torstai 19. toukokuuta 2016

Ihan vaan pihalla


Tämän kesän ensimmäiset avomaan pensastomaatit - ehtivätköhän posket punoittua juhannukseksi...

Puutarhakiintiö tuntuu nyt aina illasta olevan sen verran tapissaan, ettei enää ole oikein löytynyt virtaa päivitellä kuulumisia. Sen verran olen käynyt lukaisemassa blogeja, etten ole näköjään ainut, jolta viime talvi vei mansikat, narsissit, hortensiat (endless summer), kultatyräkit - ja jopa ne idioottivarmat kurjenpolvetkin... Eipä sillä - kaikki ne minulle tärkeimmät perennat ja pensaat näyttäisivät olevan elossa - ja luonto hoiti puolestani pähkäilyn mansikkamaan uusimisestakin :D

Huhtikuun loppupuolella siirsin kaikki taimet sisäikkunoilta ulos lasilavaan. Tämä noin 1x3m lämmittämätön lava on kyllä oiva apuri keväällä - kun ei ole sitä kasvihuonetta... Muutaman kylmän yön ajaksi levitin päälle lisäsuojaksi harson ja laitoin pari kynttilää pakkasvahdeiksi. Tunnelma taimia täynnä olevassa lavassa oli aika tiivis - osan taimia jouduinkin jättämään ihan vain harson alle ulos. Kaikki selvisivät karaistusoperaatiosta, vaikka en siirrellyt taimia kertaakaan ees-sun-taas-sisälle-ulos.

Lasilavahan on alkujaan rakennettu takapihalle. Takapihan karhunvatukat ja tyrnit (tai sitten takapuoli?) ovat levähtäneet sen verran, että aina lavalla kyykkiessä oksat raapivat persusta...
Sitten vielä sekin, että viime keväänä vanhan leikkimökin paikalle rakennettu uusi kasvimaa näytti niin kivalta, että sitä piti laajentaa...
Teräsrunkoisen lasilavan siirto tontin ympäri ei ollut helppo homma - mutta tuli se sieltä - eikä edes kovin monta pärisevää sanaa tarvittu...

Agrimarketista löytyi vielä entisenlaisia pihalaattoja - kaveri lupasi hiekkamontultaan perustushiekkaa - toinen lainaksi peräkärryn - ja mies lupasi latoa laatat paikoilleen. Jatkosuunnitelmana on kaksi entisiin nähden poikittaista penkkiä ja laattakäytävät väliin & lasilavan ympärille.

Takapihan kasvimaa on jo aikalailla kylvetty. Laitoin valkosipulia ihan reilusti enemmän kuin ennen - sitä on nyt kolme penkkiä. Ja koska mansikat paleltuivat (ensimmäinen kerta pariinkymmeneen vuoteen), sain niiden paikalle lisätilaa sellerille, purjolle, herneelle, palsternakalle... Penkkirivien päätyihin, pääkäytävää reunustamaan laitoin koristeeksi isosamettikukkia.

Viime keväänä maalasin kaikki vanhat kellastuneet altakasteluruukut ihan tavallisella ulkolautoihin hankitulla öljymaalilla. Maalasin silloin muovipinnan kahteen kertaan - ja nyt siistin osan ruukkuja vielä yhdellä kerroksella. Maali kesti ulkona ihan täydellisesti yli kesän ja talven. Ainoat kauneusvirheet olivat pieniä kolhuja, mutta maali kesti hilseilemättä. Eivät ne vieläkään ehkä ihan etuoven ruukkuja ole, mutta takaoven portaille pääsivät :)
Altakasteluruukuissa kasvattelen pääosin tomaatteja ja chiliä.

Nostin valkosipulit syksyllä ylös - ja koska silloin kasvimaasuunitelma oli vielä vaiheessa, talvetin kynnet ja itusilmut jääkaapissa. Istutin valkosipulit ulos 3.5, harsotin ja nyt ovat hyvällä alullaan.Lehtisellerin taimikasvatus onnistui mielestäni ihan hyvin.

Mansikoiden talvehtiminen ei onnistunut. Toisaalta hyvä näin, koska jo muutaman vuoden olen pähkäillyt taimien uusimisen kanssa. Nyt selvisi tämäkin :)
Istuttelen mansikkalaatikoihin nyt muita kasveja - ja ehkä teen uuden mansikkamaan etupihalle, jossa on muutenkin aurinkoisempi kohta.

 Chileissä on jo pieniä vihreitä palkoja.

 Parsat kasvavat nopeammin kuin ehtii kerätä...

Jättikurpitsa pääsi taas kompostilaariin. Sekin saa vielä olla harson alla. Tänään löysin ensimmäiset kukkanuput. Kylvin kurpitsansiemenet 15.4, vein taimet lasilavaan huhtikuun lopulla ja istutin harson alle 13.5.

Lehtikaalin taimikasvatus ei vaan tahdo onnistua... Tässä lähes kaksi kuukautta sitten kylvetty taimi... Eilen tein vielä uusia siemenkylvöjä suoraan maahan ja lasilavaan ruukkuihin. En vaan osaa tätä...

Sinikka-luumu kukkii - kuten myös kalliokielo ja kesäpikkusydän. Iloinen olin myös siitä, että viime kesänä saamani sinivuokot kukkivat hienosti - ja näyttävät kotiutuneen tontille.

Iloinen olen myös kirpparilta löytyneestä puutarhapöydästä. Ja siitä, että sain terassin öljyttyä ja kesäkeittiöön kuuma-kylmä-vesihanan. Ja siitäkin että sain vihdoinkin siirrettyä kaikki pionit uuteen kukkapenkkiin. Päätin myös mahduttaa tontille vielä yhden omenapuun - lajike on vielä harkinnassa.

Tässäpä tämä - pieni pikapäivitys pihamaalta. Kirjoittelen tarkempia huomioita muutamasta aiheesta kunhan kuun asento taas vaihtuu ja saan pienen huiluutauon kylvöksistä :)

La 21.5 on täydenkuun päivä. Siihen saakka istutellaan maan päällä satoa tuottavia kasveja.
22-24.5 ratataso muuttuu nousevaksi - se tarkoittaa sitä, että siitä alkaa parisen viikkoa kestävä "sadonkorjuuaika".
20-21.5 kuu on skorpionin merkissä - ja ajankohta on erityisen suotuisa rohtoyrttien keräämiseen ja kuivaamiseen.

Kevään iloa teille :)

1 kommentti: