lauantai 28. tammikuuta 2012

DIY kulmien & ripsien värjäys

Kulmien & ripsien värjäys onnistuu ihan simppelisti, nopeasti ja edullisesti kotona. Kulmaväri hoituu yksinkin mutta ripsien värjäyksessä kaverin apu on kyllä mielestäni välttämätön. (Minulla on kyllä ystävä joka värjää ripsetkin itse, silmä kerrallaan, mutta itseltäni ei moinen temppu onnistu :)

Tässä kosmetologiystävältäni saadut ohjeet DIY-värjäykseen. Rutiinit lienee jonkinverran vaihtelevat tekijästä riippuen, mutta tätä tapaa olen itse noudattanut jo vuosia. Valituksia ei ole tullut :)Pussukka, jossa kaikki tarvittavat välineet aina valmiina.
Perussetti: Vaseliini, vanulappuja, RefectoCil vihkonen paperisia muotoonleikattuja suojalappusia silmien alle, värinsekoitus- ja levitystikkuja, värinsekoituskuppeja, RefectoCil 3% hapetinneste, RefectoCil värejä (Meillä musta, vaaleanruskea ja tummanruskea. Olen värjännyt varmaan jo satoja kertoja ystävieni ja tyttöjenkin ystävien kulmia & ripsiä - nämä kolme väriä kyllä käytännössä perus-settinä riittävät.)
Viimeistelyyn kulmakarvapinsetit. Minulla niitä on kolmet hieman eri levyiset.

Kuvasta puuttuvat kynsinauhoille tarkoitetut appelsiinipuutikut jotka olen todennut käytössä toimivimmiksi värin sekoitukseen ja levitykseen kuin nuo RefectoCil muovitikut.
Kaunistumassa tälläkertaa tyttäreni Lempi.
Levitän vaseliinia silmien alle ja kulmakarvojen päälle estämään värin tarttumista ihoon. Kostutan paperiset suojalaput vedellä ja tarttuvat siten hyvin tuohon vaseliinin päälle.

Levitän ensimmäiseksi ripsivärin koskapa se saa vaikuttaa kauemmin kuin kulmaväri.

Lempin kulmiin käytän kahta ruskean sävyä; Enin osa vaaleanruskeaa, sekaan tippa tummanruskeaa ja viisi tippaa hapetin-nestettä. Jos tummanruskeakin tuntuu jollekin liian vaalealta niin sekaan voi lisätä tipan mustaa väriä.
Värituubeissa on sekoitusohjeet. Noin 1 cm värituubista puristettua väriä, sekaan noin 5 tippaa hapetin-nestettä ja huolellinen sekoitus.
Ja tässä Lempi lepäilee :) Kulmakarvojen värjäytymistä kannattaa välillä tarkistaa siirtämällä levitystikulla pienestä kohdasta värin pois. Jollei tummuus vielä ole sopiva niin levität vaan värin takaisin vaikuttamaan
Kostutan valmiiksi muutaman vanulapun värin poistamista varten.
Kulmista väri on jo otettu pois. Leikkaan yhden vanulapun kahtia ja asettelen puolikkaat ripsien päälle.
Nostan silmien alla olevaa suojalappua ja (kunhan saan kameran pois toisesta kädestä) puristan ripset suojalapun & kostean vanun väliin molemmin käsin auttaen. Vedän lappuset varovasti pois ja näin suurin osa väriä lähtee kerralla.
Annan kostutetut vanulaput "asiakkaalle" ja hän voi itse painella ja puhdistaa silmiä kohdista joissa tuntuu mahdollista kirvelyä. Kylmällä vedellä kostutettu vanulappu tuntuu raikkaalta ja puhdistaa loputkin värit pois ripsien juuresta.
Ja valmis värjäys. Silmien alle ei tällä kertaa tarttunut käytännössä lainkaan väriä. Jos iho on hyvin kuiva, erityisesti näin talvella, niin alaluomiin voi tarttua hiukan väriä. Kannattaakin suorittaa värjäys illalla, ainakin saunassa mahdolliset värijäämät iholla putsaantuvat hyvin pois .
Kulmien ihoon tarttui hitunen väriä mutta lähtee kyllä pois ihan meikinpoistoaineella. Viimeistelynä nypin kulmat. (Kuvassa en ole vielä sitä tehnyt)
Jos nyt unohdin jotain aiheesta kertoa tai jokin vaihe jäi epäselväksi niin laita toki viestiä. Vastailen näin amatööripohjalta sen minkä itse aiheesta olen oppinut :)

RefectoCil-värit ja tarvikkeet olen ostellut ihan Cittareista ja Sokkarilta. Hintavertailuja olen toki tehnyt ja nettikaupoista ainakin Englannista tuotteet löytyvät noin puoleen hintaan Suomen hintatasosta.
Itse en nyt vaan ole saanut aikaiseen tehdä nettitilausta koskapa tuotteet ovat todella riittoisia. Hapetepullo minulla on ollut jo vuosia, värituubejakaan en ole monta ostanut.
Kosmetologeilla kulmien- ja ripsien värjäys maksaa noin 20-30€. Käytännössä yhden-kahden värjäyskerran hinnalla saat tarvikkeet kymmeniin jollei satoihin värjäyskertoihin.

Ja vielä kotivärin kestävyydestä: Useampikin henkilö jolle olen värit laittanut, on kommentoinut että väri on pysynyt hyvin ja jopa pidempään kuin kosmetologin tai kampaajan tekemänä vaikka kotikäytön hapete on ymmärtääkseni miedompaa kuin ammattilaisten käyttämä. Auttaisiko kotivärin kestävyydessä värjäykseen käytettävä pidempi aika? Kotonahan ei ole kiire ottaa väriä pois ja saa siten erityisesti ripsissä vaikuttaa ihan rauhassa ja pitkään.
Tai sitten kaverit vain huvikseen kehuvat ja motivoivat koskapa tästä puodista palvelun saa ilmaiseksi ja kaupanpäälle vielä pullakahvitkin :D

Muutaman miehenkin olen saanut houkuteltua "potilaaksi". Usein miehillä onkin erityisen pitkät ripset ja silmät saavatkin eloa ja säihkettä ripsien värjäyksestä. Hienovarainen kulmien värjäys ja muotoilu ryhdistää vanhemman miehen kasvoja siinä kuin naisenkin ilmettä.


25 kommenttia:

 1. Kampaamoissa muuten tehdään myös värjäystä ja muotoilua ja hinta on yleensä edullisempi kuin kosmetologilla, mutta lopputulos on vähintään yhtä hyvä, opiskelijatyötkin kannattaa hyödyntää. :)

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen aihe, voisi itsekin kokeilla. Menikö multa ohi vai sanoitko kuinka kauan värien annat vaikuttaa?

  VastaaPoista
 3. Hei Anonyymi & kiitos kommentista :)
  Jokunen ystäväni on myös värjäyttänyt kulmat kampaajalla mutta ainakin joissain tapauksissa kampaaja on siistinyt kulmat höylällä. Ja se ei mielestäni ole kyllä ollenkaan hyvä idea. Kyllä kulmat pysyvät nypittyinä huomattavasti pidempään siisteinä. Ripsien värjäys ei ehkä ole niin yleistä kampaajan tekemänä?
  Nuorempana kävin itsekin kosmetologeilla ja välillä opiskelijoidenkin tuunattavana. Kokemukset varsinkaan opiskelijoiden jäljiltä eivät aina ja useimmiten tyydyttäneet ollenkaan...
  Kaikkein huolellisimman ja parhaan tuloksen teki aina samainen kosmetologi-ystäväni jolta tämän ylläkuvatun systeemin opin.
  Hän asuu kaukana joten en aina päässyt tarvittaessa hoitoonsa ja hän sitten aikoinaan minulle tämän homman opetti.
  Sanoisin kyllä että jokainen hiukankin kosmetiikkaa käyttävä perusnäppärä tekijä oppii systeemin ja värjäysniksit helposti. Säästyy rahaa, ja mikä tärkeintä aikaa ja vaivaa kun ei tarvitse mokoman pikkujutun takia aina varata aikaa kosmetologille ja varsin vääntäytyä vastaanotolle :D

  VastaaPoista
 4. Ja hei toinenkin Anonyymi :)
  En ole koskaan aikaa kellottanut... Ripsissä väri saa vaikuttaa mielestäni ainakin 15-20 minuuttia. Liian tummiksi kun eivät ikinä tule :)
  Sanoisin että ainakin puoli tuntia menee värien sekoittamiseen, levitykseen ja vaikutusaikaan. Ja vartti päälle kulmien huolelliseen nyppimiseen. Samalla voi nappaista pois ne mokomat huulikarvatkin...

  Kulmien värjäytymistä voi seurata siirtämällä tikulla pienestä kohdin värin hetkeksi pois. Tarvittava aika vaihtelee hyvin paljon. Riippuen myös kulmakarjojen tuuheudesta. Mitä harvemmat kulmakarvat ovat (usein erityisesti vanhemmilla naisilla), niin vaativat tummemman sävyn erottuakseen paremmin... Kokeilemalla oppii, eikä tämä nyt kuitenkaan mitään aivokirurgiaa ole :D Mikään ei käytännössä voi mennä ihan hirmuisesti päin mäntyä...

  Ensikertalaiset saattavat hiukan raotella silmiä värjäyksen aikana. Jos väriä pääsee silmiin, niitä alkaa kirvellä ja väri pitää poistaa samantien. Yleensä neuvon ensikertoja värjättävänä olevia olemaan puhumatta. Itselleni on joskus ystävän kanssa tullut hillittömiä hihityskohtauksia kesken operaation ja silloin tuo värjäys on kyllä auttamattomasti pilalla :D

  VastaaPoista
 5. Ehdottomasti pitää pestä VÄLITTÖMÄSTI väri pois ripsistä jos alkaa kirvelemään, se saattaa vaikuttaa johonkin silmän kalvoon joka pitää silmää puhtaana ja siihen ei ole enää sit hoitokeinoa.. Ja kannattaa rajata vaseliinilla myös kulmakarvojen rajat niin tulee sisstimmät kulmat koska väri jää yhtälailla ihoon kun myös kulmakarvoihin ;) Nimimerkillä "kaverille harjoitellut koulussa ja onneksi koulussa on vakuutus"

  VastaaPoista
 6. Jos väriä pääsee silmiin niin eihän varjäystä voi enää jatkaa jo kirvelynkään takia. Sen rankemmista seurauksista en ole itse kuullut mutta toki vara on aina parempi kuin vahinko.
  Jep, vaseliini levitetään kulmakarvojen kohtaan ja tarkoituksena nimenomaan suojata ihoa värjäytymiseltä (ei niitä karvoja :)
  Välillä hyvin pintakuivaan ihoon voi hiukan tarttua väriä suojarasvasta huolimatta. Väri lähtee kyllä iholta pois oman kokemukseni mukaan ihan nätisti. Sauna tai kerran-pari huolellinen pesu meikinpoistoaineella kyllä tehoaa.

  VastaaPoista
 7. en oikein itse tykkää tuosta vaseliinista, minusta se on turhan tuhtia tavaraa. ainakin jos on herkkä ja kuiva iho. olen itse käyttänyt rasvaisia perusvoiteita, ne lähtevät kuitenkin helpommin pois iholta kuin vaseliini. mutta nämä ovat varmasti ihan kokemusperäisiä juttuja, jokainen löytää omalle iholleen parhaiten sopivan voiteen kokeilemalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä :) Kosmetologi-ystäväni minulle tämän tavan aikanaan opetti enkä ole sitä sitten missään vaiheessa kyseenalaistanut. Vaseliinipurkin etu on että mahtuu näppärästi tuohon värjäystarvike pussukkaan ja on siinä sitten aina valmiina tarvittaessa.
   Kokeilenpa seuraavalla kerralla ihan vertailun vuoksi jotain perusvoidetta.

   Poista
 8. miten sulla on tossa mukana noi vanulappuset ? tänään ku katoin tollasta pulloa mummollani, niin ohjeessa luki, että ota pakkauksesta suojalaput ja aseta ne silmien alle, mut ei siel mitää lappui ollu, nii mistä sä oot noi hommannu :D ja millä levitit ton värin ripsiin ? kauan muuten annoit vaikuttaa ? paketissahan lukee n.5-10min :)

  VastaaPoista
 9. Näitä paperisia silmänalus-suojalappusia saa varmasti ihan samoista paikoista joissa myydään värejä ja hapetinta. Ne ovat vihkosessa josta voi irrottaa tarvitsemansa. En nyt muista niiden tarkkaa hintaa mutta eivät muistaakseni ole mitenkään hintavia.

  Värin levitän appelsiinipuutikulla. Se on mielestäni siihen hommaan parempi kuin värien mukana tuleva muovinen tikku.

  Värin annan vaikuttaa ainakin 15 minuuttia. Ylimääräisestä vaikutusajasta ei ole ymmärtääkseni mitään haittaa. Tosin hapete ei taida vaikuttaa määrättömän pitkään? Kosmetologiystäväni ainakin antoi värien olla ja vaikuttaa ihan rauhassa. Jos silmiä vaan ei ala kirvelemään niin ota vaan kaikki tehot irti :)

  VastaaPoista
 10. Tämä oli kyllä hyodyllinen postaus. Olen itsekin nuorempana värjännyt kulmat itse (ja joskus ripsetkin), mutta viime vuosina on tullut käytyä kosmetologilla. Nyt kun olen kotona hoitovapaalla ja rahaa ei liioin ole törsättäväksi, niin pitääkin kaivaa välineet ja ostaa vain uusi väri. Olen tosi vaalea luonnostani(paitsi ei hiukset), joten tuo vaaleanruskea voisi olla mun väri. Liekö sellaista väriä ollutkaan valikoimissa kauan..? Mulla ainakin menny ihan ohi. Mutta siis kiitos hyvistä kuvista ja tarkoista ohjeista :)

  VastaaPoista
 11. kiva postaus :) tukusta tilattavissa väreissä on enemmän väripigmenttiä kuin kaupassa olevissa (siksi vaikutusaika on pitempi kaupan väreissä) :) hapetteessa ei ole eroa, vaan ne on yleensä ihan samanvahvuisia! :) Vinkkinä kulmienvärjäykseen, niin kannattaa värin levittämisen jälkeen ottaa vanupuikko ja rajata väri eli "muotoilla" kulmat jo siinä vaiheessa haluttuun muotoon. Sillon vaikka tarttuski väri ihoon niin se näkyy vaan päivän tummempana :)

  t. kosmetologi :)

  VastaaPoista
 12. Hei! Miten, kannattaako tuota väriä pestä vedellä pois? Itse kokeilin ekaa kertaa ja pesin heti vedellä pois eikä väri oikeastaan muuttunut juuri yhtään. Näissä sinun kuvissa ripsistä tuli tosi mustat!
  Mitä jos väriä ei pesekään vedellä vaan poistaa kostealla vanulapulla, jääkö väriä silloin liikaa ripsiin ja pilaako se ripset silloin?
  Itselläni on kuitenkin tummat ripset entuudestaan.

  (Tiedän näisä asioista yhtä paljon kuin pojat :D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei :)
   Kirjoitit että pesit värin "heti" pois. Värin pitää vaikuttaa ripsissä ja kulmissa ainakin kymmenisen minuuttia. (Itse olen antanut olla pidempäänkin mutta en osaa sanoa onko sillä vaikutusta värin intensiivisyyteen tai kestoon.)
   Kyllä väri kannattaa mielestäni pestä pois huolellisesti värjäyksen jälkeen. Pyyhin ensin enimmät pois vanulapuilla. Tai käytännössä melkeinpä kaikki väri niillä lähteekin. Silmät kuitenkin tuntuvat raikkaammilta vesihuuhtelun jälkeen.

   Olen minä poikien ja miestenkin ripsiä ja kulmia värjäillyt :)

   Poista
 13. Käytin itse tuota sävyä 3 hapettimen kanssa (1 cm tahnaa ja 4-5 tippaa hapetinta) ja omiin kulmiin riitti 20 sekuntin vaikutusaika. :D Itsellä on tummat mutta harmahtavat joten halusin vähän väriä ja tummuutta ja 20 sekunttia riitti. x) Ripsiin en ole käyttänyt kun tarvitsisin tuubin mustaa. Tosin käytän JOKA päivä ripsiväriä joten en usko että siitä mitään hyötyä olisi. xD

  VastaaPoista
 14. Hei, kiitos hyvästä ohjeesta! Mietin vain että kannattaako minun ryhtyä ripsienvärjäys puuhaan: silmäni ovat superherkät, ja vaikka saisinkin äitini tekemään tämän en tiedä onnistuisiko se. Lähteekö väri ripsistä melkein kokonaan näyttämälläsi tekniikalla ? :) värit ovat tuttuja, kulmakarvoihin niitä olenjo käyttänyt. T. Tyttö 18

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei :)
   Olen tehnyt Refectosil väreillä ripsien värjäystä jo tosi monelle. Kenellekään ei ole tullut minkäänlaista allergia- tms reaktiota.
   Kokeile ensin vaikka vain toisen silmän ripsiin ja pienelle alueelle. Tärkeintä on osata olla rentona - älä puhu tai ainakaan naura kun värit ovat vaikuttamassa :) Jos silmäluomet pääsevät raottumaan, niin väri kyllä kirvelee silmissä.
   Kun alaluomet suojaa vaseliinilla ja veteen kostutetulla suojalappusella niin tosi harvoin siitä mitään ihoon jää. Joskus talviaikaan iho saattaa olla niin pintakuiva että se voi imaista vähän väriä, mutta käytännössä yksi saunominen kyllä poistaa tummentumat iholta.
   Ripsiä olen värjännyt sinimustalla - se on kaikkein intensiivisin väri. Kokeile ihmeessä. Voi olla että ekoilla kerroilla luomet eivät pysy ihan kiinni ja väri voi vähän kirvellä mutta jonkun kerran jälkeen homman osaa ottaa rennosti.

   Poista
 15. Hei! Miten noi alaripset, värjäytyykö ne samalla yhtä hyvin kuin yläripsetkin? mistä muuten kyseisiä tuotteita voi ostaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan :)
   Kyllä alaripsetkin värjäytyvät ihan yhtä hyvin kuin ylhäältä. Pitää jaksaa huolellisesti tuputella väri ripsien tyveen saakka. Ongelmapaikkoja ovat ihan reunimmaiset lyhyet ripset - vähän vanhemmilla jäävät helposti ryppyjen alle piiloon väriltä.
   Refectocil-tuotteita saa ainakin Anttilasta ja Sokokselta. Jos viitsii vaivautua tlaamaan esim. Englannista nettikaupoista, ne voi löytää noin puoleen hintaan Suomen hinnoista. Eivät tosin ole niin kalliita täälläkään - itse olen ostanut Anttilasta.

   Poista
 16. Tuosta vaikutusajasta. Olen huomannut, että kemiallinen reaktio tapahtuu nopeasti ohjeen mukaisesti (ohjeessahan vaikutusaika on lyhyt). Ideahan on se, että ripsen suomut aukeavat hapetteen (vetyperoksidi) vaikutuksesta ja väri "purettuu" (kiinnittyy). Tämä on sama juttu kuin hiusten kestovärjäyksessä.

  Jos vaikutusaikaa pidentää - esim- puoli tuntia tms. - niin ainakin minulla väri syvenee tosi paljon. Kemiallinen reaktio varmaankin on jo "loppuun palanut", eli uskon että värin syveneminen johtuu "pintavärjäytymisestä". Sama ilmiö kuin hiusten värihuuhtelussa ilman hapetinta: väriseos tarttuu karvan pintaan.

  Meidän kylän kaupoista oli isot edulliset tuubit (n. 10 cm) hävinneet, samoin hapetin. Oli vain kalliita pikkutuubeja voidemaisella hapettimella. Keksin että apteekista saa vetyperoksidia (sama aine) ja löysin tämän sivun googlettamalla, kun halusin tarkastaa minkä vahvuista se on. Juurikin 3%. Se maksoi apteekissa alle kolme euroa ja pullo on isompi kuin Refectocilin oma.

  Eli kiitos tiedosta, sain taas silmät päähän! (Laitan itse, silmät auki niinkuin laittaisin maskaraa, ja sitten olen silmät ammollaan vaikutusajan. Nuorena laitoin maskaroimalla alaripsetkin, nyt niitä ei juuri enää ole...) Tämä on muutenkin kiva sivu! :-)

  Terveisin käsityöihminen, joka värjää kaiken minkä saa käsiinsä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isosti kiitos valaisevasta viestistä :)

   Sama vaikutelma minullakin on ollut - että kun antaa värin rauhassa muhia, niin se senkun paranee. Monikin ystävä on sanonut samaa, ja että väri on kestänyt paremmin kuin ihan virallisen kosmetologikäynnin jälkeen.

   Hyvä vinkki hapetteesta - laitan tästä juttua joku päivä tiedoksi muillekin. Minulla alkaa värit olla aika vähissä - taidan tarkistaa josko kannattaisi tehdä tilaus netin kautta. Joskus sitäkin tutkailin ja Refectocil tuotteet olivat huomattavasti edullisempia Englannissa.

   Aika kova tekijä olet jos itse saat ripsetkin värjättyä :) Minulta ei onnistu... Pitää aina keskittyä olemaan nauramatta ja naamaa vääntelemättä silmät kiinnikin :)

   Ja tänään meinasin taas itsekin hommaan ryhtyä. Isommat tytöt ovat vielä lomilla kotona niin saan apuja. Nykyään tyttäret saavat siistiä minulta kulmatkin - alkaa lähinäkö jo senverran harittaa...

   Poista
 17. Moi! itsekin värjään samoilla tuotteilla, mutta halusin jakaa tiedon jonka kuulin kampaajaltani.
  Nuo värit eivät saisi vaikuttaa kauempaa kuin olisi suositus! Itse pidin kulmaväriä huoletta puolisen tuntiakin, mutta kampaajani oli näin altistuttanut itsensä allergiseksi. Siis jatkuva kemiallinen reaktio jotenkin vaikutti niin, että jatkossa hän ei voi käyttää kyseisiä värejä, eikä mitään hiusvärejäkään. Kuulemma tapahtunut joillekin muillekin. Kuulemma tulee nykyän paha allerginen reaktio/kohtaus sitten :(

  VastaaPoista
 18. Moikka. Minä levitän värin kulmiin huulipunasiveltimellä, tarkasti kulmien muotoa seuraten. Näin tekemällä en tarvitse mitään vaseliineja. Värin levitettyäni siistin vielä kulmien muodon vanupuikolla, joten kun värin sitten pyyhkii/pesee pois, kulmat ovat täydellisen muotoiset, ikään kuin pigmentoimalla tehdyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä vinkistä :)
   Täytyy melkein nostaa tämä postaus joku päivä ylös kaikkien lukijoiden tietoon - tähän on tullut jo niin monta mielenkiintoista kommenttia.

   Poista