lauantai 24. tammikuuta 2015

Ravista"Tyhjä" jogurttipurkki täyteen vettä - ravista tattaririeskapohjaksi."Tyhjä" dijonsinappi - lasipurkki puolilleen vettä ja ravista hernekeiton mausteeksi."Tyhjä" ketsuppipurkki - lisää pari desiä vettä ja ravista pastakastikkeen nesteeksi.


Melkein tyhjä partaukkopänikkä - sekoita suoraan purkkiin omenapiirakkataikina.
Pastöroimaton luomumaitopurkki - ravistele "tyhjänä" vedellä puuromaidon jatkoksi. (Reunoille tarttunut maitorasva irtoaa.)


Kierrätettävät jätteet - eli käytännössä lähes kaikki ruokapakkaukset täytyy puhdistaa jollain tasolla ennen lajittelua. Tuntuu vaan ihan tympeän turhalta pestä "roskiin" meneviä pakkauksia - eikä sitä hommaa niin kannata ajatellakaan.
Meillä on jo aika pitkälti löydetty se viimeinen käyttö lähes kaikille tyhjeneville pakkauksille. Kyllä minusta on paljon motivoivampaa ravistella purkit puhtaiksi soppakattilaan tai muuhun sopivaan settiin kuin tyhmänä kaataa loppuerä syötävää lavuaariin.

Ja kysyjille - kyllä jemmaan "tyhjät" sinappi- ja ketsuppipurkit jääkaappiin odottamaan "pesua", jos niitä ei ihan siinä hetkessä saa käytettyä :)

Vinks - vaikka esim. Pirkka luomu pastakastiketetrassa on repäisynauha, kannattaa siihenkin leikata vain kulmaan pieni kolo. Lisää tilkka vettä "tyhjään" purkkiin ja ravista. Eipä onnistu ravistus - tai ainakin hankalaksi käy, jos avaat purkin valmistajan ohjeistuksella :)

Ja toinen vinks: jäikö keitettyjä makaroneja - kokeile makaronipizzaa :)


Litran partaukkopänikät ovat hyviä moneen pikkutarpeeseen. Itse käytän niitä mm. evässalaattirasioina, pakastusrasioina niin kotijäätelölle kuin marjoille ja taimikasvatuksessa, mutta minullakin niistä on jo runsaudenpulaa. Vien ne, kuten muutkin mahdolliset ylimääräiset "kertakäyttörasiat" puhtaina kierrätyskeskukseen. Ainakin kesäaikaan ovat haluttua tavaraa.Eipä sen tähdellisempää kerrottavaa tänä iltana - tulipahan vaan aihe mieleen kun tälläkin viikolla olen mm. nuo yllämainitut purkit putsaillut käyttöön. Mukavaa lauantai-iltaa sinulle - minun saunavuoro alkaa nyt :)

Siitä nyt vielä muistaessani tähän loppuun juputan, että ainakin meidän paikkakunnalla sekajäteroskis täytyy tyhjennyttää vähintään neljän viikon välein. Roskikseen ei meillä mene käytännössä yhtään mitään - eli omakotiasujana joudun maksamaan kirjaimellisesti ja konkreettisesti jätehuollolle tyhjästä.

16 kommenttia:

 1. Hyvä juttu! Partaäijäpänikät ovat todella monikäyttöisiä, siitähän saisi vaikka oman postauksen.

  Meillä saa roskiksen tyhjennysvälejä pidentää kirjallisella anomuksella. Siinä pitää perusteeksi listata kaikki jätteenkierrätykset, mitä harrastaa. Voi myös ottaa yhteisen roskiksen naapurin kanssa tai saada kokonaan vapautuksen. Otettiin kuuden viikon tyhjennysväli meidän asuntoyhtiölle, kun ei-kierrätettävää remontti- ja pakkausjätettä kuitenkin tulee jonkun verran. Meidän sekajäte poltetaan energiaksi, joten ei hukkaan mene sekään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja hyvää alkanutta viikkoa sinulle :)

   Partaukkopäniköidenkin kohdalla ihmettelen kyllä suuresti "kertakäyttöistä" pakkausta. Ovat käytännössä ikuisia... Yksi on taidettu saada halkaistua kivikovaa jäätelöä hakatessa :) Ovat minulla yhdessä jos toisessa käytössä, mutta alkaa raja tulla vastaan ja mielikuvitus loppua jo minultakin niiden hyödyntämisessä.

   Jäteasioissa aikoinaan soittelinkin ja sain tyhjennysvälin tingittyä naljään viikkoon. Ymmärsin silloin, että kaava-alueella siitä ei ole mahdollista erota kokonaan. Kyllä meillä roskista vähäkseen tarvitaan, mutta arvioisin että kahden-kolmen kuukauden tyhjennysväli olisi lähempänä reaalitarvetta. Täytyy kysäistä uudemman kerran, josko säännöt ovat muuttuneet.

   Meidän kaupunki ei tarjoa ollenkaan energiajaepistettä omakotiasujille - jollei siis ole systeemi muuttunut viime aikoina. Vaihtoehdot maitopurkeille ovat roskis tai oma uuni. Olen sitten poltellut ne puun seassa, mutta sitä tuhkaa en sitten enää voi käyttää kasvimaalle... Nurmikolle ja pensaille uskallan laittaa.

   Poista
 2. Makaroonipizza onkin oiva juttu! Usein sitä jää yli, saman tempun voisi tehdä spagetille ja riisillekin vähän muunneltuna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips AnneAulikki - sinä sen sanoit :)
   Ylijäämäriisi on meillä kyllä niin haluttua, että sitä keitän aina tarkoituksella ison kattilan. Paistettu riisi on kaikkien herkkua :)

   Poista
 3. Olipas mukava postatus! Aika moni asia oli myös minulle tuttu asia, mutta makaroonipizzaa en ole koskaan tehnyt. Keitetyn ylijäämäpastan käytämme yleensä seuraavan päivän salaatteihin.
  Tattaririeskojen ohje tuntuu niin mielenkiintoiselta, että sitä aion kokeilla.

  Meillä kahden henkilön perheeseen saa roskiksen tyhjennyksen neljän viikoin välein, jos sen anoo ja perustelee muutkin kierrätykset ja jos on biojätteelle lämpökompostori (tänään muuten +45 astetta). Joskus roskis on niin tyhjä, että täytyy oikein etsiä "täytettä". Että tyhjennysväli voisi olla pidempikin. Kivat viikonloput!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ritu :)

   Meilläkin makaronisalaatti on joka viikon vararuokaa - säilyy jääkaapissa hyvin parikin päivää - ja kaikki tykkää :) Makaronipizza on vähän kuin se paras osa makaronilaatikkoa - eli se kaikkien himoitsema kuoriosa :D Kesällä tosi kätevä kun voi kasvimaalta silputa suoraan kaikenlaista vihreää pohjan päälle. Tykkään, että sipulehinkin jää vähän suutuntumaa ja pilkon nekin vain ohuiksi viipaleiksi esipaistetun pohjan päälle.

   Meillä on sama laki - eli se neljä viikkoa on takaraja. Sama tunne välillä minulla, että melkein pitää periaatteessa jotain jätettä yrittää löytää tyhjään pönttöön :)

   Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle - muista chilikylvökset :)

   Poista
 4. moi! moni katsoo telkusta ohjelman "mitä tänään syötäisiin",
  meillä sen sijaan avataan netti ja sieltä blogi eilistä paistoa :D :D
  kiitos taas näistä! makaroonipitsan olemassaolon olin jo unohtanutkin, kiva että muistuttelet aika ajoin ;)

  terkuin tiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi - kiitos Tiina :D
   Vime viikolla vähän lajittelin ruokajuttuja sivupalkkiin. Itsekin kun käyn usein tarkistamassa jonkun leipomuksen ohjetta niin löytyvät siten helpommin. Makaronipizza on aika täydellistä tähderuokaa - mikäpä ei maistuisi kun sen uunissa juustolla kuorruttaa :D

   Poista
 5. Makaronipizza on uusi tuttavuus, kiinnostava sellainen! Yleensä paistan makaronit pannulla pyttärin tapaan.

  Keräsin ennen muovit erikseen ja vein muovin keräykseen. Silloin hankittiin pienempi roskis ja pidennettiin tyhjennysväliä. Meillä jos tyhjennyksen olisi halunnut vielä harvemmaksi se olisi edellyttänyt kirjallista todistusta lämpökompostorista! :O Meillä ei kuitenkaan ole lämpökompostoria, koska meillä ei tule ruokajätettä- siitä eläimet pitävät huolen.
  Nykyisin meilläpäin ei muovia enää kerätä erikseen vaan kaikki menee polttoon, oli siis pakko vaihtaa takaisin se isompi roskis. Erityisesti hävikkiruuista joita haen eläimille tulee ihan tajuttomasti muovijätettä!

  Kuinka voi pakastin olla noin siisti? Epäilen että kuva on feikki...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäpä kerron, kuinka pakastin voi olla noin tip top. Sieltä puuttuu ne kaikenkokoiset ja muotoiset lihanyssäkät, joita ei niin vain pakatakkaan nätisti pinoihin. Sen verran olen sinunkin blogiasi lukenut, että arvelen niitä löytyvän meiltä molemmilta:-) Tv: muija maalta

   Poista
  2. Kiitos kommentista Maija :)
   Ei ole feikki - minulle nämä pakastimet on melkein elämää suurempi asia :D Voi sitä onnen hetkeä, kun syksyllä ihailee tappiinsa pakattuja marja-arkkuja (neljä kappaletta)...

   Paras pakastusvinkki on kerätä kaikki samankokoisia rasioita. Minulla osa Flora-rasioita on jostain 80-luvulta - hieno homma on, että eri vuosikymmenten kannet käyvät ristiin lähes kaikkien rasioiden kanssa. Ne rasiat, jottkä vaativat oman kippo-kansi parin, heitän suosiolla pois enkä käy pakastuskiireissä niiden kanssa tuskailemaan. Osan marjoja olen pakannut partaukkopurkkeihin, kun ei vieläkään ole ihan tarpeeksi margariinirasioita. Niitä ei omasta takaa kerry, aina jostain kavereilta tai mummon kaverin kavereilta...
   Samanmalliset rasiat on yksinkertainen pakata ja pinota - ei siitä sotkua saa tekemälläkään. Totta tietty tuo muijan kommentti. Jos pakastimessa on vakuumilihoja sun muuta, niin se on vähän haasteellisempi yhtälö tehdä suoria rivejä :)

   Poista
 6. Tuo makaroonipizza näyttää herkulliselta. Luin tuolta linkistä että Lidlistä saa gluteenitonta makaroonia, pitääpä katselle ensi kerralla tarkemmin, en ole koskaan löytänyt. Meillä ei ole Lidliä ihan lähikulmilla joten kauppa ei ole kovin tuttu. En ole löytänyt sieltä gluteenittomia tuotteita ollenkaan. Etsin kai huonosti ;)
  Luonnonjugurttia meillä syödään paljon, puristan purkin kyllä aina mahdollisimman tyhjäksi mutta tuo rieskapohjaksi huuhtelu on hyvä idea, aina sinne jää hyvää jugurttia ja turhahan tuota on viemäriin kaataa. Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei :)

   Lidlin gluteenittomat ovat siinä tavan makaronien vieressä. Niissä on käytetty aika paljon maissia - siitä en ihan välittäisi, mutta silloin tällöin menee.

   Minulla on nytkin kaksi rieskataikinaa jääkaapissa tekeentymässä - toinen sienten liotusvesipohja ja toinen jogurttipohja. Teen taikinapohjan siihen malliin, että siinä on ryynejä ja psylliumia turpoamassa, joskus tilkka öljyä ja mausteita. Semmoisenaan sitä voi säilyttää vaikka useammankin päivän jääkaapissa. Sitten kun sopivasti ehtii, lisää jauhot ja hiutaleet ja paistaa pois.

   Mukavaa viikkoa sinulle :)

   Poista
 7. Oisko mahdollista käyttää naapurin kanssa yhteistä jäteastiaa vai onko se pakolla talokohtainen? Jos se on mahdollista, säästäishän siinä puolet jätelaskusta.

  Toisella paikkakunnalla roskis on tyhjennytettävä vähintään 8 viikon välein. Kunta vaati sopimukset minimimissään 8 viikosta, mutta jäteauto käy silloin kun jaksaa ja muistaa. Asiakaspalveluun soittaessa kyllästynyt asiakkaan painajainen kertoo, että kuski on kuitannut käyneensä ja epäilee asiakkaan mielenterveyttä tai näköä, kun asiakkaan mielestä roskis ei todellakaan ole tyhjentynyt moniin kuukausiin.

  VastaaPoista
 8. Meilläpäin on kokeiluna että saa roskiksen tyhjennyksen 6vk välein, mikäli kompostoi jätteet tai on biojätteenkeräys. Ihan kiva systeemi, niin ei tarvitse ihan tyhjästä maksaa. Ja joku saattaisi pärjätä vieläkin pidemmällä välillä, jos oikein tehokkaasti kierrättää. T.Henna

  VastaaPoista
 9. Minä käytän nuolijaa kaikkien kippojen ja purnukoitten tyhjennyksessä, minne se vaan mahtuu. :) Minne ei mahu, nii ehottomasti vesi apuriksi. Kiitos käyttövinkeistä ja koko blogista! Tämä on nimittäin ainut blogi jota seuraan. Ja kiitos K-M vinkkauksesta! :) Janita

  VastaaPoista