa, niin silloin tietysti kannattaa ottaa muutaman viikon tiukka linja ja seurata josko olossa tulee muutoksia. Yksi tuttava laihtui parikymmentä kiloa tällä dieetillä. Vaikea tietysti mennä sanomaan mikä oli suurin tekijä - jäikö yksinkertaisesti vain turhaa syömistä pois, kun ruoka-aineisiin tuli rajoituksia?

    MInä uskon diettiin sen verran, että noudatan sitä joustavasti. En tietty muutenkaan syö kanaa sikaa tai äyriäisiä - eli not a big deal :)

    Uusinta painosta kirjasta en ole vielä lukenut - siinä on kuulema jonkinverran muutoksia. Olen odotellut että tulisi vastaan kirppareilla, mutta ei ole vielä tärpännyt.

    VastaaPoista
  3. Moikka! Ja kiitos Mahtavasta blogista :)
    Haluaisin tuosta savesta kysyä että otatko muita lisäravinteita yhtäaikaa vai vain saven ihan tyhjään mahaan? Itse tapaan ottaa aamuisin lisäravinteita ja mietin mahtuisikohan tuo saven kokeilu vielä joukkoon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei sinulle ja kiitos mukavasta kommentistaa :)

      Otan saviveden heti aaamusta tyhjään vatsaan. Se ohjeistetaan ottamaan noin puoli tuntia ennen muuta ruokaa - pieni tauko minullakin jää ennenkuin aamupuuro on valmis. Ennen tapasin ottaa osan ravinnelisistä heti aamusta jogurtin ja marjojen seassa. Nyt olen tehnyt aamuksi kaurapuuroa ja sen sekaan en oikein arvaa kaikkia niitä lisätä, kun en tiedä kestävätkö kuumaa. Ihan siitä syystä otan nyt ne aamuvitskut välipalamarjojen kanssa.

      Jos vaihdan taas keväällä aamupuuron jogurttiin, niin aion kyllä ottaa vitamiinitkin silloin. Aamumarjoihin (tai siis nyt välipalamarjoihin) sekoitan mm. msm-jauheen, magnesiumjauhetta, maitohappobakteerijauhetta, siitepölyrakeita ja macajauhetta.

      Eli en näe mitään estettä ottaa savivesi muihin vitamiineihin yhdistettynä. Savea ei suositella otettavaksi yhdessä öljyjen kanssa - saviveden kanssa ei lienee niin nuukaa sekään, mutta jätän kuitenkin öljyt illaksi.

      Poista
  4. Erityisesti talouden viherkasvit ovat tykänneet vihreästä savesta, huomattavan hehkeinä ja hyvinvoivina olleet siitä saakka, kun muutama kuukausi sitten löysin tämän tuotteen. Mitähän sanovat talvella, kannattaakohan silloin pitää taukoa saven antamisessa kasveille?

    VastaaPoista