tiistai 6. tammikuuta 2015

Keventäjän kaalisalaatti


"Kun loppiainen lopsahtaa, kaali kuppiin kopsahtaa."
Se sananlasku löytyi viikonlopun lehdestä. Meillä on kaalin osalta keulittu jo koko joulun pyhät. Gruusialainen kaalilaatikko on koko perheen suosikkiruokaa ja sitä on haudutettu eräskin pata nyt lomaviikoilla. Kaalisalaattia, eli -raastetta eli coleslawta olen nyt taas innostunut tekemään useamman kerran sitäkin. Tänä vuonna kaalisato oli mielestäni hyvälaatuinen ja mehukas verrattuna viime vuotiseen. Ehkä sitten onnistunut muutenkin, koska kaalia on saanut käytännössä koko syksyn alle eurolla kilo - viime viikolla 0.89€ hintaan.

Kaaliraastetta on jokainen syönyt ja varmasti tehnytkin. Tässä kuitenkin vinkkaan aiheesta sen verran, että sauvasekoittimen terällä sen pyöräyttää hetkessä -  ja samassa kipossa raastuvat porkkanatkin. Sauvasekoittimella raasteesta tulee pienirakeista silppua - vaihteluna perinteiselle veitsisilputulle kaalille. Kastiketta ei tarvitse lisätä paljonkaan - seos on jo valmiiksi kosteaa ja mehukasta.

Kun jääkaapissa on kulhollinen kaalisalaattia, pikainen lounas on melkein kasassa. Joulun pyhinä ruuaksi riitti toisinaan uunikuuma perunalaatikko ja raikas kylmä kaalisalaatti (hyvä setti). Välillä kaalisalaatin seuraksi paistettiin pari kananmunaa - kevyt mutta täyttävä annos sekin. Välipala-kaaliannokseen voi lisätä raejuustoa ja ituja.

Puolikas pienehkö kaali
5-6 porkkanaa
1/4 purjo
2dl kermaviiliä (kevyt)
2rkl majoneesia
1/4tl Masajo ruususuolaa
1/4tl rouhittua mustapippuria
1-2tl omenaviinietikkaa
Iso ripaus silputtuja kuivayrttejä (nokkonen, vuohenputki, maitohorsma, mustikanlehti...)

Kaali ja porkkana pyöräytetään silpuksi sauvasekoittimen kulhossa. (Luomuporkkanoita ei tarvitse kuoria, jos ovat priimaa - nämä olivat jo hiukan nuupahtaneita, joten kuorittu.) Purjo halkaistaan ja pestään. Pilkotaan veitsellä pieneksi silpuksi.
Käytä tavan tai kevyttä kermaviiliä. Lisää ruokalusikallinen-pari luomumajoneesia antamaan makua. Muita mausteita maun mukaan ja kuivayrttejä mitä kaapissa on. Käytä kotimaisia "mauttomia" yrttejä - ei vahva-aromisia "etelän" yrttejä. Jos hortayrttejä ei ole, voit lisätä yrttivoimaksi persiljaa.
Sekoitetaan ja yhdistetään kaali-porkkanasilppuun.

Kesällä purjon tilalle käytetään kevätsipulia. Nyt ei, koskapa kevätsipulin kilohinta oli viime vilkaisulla parikymppiä, purjon pari euroa...

Ystävä vinkkasi aiheesta sen verran, että hän sekoittaa kaali-porkkana seokseen kurkkusalaattia. Setti on kuulema erityisen toimiva grilliruokien kanssa. En ole itse vielä kokeillut - mutta aion kyllä.









Suosittelen lämpimästi kokeilemaan myös meidän ykkösherkkua kaaliruuista; gruusialainen kaalilaatikko. Viikonloppuna meinaan muuten testata pataa ihan extreme-olosuhteissa; kutsuin kylään tuttavamiehen, joka ei ole koskaan suostunut syömään kaalia - ja arvatkaa vaan mitä aion kokata :)



Kaalikeitto on se kuuluisin kevennysruoka. Yksi suosikkikeittojani on sellerisosekeitto, johon käytetään koko puntti varsiselleriä, mutta keventäjän kaalikeiton sekaan en selleriä käytä - minun mielestä ei ole hyvä pari ollenkaan :)

Kaalikääryleet - ihan parhaita nekin, kunhan vaan viitsii alkaa urakoimaan.



Yksi nopea ja takuuhyvä pikaruoka ovat kaaliraastelettuset. Niihinkin kaalin voi pyöräyttää bamixin kulhossa ihan pikkusilpuksi. Kun lettutaikinan jauhoina käyttää ruokaisaa tattarijauhoa, lounas on siinä.



Lopuksi käytetään loput kaalit - kaalin kannoista ja kookosmaidosta sosekeitto. Täydellisen pehmeä soppa.



Täältä löydät lisää huokeita, kevyitä ja helppoja kaalireseptejä.

Sen lisäksi että kaali on edullista ja kotimaista, se ei kerää kasvinsuojeluaineita. Kaikki kaalikasvit ovat ristikukkaisten kasvien heimoa - ja jotain niistä suositellaan lisättäväksi joka päivän ruokavalioon. Kaali on myös yksi tutkituimpia vihanneksia sen mahdollisesti syöpää torjuvan vaikutuksen ansiosta. Erityisesti on tutkittu kaalin vaikutusta paksusuolensyövän yhteydessä.

"Miehillä jotka söivät kaalia kerran viikossa, oli vain kolmanneksen riski sairastua paksusuolen syöpään".
Kaali on todettu tehokkaaksi myös vatsahaavan hoidossa, tulehdusten estäjänä ja säteilyhaittojen vähentäjänä.
-Jean Carper : Terveyttävä ravinto-

18 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos :) Kaaliherkut on tosiaan herkkuja parhaasta päästä - edullisia, helppoja ja terveellisiä :)

      Poista
  2. Kerrotko, miten teet coleslaw'n kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Pauska :)
      Ei minulla siihen valitettavasti mitään yhtä superreseptiä ole... "Oikean" coleslawn yleensä silppuan veitsellä ohuiksi, mutta vähän pidemmiksi suikaleiksi. Jos kaali on kuivakkaa, nuijin kevyesti että vähän mehustuu ja antaantuu... Kastikkeena sitä hapanmaitotuotetta, mitä sattuu tarjouksessa olemaan ja toisinaan nokare majoneesia aromiksi. Sitruunamehuakin olen joskus ripotellut - ja kastikkeen sekaan dijon-sinappia.
      Onkohan aiheesta yhtä ainoaa oikeaa reseptiä?

      Oikein lämpimät terveiset sinulle - onnellista alkanutta vuotta :)

      Poista
  3. Kiitos näistä ihanista ohjeista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Mukavaa tammikuun viikonloppua teille :)

      Poista
  4. Yksi ihanuus kaali-porkkanasilpun sekaan on kurpitsapikkelsi. . .eikä tarvi mitään kastikkeita,eikä majoneesia.Muulloinkin käytän majoneesin tilalla turkkilaista jogurttia,myös coleslawissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä :)
      Minä kasvatan kurpitsaa ja tykkään siitä monella tapaa. Pikkelsistä minulle on jäänyt vähän 70-luvun peruskoulutraumoja... Tosin itsetehtynä se oli ihan erimaata kuin se mitä aikoinaan oli raasteiden seassa kouluruokalassa. Kerran kokeilin tehdä, ja myönnän että kurpitsapikkelsi on hyvää :) Nyt ei ole omia tekemiä pikkelsejä jemmoissa - ensi syksynä laitan uudelleen työn alle.

      Poista
  5. Oi kuinkas sattuikaan: googlailin juuri punkaalireseptejä. Sen jälkeen ajattelin vilkaista blogiasi ja sinullakin on kaalireseptejä. Näitä(kin) täytyy kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tein tänään sinun gruusialaista kaalipataa ja tulikin aivan ihanaa..
      Jopa meidän 10 v -en-syö-tätä- lapsukainen tykäsi tästä, joka on kyllä IHME,
      Sun reseptit on kyllä ihania. Mä vaan ajattelen, että kasvisruuat on jotenkin työläitä valmistaa mutta tämä ei ainakaan ollut. Mukavaa, että pidät blogia.

      Poista
    2. Kiitos :) Olipa tosi mukava viesti - ja kiva jos löytyi uusi suosikki arkiruokalistoille. Hienoa että lapsellekin maistui. Kaali on joillekin vähän haasteellinen yhtälö - ja ihan mainiota jos löytyi tapa opetella siihenkin. Kaalilettuset voisi kanssa olla helppo ruoka tarjota lapselle. Ihania smetanakastikkeen ja puolukkasoseen kanssa.

      Eilen taas tein minäkin kaalilaatikkoa - aina yhtä hyvää ja pata tyhjä ennenkuin ehtii selkänsä kääntää... Anopillekin maistatin ja tykkäsi hänkin, vaikka jo vanha ihminen, joka on tottunut siihen perinteiseen kaalilootaan.

      Poista
  6. Voi, taas niin kiva postaus! Heti tarttui kaalia mukaan kaupasta, pojan suosikki on kaalilaatikko, mutta kaaliraastesalaattia teki nyt itsellä mieli :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)
      Minkä mallin kaalilootaa teillä mieluiten syödään? Meillä lapset on aina tykänneet gruusialaisesta laatikosta, mutta pikkuisen nyösivät koulun (soijarouheeseen) tehtyä perinteistä kaalilaatikkoa.

      Poista
  7. Kiitos muistutuksesta, nyt on smetanaa ja suolakurkkuja hankittuna (muut tarpeet on kaappien vakiovarustusta) ja meinaan testata gruusialaista kaalilaatikkoa viikonloppuna. Kaali eri muodoissa on ihan vakioruokaa meillä äpi vuoden. Kaalikääryleruljanssiin pitäisikin varata taas yksi päivä, on ne niin herkkua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anna :)
      Toivottavasti maistui uuden makuinen kaalipata teillä :) ?
      Minäkin aina vitkutan kaalikääryleiden (ja karjalanpiirakoiden) tekoa, vaikka loppujen lopuksi sitten kuitenkin valmistuvat ihan näppärästi... Ajatus hankalampi kuin totetutus...

      Poista
  8. Onneksi olet olemassa ;))) ei muuta kun kaalia hakemaan. Muutenkin olen jo taas haahuillut ruokareseptisi parissa. Hyvää ja terveellistä joka itellä aina välillä unohtuu kiireen keskellä, mutta kuten totesin. Onneksi Johanna jaksaa muistuttaa terveellisestä ruuasta. Kiitos ;))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maarit :)
      On teillä ainakin kasvishernekeittoa syöty :D Kelpasiko miehelle? Oletko muuten kokeillut vielä kaalilaatikkoa - sen uskoisi uppoavan miehillekin - ainakin meillä on yksi suosikkeja.
      Aina suunnittelen, että tulisin johonkin myyjäisiin moikkaamaan sinua ja näkisin taiteilusi ihan luonnossa... On vaan muka niin hankalaa lähteä täältä mailta ajelemaan sinne etelään. Työn iloa sinulle tänäkin vuonna ja lämmin tervehdys koko teidän ihanalle perheelle :)

      Poista
  9. Kiitti vinkistä, tällä ohjeella tuli tosi hyvä kaalisalaatti! Nam, miten se maistuikaan pitkästä aikaa :)

    VastaaPoista