maanantai 12. tammikuuta 2015

Keventäjän kahvikakku - gluteeniton


Tattari, taatelit, luomumunat, kaurahiutaleet, kylmäpuristettu kookosöljy, tumma kaakaojauhe, inkivääri, maustamaton jogurtti... Tämä raaka-ainelista näyttää terveelliselle - sellaiselle mitä syödään, kun hilataan joulun jäljiltä sitä viittä kiloa pois...

Vehnäjauho, sokeri ja voi - ne onkin sitten niitä keventäjän pahiksia, joita kuitenkin tarvitaan herkkuhetkiin - vai?

Tämän kakun raaka-aineet ovat kuitenkin ihan niin "luvallisia", kuin ensimmäinen lista antaa ymmärtää. Vaihdoin tosin mielessäni tämän kevyen gluteenittoman taatelikakun nimeksi talvikakku - tai kutsutaan sitä vaikka kahvikakuksi. Taatelikakun tai kinkunpaistoreseptin julkaiseminen tammikuussa kun tuntuu hiukan, no jälkijunaiselta... :)
Ihmettelen samalla kuitenkin suuresti, miksi kuivattu taateli ja taatelikakku on hyllytetty melkeinpä pelkän joulun sesonkituotteeksi? Kokeilkaapa kerran tätä kakkua - sen jälkeen taatelikakku on ihan selviö kesäretkien eväänäkin :)

Sokeria kakkuun ei lisätä lainkaan - makeus tulee taateleista. Sokeria tietysti niissäkin on, kuten kaikissa hedelmissä, mutta taatelin kohdalla puhutaan nyt kuitenkin ihan eri sokerista kuin perusvalkoisesta...
Rasvana nokare laihduttajan aineenvaihduntaa lisäävää kookosöljyä.
Kuiva-aineina tattaria ja kauraa hiutaleina / jauhoina, tummaa kaakaojauhetta - ja miksei ripaus riisijauhoa tai muuta kaapista löytyvää. Kokonaismäärä vain 2dl.
Täyteläisyyttä tuo desin verran jotain hapanmaitotuotetta. Lisätään kohotusaineiksi muna ja ripaus soodaa. Maustetaan antioksidanttipitoisella tummalla kaakaojauheella tai ripauksella hyvää ceylonin kanelia ja kipakkaa inkivääriä.

Eikä nyt tarvita vispilää tai siivilää... Taikina sekoittuu puulastalla, paistuu puolessa tunnissa ja onnistuu aina. Kakku on lisätyn veden ansiosta kostean mehevä. Sitä voi leikata hyvällä omallatunnolla toisenkin palan kahvihetken herkuksi tai eväspakkiin. On hyvää siltään, mutta kaveriksi voi myös tarjota nokareen itsetehtyä kevyttä jogurttijäätelöä tai kerma-rahkavaahtoa.

Keventäjän taatelikakkua - eli talvikakkua on leivottu ja syöty meillä tänä talvena ainakin parikymmentä kertaa. Ohjeen olisin voinut tietysti vähän aikaisemminkin tänne vinkiksi naputella, mutta tämä tulee nyt tällä kertaa näin out-of-season reseptinä. Itsekin pyöräytin viimeksi eilen tämän samaisen kakun - ja meinaan tehdä sovelluksia siitä tästä lähinkin.

Kevyt taatelikakku eli keventäjän talvikakku

1/2 pakettia kuivataateleita (reilu 100g)
3dl vettä
2rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
1 muna
1dl turkkilaista jogurttia 
1dl tattarihiutaleita - tai kaurahiutaleita
1dl tattarijauhoa 
1/2dl perunajauhoa
1tl soodaa
1tl leivinjauhetta
2tl ceylonkanelia
1mm (maustemitta eli ripaus) inkiväärijauhetta
1-2mm jauhettua kardemummaa
1mm ruususuolaa (Masajo)

(Kuiva-aineita yhdistettynä 2dl - tarkista määrä lopuksi ja lisää tarvittaessa)

Viipaloi kuivataatelipala kattilaan. Lisää vesi. Kiehauta vain hetki - taateleihin saa jäädä hiukan rakennetta. Ota kattila liedeltä ja lisää kookosöljy, sekoita. Anna jäähtyä hetki. Lisää muna ja jogurtti, sekoita. Sekoita kuivat aineet isossa mittakulhossa. Kokonaismäärältään 2dl on riittävästi kuiva-aineita tähän annokseen. Sekoita jauhot taikinaan. Levitä voideltuun ja jauhotettuun uunivuokaan (noin 20 x 30cm) tai leivinpaperilla vuorattuun (noin 20cm halkaisija) irtopohjavuokaan. Paista 175°C noin 30min. Anna jäähtyä hetki ennen leikkaamista.

-Varioi kuiva-aineita kaapin sisällön ja maun mukaan, mutta yhdistä ja sekoita ne aina ennen taikinaan lisäämistä isossa mittakulhossa - siinä näet niiden todellisen määrän. Desi hiutaleita vastaa kuiva-aineseoksessa noin puolta jauhodesiä, mutta eri viljalaaduilla on eroja (esim. tattarihiutaleet ovat tiiviimpää tavaraa kuin kaurahiutaleet).

-Sekin vielä huomiona, että kun mittaat kuiva-aineita isossa mittakulhossa, älä "paukuta" kippoa pöytää vasten, vaan päinvastoin - nostele jauhoseos ilmavaksi vaikka haarukalla, jotta liian tiukaksi pakkaantunut jauhomäärä ei vääristä mittatulosta.


-Tämä resepti on siis pelkkä perusidea. Voit muuttaa aineksia ihan mielen mukaan.
-Olen tehnyt jokusen kerran tällä ohjeella myös hiukka isomman kakun. Silloin käytin kokonaisen taatelipaketin, 5dl vettä ja kuiva-aineita yht. 3dl.
-Taateleita ei kannata ylikeittää - jätä hiukan sattumia.
-Kokeile korvata taateleiden haudutusvesi kahvilla - ihana ja mehevä taateli-mokkakakku.
-Kuivataateleilla on eroja - toiset pehmenevät hetkessä, toisen merkin taatelit ovat paljon kovempia.
-Taateli peittää tattarin maun ihan kokonaan - käytänkin usein kuiva-aineena pelkkää tattaria.
-Jos paistat kakun leipävuuassa, lisää silloin em. reseptiin vajaa desi reilummin kuiva-aineita.

Tumma suklainen taatelihalko.


-Halutessasi voit lisätä pari ruokalusikallista voita (lisää kookosöljyn kanssa lämpimään seokseen)
-Taateli-vesiseosta ei tarvitse kauan jäähdytellä. Loput ainekset voi lisätä suht. kuumaan pohjaan.
-Jogurtin tilalla voit käyttää taikinaan mm. tuorejuustoa (sulaa nätisti lämpimään taateli-vesi-seokseen), kermaviiliä, soijajogurttia...
-Hauduta taatelit sen verran isossa kattilassa, että siihen mahtuu koko taikina - vähempi tiskiä, parempi mieli :)
-Taikina sekoittuu puulastalla tai käsivispilällä.

-Usean kymmenen tällä perusreseptillä valmistuneen kakun kokemuksella suosikikseni on noussut kanelilla, inkiväärillä ja kardemummalla maustettu kakku, jonka kuiva-aineina on tattaria jauhoina ja hiutaleina ja hapanmaitotuotteena tuorejuusto (tai kermaviili).

Hapanmaitotuotteena tässä kuvan taikinassa 1dl maustamatonta tuorejuustoa - kakusta tulikin ihan erityisen hyvä :) Käytän Lidlin Cavabel tuorejuustoja usein ruuanlaittoon. Edullinen, hyvä perustuote.



-Paista vain just tarvittava aika, jotta kakku säilyy mahdollisimman mehevänä. Uunivuokaan ohuemmin levittynyt taikina tarvitsee vain max. 25min paistoajan, irtopohjavuoka noin 30min, leipävuoka noin 40min.
-Kakun pinnan voi viimeistellä ripauksella tomusokeria.


Sama idea - näin erilaiset taikinat. Tässä taikinapohjassa on kaurahiutaleita, joilla taikinaan tulee rouheisempi rakenne. Mausteina inkivääriä, kanelia ja neilikkaa. Mukana taatelisattumia.
 Tässä taikinassa on käytetty tattaria jauhoina ja hiutaleina, Makuina tumma kaakaojauhe ja kaneli.




Vuokien gluteenittomaan jauhotukseen käytän tattarirouhetta - ihan paras vaihtoehto.



Pyrin aina käyttämään mahdollisimman vähän jauhoja leipomuksissa koska:
-Gluteenittomat jauhotuotteet ovat hinnakkaampia kuin tarjousvehnäjauho.
-Vähemmillä jauhoilla paistotuote on yleisesti ottaen kosteampi ja mehevämpi.
-Ylimääräisiä hiilareita ei muutenkaan kukaan tarvitse.

Eikun uunilämpimänä ääntä kohti :D

gluteeniton taatelikakku kuivakakku resepti ohje laihduttajan kakku

15 kommenttia:

  1. Oi että kuulostaa aivan ihanalta kakulta. Tuli kyllä hirmuinen kakkuhimo nyt juuri tässä ja nyt. Iloista viikkoa. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips Tiia :)
      Tässä kyllä aika onnistuneesti yhdistyy herkku ja tolkku. Kun sokerina on taatelit, niin ihan hyvällä omallatunnolla voi ottaa makean kakkupalan. Vesi tekee kakusta kostean - rasvaa ei tarvita kuin nokare.
      Kakku on niin kostea, että vaikka jäisi yön yli pöydälle, leikkauspinta ei sanottavasti kuivahda.

      Eikun mukavaa viikkoa sinullekin :)

      Poista
  2. Tää kakku kuulostaa niin herkulliselta, helpolta ja ruokavalioon sopivalta, että pitääkin heti huomenna kipaista taateleita kaupasta. Kiitos reseptistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Helena :)
      Tämä on kyllä hyvä kompromissi herkuksi :)

      Poista
  3. Taatelikakku on herkkua ja kevytversio kakusta oikein tervetullut lisä resepti arkistoon, kiitos!
    Eipä taatelikakkua olekkaan tullut tehtyä muuten kuin jouluksi, siis ennen tätä :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tuitiina :)
      Nyt voit laittaa vaikka juhannuksena :) Tämä on kyllä mielestäni onnistunut kompromissikakku - kuitenkin jotain hyvää pitää saada välillä - naisten ainakin :)

      Poista
  4. Ihanan mehevän näköinen kakku:) Taatelit ovat kyllä mahtava aines kakuissa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)
      Sinä olet siellä paraatipaikalla taateleiden suhteen :) Ostan kyllä aina tuoreitakin (tai eivät täällä niin tuoreita tietysti ole...) Lapset tykkää lisätä niitä maustamattoman jogurtin sekaan.

      Poista
  5. moi pitkästä aikaa!
    sie teit sen taas :) tämäkin ohje menee kokeiluun ja on taatusti hyvää!!

    terkuin tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tiina :)
      Nytkö osui sinulle sopiva setti kohdalle :D On kyllä hyvä. Ja tällä pohjalla voi tietysti varioda mieleisiään makuyhdistelmiä. Jos keksit jotain, niin vinkkaa tännekin :)

      Poista
  6. Oiiii...lurps...suklaista taatelihalkoa on kyllä kokeiltava !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)
      Siitä saa aromia elämään :) Oli onnistunut setti sekin. Hyvin passasi kaakao tateleihin - ja tykättiin kyllä, että ceyloninkanelikin kuului osana pakettiin.

      Nyt muuten muistin, että olen lisännyt sekaan usein myös ripauksen jauhettua kardemummaa... Täytyypä kirjata sekin tuonne reseptiin :)

      Poista
  7. Heippa! Aattelin kysyä sinulta että missäköhän myydään kaurajauhoja! Kun haluaisin kokeilla sellasia mutta enpä ole koskaa nähnyt sellasia kaupassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ainakin Virtasalmen viljatuotteelta saa

      Poista
    2. voisiko nesteenä käyttää hapanmaitotuotteen sijasta vettä tai laktoositonta kermaa?

      Poista