sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Nollakaloreita jauhojen tilalle


Tämä on blogini ensimmäinen ja ehkä viimeinenkin kaloripihi postaus - itse en usko kaloriperusteiseen lihomis- tai laihtumisyhtälöön. Haluan nyt kuitenkin kerran simppelisti havainnollistaa psylliumin yhtä käyttötarkoitusta.

Tein eilen kaksi identtistä gluteenitonta rieskataikinapohjaa. Toiseen lisäsin psylliumia - toiseen en.

Pohjana
2dl rasvatonta piimää (noin 60 kcal)
3dl vettä 
2dl kokonaisia kaurasuurimoita (noin 700 kcal)
2dl kaurahiutaleita (noin 250 kcal)
1tl soodaa
1/2tl suolaa
1/2tl jauhettua kuminaa
1rkl jauhettua nokkosta
2rkl hampunsiemenöljyä (noin 200 kcal)
(1rkl psylliumjauhetta)

Kaurasuurimot huuhdellaan. Kaikki ainekset sekoitetaan ja nostetaan jääkaappin turpoamaan yön yli.
Seuraavana päivänä jatketaan. (Tai parin päivän päästä - taikina senkun paranee tekeentyessään :)

Taikinapohjaan, johon on käytetty psylliumia, lisäsin
1dl kaurajauhoa (noin 150 kcal)

Taikinapohjaan, johon ei käytetty psylliumia, lisäsin
1dl kaurajauhoa (noin 150 kcal)
1dl tattarijauhoa (noin 300 kcal)
1dl tattarirouhetta (noin 250 kcal)

(Minulla ei ole grammavaakaa ja kaikki kaloriarviot ovat suuntaa antavia.)

Molemmat taikinat jätin aika löysiksi - lusikalla levitettäviksi.
Molemmista taikinoista tein 24 rieskaa.

Taikina johon ei lisätty psylliumia, vaati kaksi desiä enemmän jauhoja - pyöreät 500 kcal enemmän.
Taikinan kalorimäärä  psylliumtaikinassa noin 1200 kcal. (Noin 50 kcal / rieska.)
Taikinan kalorimäärä psylliumattomassa taikinassa noin 1700 kcal.

Vasemmalla taikinapohja, johon ei ole lisätty psylliumia.
Oikealla taikinapohja, jossa on psylliumia.
Ei psylliumia - taikinapohjassa on vielä irtonestettä.
Mukana 1rkl psylliumjauhetta. Psylliumkuitu on turvonnut nesteeseen. Taikinaan riittää desin verran jauhoja.
Kaikkiin leipomuksiin kannattaa lisätä jotain vihreää. Tässä nokkosta.
iHerbiltä tilaamani kaurajauho (2.79€ / 680g) on luomulaatuista, mutta "gluteeniton" maininta puuttuu.Se ei siis sovi keliaakikoille. Olemme huomanneet, että tavallinenkin kaura sopii meille, eli käytän nyt usein sitäkin.
Kaura ja tattari ovat mainio makupari.
Molemmissa taikinoissa on about sama rakenne. Psyllium korvaa noin 2dl jauhoja.
Vasemmalla psyllium-kaurarieskat - oikealla olevissa mukana tattaria jauhoina ja rouheena. Psylliumrieskat ovat pehmeämpiä - jauhoiset rieskat rapsakampia.


Psyllium on nollakalorituote, gluteeniton ja yksi parhaita (jollei paras) kuitujen lähteitä. Nyt kun uuden vuoden lupaukset vielä ovat tuoreessa muistissa, aika monessa huushollissa mietitään tapoja keventää. Tämä on yksi vinkki ja näkökulma psylliumin hyödyntämiseen.

Itse en psylliumia käytä kalorimielessä, vaan koska se antaa sitkoa gluteenittomille leipomuksille ja esim. kasvispihveille - ja koska tässä maassa ei yhdenkään ihmisen tarvi olla huolissaan riittävästä hiilareiden saannista - pyrin siis minimoimaan jauhojen määrää kaikissa leipomuksissani.
Hiilareitakin toki tarvitaan, mutta tärkeämpää on miettiä hyvien rasvojen, proteiinin, kuidun ja vitamiinien sekä kivennäisaineiden saanti.

Tämä on laiskan kokin blogi :) Olen julkaissut useammankin rieskapostuksen - tattariryynirieska, kurpitsarieskaporkkanarieska - helppoja ja nopeita valmistaa kaikki. Nykyisin olen säätänyt hommaa vieläkin helpommaksi jättämällä taikinan niin löysäksi, että sen voi sekoittaa taikinaksi, nostella leivinpaperille ja levittää rieskaksi yhdellä ja samalla lusikalla. Look mum - no hands :)


psyllium ja laihdutus / psylliumin kalorit / psylliumkuitu / psylliumjauhe / psyllliumrouhe / psyllium leivonnassa / psyllium ruuanlaitossa / gluteenittomat rieskat / gluteeniton leivonta / kaurarieska / tattaririeska / gluteeniton leipä /

4 kommenttia:

 1. Haluaisin kysyä, että kun noudatatte gluteenitonta ruokavaliota onko teillä todettu keliakia vai oletteko itse ruvenneet vain syömään noin?
  Entä miten tämä vaikuttaa lapsillasi mm. kouluruokailussa? Mistä saitte innostuksen ruveta gluteenittomiksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei :)

   Lempi-tyttärellä oli parin vuoden ajan vatsavaivoja jatkuvasti. Tanssiharrastuksesakin joutui usein istumaan hetkeksi kun vatsaa poltti. Hän huomasi pikkuhiljaa että oireet liittyivät määrättyihin ruokiin - esim. ohrapuuroreaktio oli tosi paha.
   Koululääkäri kehotti kokeilemaan gluteenitonta ruokavaliota. Aluksi muokkasin joitain ruokia Lempille - pikkuhiljaa huomasin että omakin olo parani kun tein koko perheelle yhteistä gluteeitonta ruokaa.

   Lempillä oireina oli myös paha hiustenlähtö ja akne johon ei tehonnut puolen vuoden antibioottikuurikaan. Iho rauhoittui parin viikon sisällä gluteenittomalla ruokavaliolla - myös hiukset ovat nyt vahvemmat kuin koskaan ennen. Ne ovat jopa ihan eri laatuiset kuin ennen - hius on paljon jäykempää.

   Minä oli jo aiemmin jättänyt hiivan pois. Tuore pulla tai leipä teki erityisen pahan turvotuksen. Laskin kyllä että ongelma ovat viljat tai hiiva - kokeilin ensin hiivatonta dieettiä - edelleen erityisesti ruisleipä teki olon kuin olisi kiviä vatsassa.

   Minulla oli noin kymmenen vuoden ajan aika paha kutiseva ihottuma käsissä. Hoidin sitä kortisonilla ja vaikka sun millä, mutta usein se äityi märkäruveksikin - oli ihan mahdottoman hankala.
   Nyt kun olen itsekin jättänyt gluteenin pois ihottuma on hävinnyt ihan kokonaan - se on ihan uskomaton juttu. Kaikki tiesivät ne rupiset käteni ja olivat jo tottuneet niihin :)

   Toinen minulle tärkeä juttu. Olen taistellut aknen kanssa kolmetoista vuotiaasta asti. Kaikki on kokeiltu antibiootit, Roaccutan, Diane Nova... Pillereillä iho pysyi jotenkuten kuosissaan - koskaan se ei ihan hyvä ollut.
   Nyt en syö edes niitä pillereitä - iho on ensimmäistä kertaa kolmeenkymmeneenviiteen vuoteen näpytön.

   Lempi saa koulussa gluteenitonta ruokaa. Yksi tytär syö koulussa normilinjastolta, mutta kotona gluteenitonta - samaa kuin muutkin.
   Se ei oikeasti ole edes iso juttu. Syömme leipää ja makaronia - ne on ihan yksinkertainen korvata gluteenittomilla aineksilla. Niitä on vaikka kuinka - jauhoja ja hiutaleita valmistetaan tattarista, riisistä, tapiokasta, kaurasta, maissista, perunasta... On riisi- ja bataattinuudeleita...

   Kirjoitan joku kerta aiheesta ja omista kokemuksista vaikka vähän enemmänkin. Mitään elimistölle tarpeellista ihminen ei menetä jättämällä gluteenin pois. Ehdottomasti suosittelen kokeilemaan erityisesti jos kärsii pitkäkestoisesta ihottumasta tai vatsaoireista. Voisin kyllä suositella aknen hoitoonkin - ainakin kokeilemaan miten tehoaa.

   Mielestäni gluteeniton ruoka vaikuttaa myös psyykeen. Tunnen olevani paljon pirteämpi ja positiivisempi kuin ennen.

   Olisihan siitä asiaa :)
   Mutta tutkaile aihetta lisää ja kokeile muutama viikko gluteenitonta jos epäilet että viljat eivät sovi.

   Poista
  2. Kiitos ihan tuhannesti vastauksesta, minulla samoja ongelmia. Kaikenmaailman tutkimukset läpi käyneenä ei mitään ongelmaa löydy, mutta tässäpä yksi apu elämääni
   Ihanaa alkanutta vuotta sinulle :)

   Poista
 2. Kiitos, minulla sama kokemus, suosittelen myös:)

  VastaaPoista