torstai 29. tammikuuta 2015

Mitä tänään syötäisiin...

Aamusta tein taas kerran feta-kaaliwokkia - ja erityisesti nyt, kun kaalia saa ihan ulosheittohintaan, suosittelen sitä settiä kyllä lämpimästi teillekin. Edullisimmillaan kaalin hinta oli tällä viikolla 0,29€/kg - ja kyllä siitä hennoo jonkun sentin enempikin maksaa :)



Sekin tähän vinkiksi, että ylihuomenna lauantaina Lidlissä on taas odotettu Sofra-fetajuusto tarjous - 4.99€/kg. Sofra salaattijuusto on hinta-laatusuhteeltaan oma suosikkini arkisena jokapaikan fetajuustona. Kilon pakkauksessa on noin viisi palaa, eli juusto ei ole yhtenä isona köntsänä. Rakenne on sopivan rasvainen, juusto leikkautuu nätisti kuutioksi murenematta ja on täyteläisen maukas. Plussana vielä sekin, että peltinen fetapurkki kelpaa jatkokäyttöön kuivattujen sienten ja yrttien säilyttämiseen.





Tätä salaattijuustoa olen käyttänyt viime aikoina erityisesti kaalin kumppanina feta-kaaliwokin ohella mm. gruusialaisessa kaalilaatikossa. Yksi hyvä arkinen jemmaruoka jääkaapissa on makaronisalaatti - siihenkin feta on ihan ehdoton mauste. Lidlin pakastealtaassa on edullista herne-maissi-paprika sekoitusta, kuivahyllystä mukaan suolakurkkupurkki, purjoa saa parilla eurolla kilo ja maitohyllystä sitä tarjousfetaa & kermaviilipurkki. Helppo ja edullinen lisuke tai välipala - ja makaronisalaatista tykkäävät kaikki.


Makaronisalaattiin ihan paras makaronivaihtoehto on tattarifusilli. Täysjyväinen tattaripasta nostaa makaronisalaatin maukkaaksi ja ruokaisaksi herkuksi, joka on jotain ihan muuta, kuin kulmapizzerian salaattipöydän makaronisekoitus...

Kastikkeena käytän puolikkaan tai kokonaisen purkin kermaviiliä, johon lisään nokareen luomumajoneesia antamaan aromia. Tattaripastaan valmistettu makaronisalaatti on ihan mainio keventäjänkin ruoka tai välipala. Oikein tiukkana päivänä kermaviilin voi vaihtaa vähärasvaisempaan ja nipistää hiukan juuston määrästä.

Ja vielä yksi hyvä pointti makaronisalaatissa: Siihen on helppo ujuttaa vähän epäluuloisemmillekin syöjille reilu annos kuivahortaa. Nokkossilppu on se perinteinen herkku, joka voi lisätä aina, mutta myös mietoaromiset horsma ja vuohenputki ovat ihan täydellistä jokapaikan vihreää. Makaronisalaattiin ne on kiva lisätä, koska siinä ne eivät kuumene - eli eivät menetä yhtään kesän vihreää voimaa :)
Jos jemmoissa ei ole hortasaalista, niin lisää salaattiin reilusti kuivapersiljaa.

Syksyiseen makaronisalaattiin kannattaa lisätä syyssadon kotimaisia omenoita ja reilusti tuoreyrttejä - tässä talvinen versio.

Gluteeniton makaronisalaatti

250g Tattaripasta fusilli (Keskisen myllyn gluteeniton)
1/2tl ruususuolaa (Masajo)
2l vettä

450g herne-maissi-paprikaseosta
1/2 purjo
3 suolakurkkua
100-150g fetajuustoa
1/2dl kuivahortaa (nokkonen, vuohenputki, horsma, persilja...)

1/2 purkkia kermaviiliä (tai kokonainen purkki)
1-2rkl luomumajoneesia
1rkl omenaviinietikkaa
1tl Vogel yrttimausteseosta
1/4tl mustapippurirouhetta

Tattaripasta keitetään ohjeen mukaan - noin kolme minuuttia. Varo ylikeittämästä ja huuhtaise nopeasti kylmällä vedellä.

Kaada kulhoon jäinen vihannessekoitus. Lisää pesty ja pilkottu purjo. Pilko suolakurkut ja feta - lisää kulhoon. Mausta kermaviilikastike (itse käytän myös Cheese spice mix'iä, mutta sen voi korvata muilla kaapista löytyvillä mausteilla). Lisää makaronit, hortasilppu ja kastike. Sekoita varovasti. Säilyy jääkaapissa ainakin pari-kolme päivää - paitsi ei ikinä meillä :D



Ja loppuun vielä juustonhakureissulle yksi Lidlin pakasteallasvinkki; Luomu Broccoli Mix. Luomuvihannespussit tulevat Lidliin lajitelmana ja Broccoli Mix loppuu aina ensimmäisenä. Eli jos satut sopivasti ja hyvällä onnella kohdalle, kun tätä vielä altaasta löytyy, niin ota ainakin muutama pussi. Broccoli Mix on monikäyttöinen perussetti, josta valmistan usein mm. pastakastiketta ja keittoja.




15 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Moi Maija :)
      Monta kertaa nämä yksinkertaiset perushyvät unohtuvat. Minä tykkään, että jääkaapissa on aina jotain kylmää ja jotain lämmitettävää "vararuokaa". Makaronisalaatti eri variaatioina on hyvää perussettiä. Sen verran kuitenkin, että makaronien laatu tekee ison eron. Kannattaa panostaa tattarimakaroneihin, tai ainakin muuhun vastaavaan täysjyväversiooon.

      Poista
  2. Kiitos vinkeistä, taidanpa pyöräyttää makaronisalaatin huomenna! Sattuipa sekin sopivasti, jos kaalit ovat noin edullisia - kaavailin kaalikääryleiden tekoa viikonlopuksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi :)
      Minulla vielä ne kaalikääryleet vaiheessa... Se on yksi niitä ruokia, joista tykkään ihan tosi paljon, mutta aina vähän vetkuttelen tekemisen aloittamista.
      Makaroni- ja kaalisalaatti on molemmat hyvää jemmaruokaa jääkaappiin. Hyviä ja edullisia molemmat :)

      Poista
  3. Kyllä vaan olet kätevä. Kiinnostava juttu muuten tuo horta. Nokkosta olen vähän kerännyt joskus, omasta pihasta tosin, mutta muutkin lajit kiinnostaisivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Maarit :)
      Hortoilun kun aloittaa, niin se vie kyllä sähäkästi pikkusormen mukana koko käden :D Näkee potentiaalia kerättävää kaikkialla ja niinhän sitä onkin... Siitä mukavaa hommaa, että kasvien tunnistaminen on suurelta osin helppoa ja kuivatuskin onnistuu ilman mitään erikoislaitteita (lauteet, lattialämmitys, uuninpäällinen, jääkaapinpäällinen, pannuhuone...- tai ihan vaan keittiön pöydällä)

      Nokkonen on ehkä se paras, mutta myös esim. horsma on mietoarominen ja joka paikkaan helposti lisättävissä. Koivun ja mustaherukan lehdet ovat jo hiukan aromikkaampia, mutta mustaherukanlehtisilppu sopii hyvin esim. suklaapohjaisiin leipomuksiin. Mustikanlehti on aika mieto, mutta sen verran voimakas yrtti, että sen käyttöä vähän laskeskelen. Teeaineksina sitten voi käyttää melkein kaikkea myrkytöntä vihreää.

      Kohta se on kevät ja hortoilu aloittaa satokauden :) Tänä vuonna meinaan tutkailla sopivia keruuajankohtia kuukalenterista - siihen en ole aiemmin perehtynyt.

      Poista
  4. Kauanko tommonen Sofra fetajuusto säilyy avattuna? Mietin vaan, että kerkeekö mennä pilalle tämmöisessä yhen hengen taloudessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :)
      Sofraa en ole muistaakseni pakastanut - kaikkea muuta kyllä... Lukija jo kommentoikin tuonne alemmas, että säilyy hyvin pakastettuna. Joku feta kyllä muuttuu murenevammaksi pakastimessa, mutta eipä sillä mitään merkitystä ole, jos sen käyttää kuumennettaviin ruokiin.

      Olen kyllä huomannut, että avattu Sofrapurkki kannattaa käyttää ehkä viikon-parin sisään. Tuoksu voimistuu - ei mitään vaarallista varmasti, mutta yleensä käytän jonkun päivän avattuna olleen purkin loppujuustot uuniruokiin tai suolaisiin piiraisiin.

      Eilen mies kävi hakemassa muutaman purkin ja laitan ehkä osan ihan suosiolla annospaloina pakastimeen. Siinä kävi vielä niinkin, että osasta purkkeja tuli bonusta alennushinnan päälle -30% kun päivä oli menossa :) Että jäi sitten pänikälle hintaa joku kolmen euron pintaan.. Ehkä syödään ensi viikolla aika paljon fetapiirasta :D

      Poista
  5. Minä taas en ole löytänyt meidän Lidlistä koko talvena luomu pakastepinaattia. Oli pakko ostaa toisesta kaupasta suomalaista ja se oli pettymys :( Ei ollenkaan niin maukasta kuin Lidlin luomupinaatti. Suorastaan pahaa. Jos siis löydätte sen organic broccolimixin vierestä sitä luomupinaattia niin ostakee sitäkin, on hyvää! Melkeinpä ruokaan kuin ruokaan voi heittää pinaattikuution jytyä tuomaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :)

      Iso kiitos vinkistä sinulle lukijoiden puolesta :) Ihan samaa pinaattia olen minäkin ostanut jo vuosia - ja se on hyvää. Sama tapa meilläkin - lisään pari kuutiota moneen paikkaan, mm. pastakastikkeiden ja hernekeiton sekaan.

      Suosittelen siis sitä pinaattia minäkin - jos vain löytyy, niin kannattaa ottaa :)

      Poista
  6. Mä olen aina pakastanut osan tuosta Sofrasta ja se on ihan hyvää pakastimesta otettunakin. Olen syönyt sitä sulatettua ihan yhtälailla salaatin kanssa kuin myös lisännyt ruokiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :)
      Kiitos kommentista ja tiedosta. Minulta ei ole Sofraa aiemmin jäänyt pakastettavaksi, mutta nyt on niin monta purkkia, että teen ihan suosiolla sen tempun :) Sofran rakenne on sellainen, että voin kyllä kuvitella sen kestävän pakastuksenkin.

      Kiitos vinkistä :)

      Poista
  7. Voi ihana vinkki, makaronisalaattia voisikin tehdä :) Ja kiva nähdä, miten käytät juuri esimerkiksi nokkosta, ajattelin kyllä ensi kesänä kuivata osan saalista itsekin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Marjorie :)

      Käytän kyllä kuivahortaa ihan joka päivä ja joka paikkaan. Moni laji on niin mieto, että niitä voi lisätä ihan reiluja kourallisia. Lisään hortaa keittoihinkin, mutta paras on tietysti syödä niitä mahdollisimman paljon kuumentamattomina. Silppua voi hyvin lisätä ihan jogurtin ja marjojenkin päälle. Makaronisalaatti on kyllä yksi hyvä paikka "piilottaa" ihan reilustikin erilaista vihreää :)

      Hortoilu on mukavaa touhua - siihen jää kerrasta koukkuun :)

      Poista
  8. Nam hyvältä näyttää ja kuulostaa makaronisalaatti :) tuota pitääkin ehdottomasti tehdä. :) gruusialaista kasviskaalilaatikkoa on tullut tehtyä ohjeellasi monen monta kertaa, siitä on tullut yksi suosikkiruokamme :) mukavaa tiistaita Johanna <3

    VastaaPoista