perjantai 10. helmikuuta 2012

Makaronivelli



Vieläkö joku muukin tekee tätä lähes unohdettua perinneruokaa :)
Ainakin meille 60- ja 70-luvun kakaroille tämä oli melkeinpä suurinta herkkua. Mutta monikin tytärten kaveri on meille makaronivellipäivänä sattuessaan ollut ihan... tuota... mitä velliä...

Noin purkki ja puolikas maitoa, pussi makaronia, ripaus ruususuolaa ja nokare voita


Siivouksen keskellä en viitsinyt vahtia kattilaa ja heitinkin maidon lämpenemään haudekattilaan. Kun maito on kuumaa, lisää makaronipussi.


Kun makaronit ovat turvonneet sopiviksi (älä keitä liikaa), lisää suurustuksena noin pari ruokalusikallista vehnäjauhoa joka sekoitetaan ensin kylmään maitotilkkaan.


Hetken haudutus, sekaan suola & voikökkönen. Valmista tuli :)


Eihän tämä nyt mikään maailman ravintoainepitoisin ruoka ole mutta välillä näin :)


makaroonivelli / helppo makaronivelli / nopea velli / puuro makaroneista / miten tehdään makaronivelli / makaronivelli haudekattilassa / 

16 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Ai vitsi kun alkoikin tekemään mieli makaronivelliä! Tuttua lapsuudesta, tuli ihan lapsuus mieleen. Täytyy tehdä joku päivä. Saas nähdä mitä lapset tuumaa ;)

    VastaaPoista
  3. Jaaha, äskeinen kommentti katosi bittiavaruuteen... sensorin mielestä taisin morkata liikaa noita muita meillä asuvia ihmisolentoja, kun totesin ettei niille kelpaa makaronivelli - itsekin kuusikymmentäluvun lapsena muistelen sitä suurena herkkuna :) Toinen suosikki oli helmipuuro tai -velli.
    Hyvää viikonloppua lonkeron ja siistin kodin seurassa :) Täällä ei ehdi siivoamaan, nyt leivon sämpylöitä pojan huomiseen säbäturnaukseen. Huomenna suhataan säbäturnauksen ja 112-päivän väliä. Muistakaa kaikki tarkistaa palovaroittimet!

    VastaaPoista
  4. Täytyypä tunnustaa, etten ole varmaan koskaan syönyt moista ruokaa! Erikoisen näköistä velliä, mutta voin silti kuvitella, että maistuu ihan hyvältä! :D Ehkä pitäisi joskus uskaltaa kokeilla.. :)

    VastaaPoista
  5. Lapsena tuli syötyä tosi usein, silloin oli muuten sellaisia pitkiä makaroneja, spagetinmallisia, joissa oli reikä. Taitavat olla hävinneet markkinoilta, niitä oli kiva "imaista" :)

    VastaaPoista
  6. Moi Siniedit :) Löytyihän sieltä yksi nuorikin makaronivellin ystävä. Hyvä hyvä ja plussapisteet teille :)
    On kyllä muuten sieltä halvimmasta päästä ruokia sekin..

    VastaaPoista
  7. Moi Anne & kiitos kommentista :)
    Etkö ole aikaisemmin makaronivelliä lapsille tarjonnut :D No, nyt pääsevät perinneruokien imuun...

    VastaaPoista
  8. Hei Rouva Agatha & kiitos vierailusta sivuillani :)
    Ihme porukkaa kun eivät makaronivellistä perusta :D

    Oman äitini keittokirja on niin nuhraantunut makaronivellisivulta ettei tekstistä enää selvää saa.
    Ja tahrat eivät siis ole äidin jäljiltä. Aina kun äiti oli "laitoksella" (8 lasta) niin me kotimiehet keittelimme makaronivelliä litroittain ja joka päivä :D Parasta mitä tiesimme :D

    Mukavaa viikonloppua teille :)

    VastaaPoista
  9. Minun mummi tekee kyllä kaikkein parasta makaronivelliä! Äitini on koittanut samaa, täysin samalla reseptillä, mutta ei se vain ole niin kuin mummin tekemä. Itselläni on tapana vielä palastella näkkileivän paloja vellin sekaan.Nam :)

    VastaaPoista
  10. Hei Saara :)
    No, tämä ei ole kallis kokeilu joten suosittelen maistamaan joskus kun mitään muuta ei jaksa viritellä...
    Mukavaa viikonloppua sinulle :)

    VastaaPoista
  11. Hei Pauska :) Nyt kun nuo pillimakaronit mainitsit niin tutulta tuntuvat... Täytyypä kysäistä äidiltä josko muistaa...

    Milläköhän vuosikymmenellä muuten makaronit tulivat markkinoille?

    Mukavaa viikonloppua sinulle, Huomasin juuri että uutta postausta pukkasi sinultakin :) Käynpä samantien lukemassa :)

    VastaaPoista
  12. Hei Anonyymi jolla sama maku :) Huomasitko kuvasta että minullakin on näkkäri makaronivellin kaverina :)

    Totta on että ei kukaan tee ruokaa niinkuin mummot... Minulla vielä anoppikin joka vaan kertakaikkiaan on lyömätön kokki :)

    VastaaPoista
  13. Makaronivelliä nam! Omassa versiossa turvotan makaronit niin pulleiksi kuin vaan pystyy. Aloitan makaronien keittämisellä normaalia pienemmässä vesimäärässä ja kun ovat pehmenneet, sitten maito pienissä erissä ja lisää keittelemään. Lopuksi jauhosuuruste ja vielä haudutusta, että makaronit turpoaa varmasti kunnolla. Ja tietenkin sitä voita :)

    VastaaPoista
  14. Tätä täytyy kyllä tehdä joku päivä, on niin hyvää =) Pitääkin ottaa tämä sun ohje ylös, kun jokuaika sitten mietin että miten tätä tehdään (vaikka onkin niin yksinkertaista :D)..
    Pauska mainitsi nuo spagetit joissa on reikä, niin kyllä sellaisia myydään vielä =)

    VastaaPoista
  15. Hei Anonyymi ja kiitos erilaisesta näkökulmasta nauttia makaronivelli :D
    Kokeilenpa tätä sinun ohjettasi seuraavan kerran.
    Tässä ohjeessa makaroneja ei vissiin kovin paljon edes tarvita?
    Kommentoin aiheesta kunhan olen kokeillut :D

    Ja hei toinenkin Anonyymi makaronivellifani :)
    En ole vielä niihin reikäspagetteihin törmännyt. Onko niillä joku virallinen nimi?

    VastaaPoista
  16. Oi namnam ja vielä kerran nam - makaronivelliä! Muistan kun äiti teki meille pienenä joskus iltapalaksi tuota mahtavaa herkkua ja olin onneni kukkuloilla ala-asteella kun sitä tarjottiin kerran lounaaksi - mutta järkytyksekseni suolaisena! Äitini versio oli nimenomaan makea. Ihmettelenkin mikä se alkuperäisen makaronivellin maku on - makea vai suolainen?

    VastaaPoista