torstai 12. tammikuuta 2012

Tyrkyllä

Vinkkiä sinne tiskipöytä- / keittiövastaavalle:
Yksi tiskipöydän-nurkan vakiovaruste meillä noiden nimikkomukien lisäksi on porkkanakippo. Silppuan kulhoon pitkittäin lohkottuja raakoja porkkanoita ja päälle senverran kylmää vettä että peittyvät.
Jo vuosia olen tuota porkkanakipposysteemiä tuossa tyrkyllä pitänyt ja edelleen vaan valmiiksi silputut (tarvittaessa myös kuoritut) porkkanalohkot tekevät kauppansa :)

Vesi porkkanakipossa kannattaa vaihtaa aina välillä ohikulkiessaan uuteen ja  mahdollisimman kylmään. Jos porkkanalohkoja jää illalla kuppiin niin heitä yöksi jääkaappiin ja aamusta taas takaisin pöydän-nurkalle
Porkkanan puolesta: Kaloreita 33/100g, loistava A-vitamiinin lähde, bonuksena kaunis ihonväri talven pimeiden kuukausien ajaksi, suomalainen juures (niiden käytön puolesta hehkutan jatkuvasti) ja ykköskriteerinä edullinen hinta. (Minulla tuolla viileässä autotallissa hirmukasa joulun aleporkkanoita, 0.49€/3kg :)


"Porkkanan väitetään lisäävän vastustus- ja näkökykyä, ehkäisevän mahahavaa ja syöpiä ja lievittävän tulehduksia, ripulia, huonoa ihoa, ummetusta, unettomuutta, korkeaa verenpainetta ja paksusuolen tulehdusta"
Lähde: Hyvä hyötytarha Ja vielä linkkiä nippelitiedon ystäville:
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=300&lang=fi

6 kommenttia:

 1. Itseä onkin ärsyttänyt tuo kuoriminen aina kun tekee mieli porkkanaa... tuollainen kippo siis ilmestynee jos sille jostain tila löytyy :)

  VastaaPoista
 2. Porkkanakippoa tuskin meille tulee, itse kun rakastan sitä nimen omaan raasteena ja sitä on jääkaapissa aina valmiina. Miehelle taas sitrukset ovat ne kaikkein mieleisimmät, joten appelsiineja tulee kannettua aika tavalla (jos sen jotenkin saa syömään hedelmiä, niin voin taipua siihen, että ei ole kotimaista eikä kauden hedelmää :D ).

  Sen sijaan nimikkomuki käytäntö on meillä otettu (kokonaista kaksi henkeä taloudessa...) käyttöön kun vinkin ensimmäisen kerran näin täällä. Mieskin oppinut kiitettävästi käyttämään samaa mukia ensin hämmästeltyään käytäntöä.

  VastaaPoista
 3. Meidän äiti piti samanlaista kippoa aina kotona, kun oltiin pieniä! :D Joskus tilalla oli myös lanttua, mikä on myös tosi hyvää narskuteltavaa - jos sattuu tykkäämään lantusta! :) Multaporkkanoita on nykyisin tosi vaikea saada, varmaan niihinkin on jo keksitty joku kielto. Niissä vain jotenkin pysyy se maku parempana, vaikka ovatkin ehkä hieman työläämpiä kuoria.. Pitääpä käydä etsimässä, löytyisikö tänään jostain kaupasta!

  VastaaPoista
 4. Mä kuorin just muutama päivä sitten kilon porkkanoita kippoon ihan jääkaappiin ja ilmoitin siitä perheelle. Äkkiä oli kippo tyhjä! Tuo vesi vinkki olnkin hyvä, ettei porkkanat ehdi nahistua. Tällä kertaa ei niin kyllä ehtinyt käydä, niin nopeesti ne meni parempiin suihin :)

  VastaaPoista
 5. Meillä porkkanakippo jääkaapissa, kummasti se sieltä aina tyhjenee :)

  VastaaPoista