lauantai 31. tammikuuta 2015

Keventäjän kääretorttu - gluteeniton



Gluteenittomassa leivonnassa kääretorttu on yksi parhaita vaihtoehtoja. Kääretortun edulliset perusraaka-aineet löytyvät melkeinpä jokaisesta keittiöstä ja sen täytevaihtoehtoja on yhtä monta kuin leipojaa...

Tässä helppo taikinan perusohje, johon lisäpotkua tulee ripauksesta tattarijauhoa, ja joka saa kauniin värin & aromin vähäkalorisesta carobjauheesta. Täytteenä käytin sokeroimatonta sauvasekoittimella soseutettua puolukkaa. Se on monelle hieman hankalasti lähestyttävä marja makeissa leipomuksissa, mutta sopii tämän unelmatortun täytteeksi ihan täydellisen hyvin. Pehmeyttä täytteeseen antaa rahka-kermavaahto, kirpeyttä sitruuna ja ripauksen makeaa kookoshiutaleet.

Olkaa hyvä ja nauttikaa :)

Gluteeniton puolukka-kookos unelmatorttu
4 luomukananmunaa
½ dl intiaanisokeria (Masajo)
½ dl carob-jauhetta (tai tummaa kaakaojauhetta)
3/4 dl perunajauhoa
½ dl tattarijauhoa (Keskisen myllyn gluteeniton)
2 tl leivinjauhetta

Täyte:
1,5dl sokeroimatonta puolukkasosetta 

1dl kermaa
2dl rahkaa
1rkl intiaanisokeria (Masajo)
1/2 sitruunan mehu

1/2dl kookoshiutaleita

1rkl puolukkajauhetta

Laita aluksi uuni kuumenemaan 175°C asteeseen - niin että se on valmis silloin kuin taikinakin.

Vatkaa huoneenlämpimät kananmunat ja siivilän läpi hierottu intiaanisokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Korostan - erityisen kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita erillisessä kulhossa yhteen kuiva-aineet. Lisää kuiva-aineseos siivilän läpi muutamassa erässä muna-sokerivaahtoon varovasti puuhaarukalla tai nuolimella käännellen. Levitä taikina varovasti uunipellille levitetyn leivinpaperin päälle. Älä levitä taikinaa ihan pellin reunoja myöten - tämä annos paistuu sopivan kuohkeaksi vähän vaajalla pellillä. Paista noin 9 minuuttia. Tarkka paistoaika riippuu oman uunin tehoista, tarkkaile tilannetta - älä jätä raa'aksi - ylipaistettu taas kuivahtaa... Anna torttupohjan jäähtyä hetki pellillä. Kumoa torttu paistopinta alaspäin pöydälle.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka ja mausta ripauksella sokeria ja sitruunamehulla.

Levitä ensimmäiseksi puolukkasose. Päälle kerma-rahkavaahto. Ripottele pintaan kookoshiutaleita. Rullaa napakasti kiinni ja jätä sauma kääretortun alle. Ripottele päälle sihdin läpi puolukkajauhetta. Ja eikun keittämään päiväkahvit - nam :)


Jos intiaanisokerissa on pieniä paakkuja, paina se sihdin läpi ennen vaahdotusta. Useimmissa taikinoissa en sitä tee, pienet paakut eivät haittaa ollenkaan, mutta kääretortun vaahdotus on hiukan tarkempaa touhua :)

Lisään kääretortun jauhoseoksenkin sihdin läpi. Perunajauho ja carob ovat luontaisesti hiukan paakkuista ja "tiukkaa" jauhoa

Kääretorttutaikina vaahdotetaan ihan kunnolla kuohkeaksi ja jauhot käännellään sekaan varovasti. Uunin pitää olla valmiiksi kuuma, jottei kuohkea taikina lätsähdä odotellessa.



Tässä normikokoiselle uunipellille levitelty taikina - eli en vedä taikinaa ihan tappiinsa reunoihin. Leivinpaperiakaan ei tarvitse sen kummemmin asetella.

Marjajauheet ovat käteviä leipomusten koristeluun tomusokerin sijaan - sokeriton, terveellinen ja kauniin värinen vaihtoehto.





Carobjauhetta käytän toisinaan kaakaon korvikkeena. Se on luontaisesti makeaa ja leivonnassa se korvaa kaakaon aromia ja väriä. Carobjauhe valmistetaan johanneksenleipäpuun hedelmäpaloista, joiden rasva- ja energiapitoisuus on vain murto-osan kaakaon vastaavista pitoisuuksista. Carob sisältää paljon mm. b-ryhmän vitamiineja ja kalsiumia.

TÄSSÄ linkissä Lempi-tyttären puolukka-banaani kääretorttu tuttuun Lempin tapaan tarkasti ohjeistettuna :)

Me lähdetään nyt mummolaan saunomaan. Kiitos edellisiin juttuihin tulleista mukavista kommenteista - vastailen illalla ihan ajan kanssa. Mukavaa lauantaipäivää sinulle :)
Ja sekin vielä viikonlopun vinkiksi, että ainakin meidän Cittarissa oli tänään kaalia 0,29€/kg.

gluteeniton helppo kääretorttu vähäsokerinen unelmatorttu puolukkakääretorttu ohje resepti kevyt

3 kommenttia:

  1. Kun lukee blogiasi saa kuvan että syöt super terveellisesti! Joten haluankin kysyä, että syötkö ikinä kaupan suklaata, karkkia, sipsejä? Mitään epäterveellisiä herkkuja? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahhaa :) Just kun avasin tän kommentin, olin anoppilassa ja käsi sipsipussilla :D
      Minulla on semmoinen systeemi, että kotiin en suoraan sanoen osta oikeastaan ikinä mitään mainitsemiasi "herkkuja", mutta jos kylässä tarjotaan, niin sitten vähän päivästä riippuen - otan vähän tai joskus enemmän...

      Luulen, että noin yleisellä tasolla syön aikalailla "super terveellisesti", mutta en nipota.

      Poista
  2. Kiitos reseptistä! Kaksi kärpästä yhdellä iskulla: carob-jauheen käyttövinkki ja marjajauheen käyttövinkki samassa postauksessa. Tulivat tositarpeeseen!

    VastaaPoista