perjantai 2. tammikuuta 2015

Kelp jauheena vai puristeina

Heräsin pohdiskelemaan jodin riittävää saantia jo jokunen aika sitten. Suomen maaperässä ei ole jodia, joten sitä on lisätty mm. pöytäsuolaan ja viljelymaahan. Siitä aiheesta postailinkin jo aiemmin, joten en nyt uudemman kerran siitä enää meinaa pähkäillä.

Kerroin silloin myös sen, että lisään muistaessani ruokien sekaan hyppysellisen arkkilevää. Levän maku peittyy suhteellisen hyvin erityisesti mausteisiin wokkeihin, mutta ei siitä oikein jokapäivän tapaa tahtonut tulla... Chlorellaa ja spirulinaa olen käyttänyt jo vuosia, mutta makean veden levinä ne eivät sisällä jodia - vaikka muuten ovatkin superuokaa omalla tavallaan.

Jodin saanti arvelutti ja mietitytti sen verran, että päädyin hankkimaan käyttöön vahvasti jodipitoista kelp-levää. Mietin, että siitä saan varmasti tarvittavan jodiannoksen - ja arkea helpottaa, jos nappaan leväannoksen muiden ravintolisien tapaan.

En voi sanoa, että levän maku olisi koskaan houkutellut. Sen verran olen kuitenkin tsempannut, että olen opetellut ottamaan sekä chlorellan että spirulinan jauheena veteen sekoitettuna.

Kelp-jauheen kanssa yritin samaa temppua, mutta täytyy tunnustaa että koville ottaa... Kelpjauheen aromi on (jos mahdollista) vieläkin haasteellisempi kuin chlorellan tai spirulinan.
Vaikka edelleen olen mieltä, että levätuotteissakin puhdas jauhe on aina parempi vaihtoehto kuin täyteaineiden avulla valmistetut puristeet, niin kelpin kohdalla nöyrryn suosittelemaan leväjauheisiin tutustumattomalle kelppiä ensialkuun kapseleina tai puristeina.

Itse tilasin kokeeksi kelppiä sekä jauheena ja puristeina. Olen yrittänyt totutella jauheeseen, mutta tunnustan että joinain päivinä menen helpomman kautta ja vaihdan jauheen pilleriin.



Now kelp-puristeet (5,27€ / 200kpl) sisältävät jodia 150ug (Suomen virallinen suositus on 150ug, joka tosin on useiden lähteiden mukaan ihan liian alhainen).



Käyttämäni Starwest Botanicals kelp-jauheen (4,40€ / 454g) käyttöohjetta ei löydy iHerb'in tuote-esittelystä (mielestäni iso puute), mutta valmistajan sivuilta selvisi seuraava:

On average (and I know this will vary) how much iodine would be in a teaspoon or tablespoon?
Question by: kelpcurious on July 30, 2014

Using an average weight of 5 grams per tablespoon (this will vary a bit, but to give you a rough idea), one tablespoon of kelp will have approximately 3 to 5 milligrams of iodine on average.
Answer by: Starwest Staff on July 30, 2014

Ruokalusikallinen kelpjauhetta ei ylitä jodin saantisuosituksen ylärajaa sekään, vaikka on monikertainen Suomen virallisiin saantisuosituksiin nähden. Enempi se ruokalusikallinen ylittää inhimillisen nieleskelykynnyksen - minulle teelusikallinenkin on jo ihan riittävä haaste. Teelusikallinen kelpjauhetta sisältää sekin jo pyöreät pari milligrammaa jodia - ja sen otan ihan turvallisin mielin, koska pelkoni vähän on, että viime vuosien hiuskato saattaa johtua osaltaan jodin puutteesta. Nyt otankin alkuun hieman reilumpaa annosta kokeillen, josko keho reagoi jotenkin.

Jodin puutosoireita ovat mm. väsymys, masennus, hitaus, painonnousu ja hiusten lähtö. Jodi on mukana rasva-aineenvaihdunnassa - liian vähäinen jodin saanti tekee ihmisen viluiseksi ja lihomisherkäksi, jolloin paino nousee tavallista helpommin.

Kuulostaako tutulta? Jodin saanti on varmasti yksi lähitulevaisuuden kuumia puheenaiheita. Veera-tytär kävi Erkki Palviaisen luennolla jokunen viikko sitten. He juttelivat Veeran hius- ja paino-ongelmista hetken ja Erkki suositteli ensimmäiseksi kokeilemaan nimenomaan jodilisää.

Kelp on hyvin edullinen ravinnelisä. Tilasin omani iHerb:in kautta, mutta vastaavia saa kohtuuhinnalla varmasti ihan perusmarketeistakin.



Jos etsit lisätietoa kelpistä, latinalainen nimi Ascophyllum Nodosum vie usein myös eläinten ravintolisäsivuille. En keksi, mitä eroa on ihmisille tai eläimille myytävässä tuotteessa, jos se on tuoteselosteen perusteella 100% levää? Eläimille tarkoitetut myyntipakkaukset ovat tietysti paljon edullisempia. Itse kuitenkin nyt sen verran panostin, että valitsin oman kelppini ihmisille tarkoitettuna luomujauheena :)

Erkki Palviainen suosittelee kirjassaan Voimaruokaa, kelp-levää rouheena. Meillä sitäkin löytyy - tosin koiran ravintolisänä :) Tämä kilon purkki kelprouhetta ei maksanut aikoinaan kuin kympin verran, mutta päivämäärä on jo sen verran ylitetty, etten käynyt maistelemaan.

Tämmöisiä pohdintoja vuoden alkuun :) Kyllä minä ainakin aloitan sen uuden uljaan elämän aina vuoden ensimmäisenä päivänä. Se into sitten kestää minkä kestää, mutta jokainen lenkki se on kupeista pois kuitenkin. Sen olen päättänyt, että niitä syötyjä suklaakiloja tai viikkojen sohvasessioita en kadu, vaan muistelen tyytyväisenä jokaista joskus tallattua lenkkikilometriä - hyvä minä :)

Päivityksenä: Kiinnostuin kommenttien myötä myös kelprouheesta. Hiukan googlailin hintoja, ja yllättäen ihmisten ravintolisäksi tarkoitetun merilevärouheen hinta hipoo satasta / kilo. Nyt kokeilussani olevan luomulaatuisen kelpjauheen kilohinta on vain noin kympin tietämissä. Nostaakohan kelprouheen hintaa ainoastaan se, että sitä on kenties helpompi syödä kuin jauhetta? :)

Tässä linkissä vinkkejä tuotteisiin, joita itse tilailen iHerb nettikaupasta.

5 kommenttia:

  1. Ostin pusiin tuota rouhetta ja syön sen ihan vain lusikalla pussista ja vettä päälle :). Päiväannoksen pitäisi tulla täyteen n. 1/4 teelusikallisella. Eikä tämä rouhe maistu omassa suussani yhtään pahalta, ei edes haastavalta, vähän suolaiselta ja hyvin miedolta. Jos sen lisäisi mihin tahansa ruokaan, niin sitä ei maistaisi ollenkaan. En tiedä, onko jauheen maku sitten voimakkaampi. Spirulinan kanssa on huomattavasti "haastavampaa" ja sen joudun syömään puristeina.

    Mutta kiitos sen aikaisemman postauksesi, tuli koko jodi tietoisuuteen. En ole sitä paljon ajatellut. Olen syönyt tuota rouhetta nyt vajaan kuukauden, enkä tiedä, onko sillä toistaiseksi mitään ihmeempää vaikutusta. Aloitin samalla kerralla q10:n syönnin ja kynnet on nyt paljon paremmassa kunnossa, mutta kumpi siihen sitten vaikuttaa vai ehkä molemmat?

    Tarpeeseen tulee kuitenkin tuo jodi - ihan varmasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Hanne :)

      Kiitos vinkistä sinulle. Ostan kyllä itsellenikin tuota kelppiä vielä rouheenakin. On onneksi sen verran edullista, että ei korkealta putoa näissä kokeiluissa. Ajattelin vaan, että jauhe olisi jotenkin parhaiten imeytyvää ja tiiviintä mahdollista tavaraa... Smoothien sekaan laitan toisinaan ripauksen chlorellaa ja spiruliinaa - tätä kelpjauhetta en ole vielä arvannut kokeilla siihen.
      Saattaa tietysti olla tottumiskysymyskin nuo eri levälaadut. Minulla kun olleet makeanvedenlevät käytössä jo pitempään, niin niihin on jollain tasolla tottunut - herkuiksi eivät ole muuttuneet :) Huomasin, että vehnänorasjauhe neutralisoi leväjauheide makua ja sekoitan ne nyt aina samaan vesitilkkaan.

      Kyllä levien käytön soisi lisääntyvän ihan yleisestikin. Ovat kuitenkin niin edullista, ekologista ja täyttä tavaraa. Huomasin muuten taas, että kun aloitin tauon jälkeen chlorella- ja savivesikuurin, niin iholle nousi heti näppyjä. Savi ja chlorella molemmat molemmat kun on tehokkaita kehon puhdistajia - nyt ihan tarpeeseen taas nekin :)

      Onnellista alkanutta vuotta sinulle Hanne :)

      Poista
    2. Mielenkiintoista ja inspiroivaa alkanutta vuotta myös sinulle!

      Sen verran vielä, että noi spirulinapuristeet ovat sen verran tuhtia tavaraa, että niitä ei voi koko suositeltua annosta kerralla huitaista - niistä tulee huono olo. Muutenkin yritän vähän jakaa noiden vitamiinien ja lisäravinteiden ottamista (vaikka niitä ei nyt niin hirveän montaa sorttia olekaan) eri aterioiden yhteyteen. Jos ne kaikki nappaa kerralla, niin vatsa tulee kipeäksi ja muutenkin saattaa heikottaa. Niillähän saattaa olla jotain yhteisvaikutuksiakin, joista ei tiedetä mitään.

      Mullakin leuka kukkii ja kainalot on alkaneet haista voimakkaalle, toivon (ja luulen) että se on vain puhdistusreaktio :).

      Poista
  2. Minä otin jossain vaiheessa puristeina mm. spiruliinaa. Jotenkin se aina vaan "tökki". Nykyään nautin sitä jauheena vihersmoothien joukossa. Menee paremmin meikäläiseltä alas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Maiju :)

      Kiitos vinkistä sinullekin. Ei levien kanssa kannata ollenkaan "heittää kirvestä kaivoon" ensi yrityksellä... Ovat kyllä kaikki laadut niin täyttä tavaraa, että kannattaa nähdä vaikka vähän enempikin vaivaa niihin totutellessa. Jos yksi tapa ei luonnistu, niin kokeilee eri konstilla - jokainen sitten löytää ne omaan arkeen sopivimmat.

      Meillä tuo koiran levärouhe on jo reilusti vanhentunutta. En tiedä levien kohdalla, onko asialla mitään merkitystä, mutta käytän nyt kuitenkin tämän purkin kukkien kasteluveteen. Keväällä liotan rouhetta veteen, jolla sumutan taimia. Eli kompostiin mitään levävalmistetta ei kannata kipata :)

      Veera-tytär taisi kanssa valittaa, että spirulinapuristeista tuli huono olo... On nyt ottanut tehokuuria eri leviä ja ainakin semmoinen reaktio on päällä, että kainalot haiskahtavat tosi pahasti :D Jotain tunkee kehosta läpi, kun ilmiö tulee heti saunomisenkin jälkeen.
      Minä vähän tuskailen näppylöiden kanssa, mutta tiedän että on ohimenevä ilmiö ja kestän kärsivällisesti.

      Poista