tiistai 17. tammikuuta 2012

Sinimailasen idätys

Itsekasvatetut sinimailasen - eli alfalfan idut.
Raivasin keittiön vesipisteen läheisyydestä tilaa kaappiin josta sain pimeän tila idätykseen. Sinimailasen siemenet lauantaina yöksi likoamaan. Sunnuntai-aamuna kaadoin ruskeaksi muuttuneen veden pois, huuhtelin siemenet ja jätin kupin "nurinpäin" lautasen päälle. Pienet siemenet pysyivät ritilän sisäpuolella.Tilanne maanantaina. Olen huuhdellut ituja ohjeen mukaan kaksi-kolme kertaa päivässä.Ja tiistaina - näyttävät jo ihan oikeilta iduilta. Ruskea siemenkuori on irronnut osasta siemeniä. Ohjeessa neuvotaan idättämään sinimailasta 4-5 vrk.Tilanne keskiviikko aamulla: Purkki näyttää jo aika täydeltä ja tuo itukasvusto tiiviiltä paketilta. Siirrän purkin olohuoneen ikkunalle päiväksi.


Ja valmista tuli :) Sirkkalehdet ovat vihertyneet ja tyhjensin idut kannelliseen rasiaan. Samantien uusia siemeniä yöksi likoamaan ja aamulla sitten valmis satsi idätysastiaan. Tuo kaksi kahvimittaa (vastaa ehkä suunnilleen ruokalusikkamittaa) oli mielestäni aika sopiva määrä tähän noin litran vetoiseen purkkiin.

sinimailasen idätys / alfalfa idätys / miten idätetään / idätys on helppoa / helppo idätettävä / raakaravinto /

7 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen harrastus, kiitos hyvistä ja havainnollisista kuvista.

  VastaaPoista
 2. Hei Pauska :)
  Tänään pääsimme maistelemaan ituja ja täytyy sanoa että olivat kertakaikkiaan hyviä. Suosittelen kyllä kokeilemaan :)

  VastaaPoista
 3. Mulla oli aikanaan tollanen ihan samanlainen vihreä idätysastia. Sitten se tais mennä rikki tai jotain. Se oli kyllä todella kätevä.

  Mä aikanaan idättelin kovastikin. Nyt en oo saanu aikaan, vaikka siemeniä mulla olis tuolla kanssa kyllä.. just alfalfaa, se on parasta. Lasipurkin kanssa pelaaminen on vaan (mukamas) niin työlästä.. Ehkä mä ostan uuden tollasen idätyspurkin jos sais sitten taas vauhtia tuohon projektiin.

  Meillä muuten ituja syön vain minä.. lasten suuntaan ei saa ees hengittää sen jälkeen, niiden mielestä mun hengitys haisee ihan karmeelle itujen jälkeen.. en tajua, minusta kun ne on niin älyttömän herkkua!!

  VastaaPoista
 4. Meillä ollaan kanssa tuota idätystä harrastettu niin vehnällä kuin sinimailasellakin jo useamman vuoden ajan, mutta noita herneitä en ole ikinä kokeillut! Laittelehan ihmeessä tilannetietoja tuosta projektista, minäkin haluan kokeilla! :)

  VastaaPoista
 5. Pitää harkita keväämmällä :)

  VastaaPoista
 6. Heips Heli :)
  En tiedä mistä tämä muovinen kippo on peräisin mutta toimii kyllä kätevästi.
  Jos teillä ei muut aiheesta innostu niin laita toki itsellesi. Yllättävän helppoa hommaa on.
  Menivätkö kuitenkin lapsillekin läpi esim.keittojen sekaan sotkettuna? Jos ituja vähän silppuaa niin eivät lienee erotu muiden vihannesten joukosta?

  Ja hei Coraline :)
  Selvitäpä vielä ettei iduissa mahdollisesti ole mitään tekijää joka voisi olla haitallinen raskausaikana.
  Jos olet aiemminkin idätellyt niin helppohan sinun on palata rutiiniin :D

  Ja Pauska, pistä vaan projekti aluilleen. On ihan oikeasti tosi helppoa ja palkitsevaa näperrystä :)

  VastaaPoista
 7. Bongasin juuri blogisi kun aloin etsimään tietoa itujen idättämisestä. Miten tuo huuhtelu tapahtuu? Pystyykö tekemään tuossa astiassa ritilän avulla ilman, että siemenet putoilevat välistä vai kuinka toimit?

  Täytyy itsekin hommata tuollainen idätysvempele!

  VastaaPoista