Ravinnelisistä, luomusta ja kasvisruuasta ollaan vahvastikin mieltä jos toista, mutta maitohappobakteerien hyväätekevään vaikutukseen luotetaan ja uskotaan jo aika yleisesti.
Minä olen tykästynyt hapankaaliin, hapankurkkuihin, hapanpunajuureen ja hapatettuihin villiyrtteihin. Airi Rekilä ohjeistaa nauttimaan lusikallisen hapankaalia hiukan ennen jokaista ateriaa. Ihan niin tarkka en ole, mutta työpaikalla lounaani on lähes poikkeuksetta kipollinen hapankaalia. Ja sen valkosipulilla höystetyn version joudun aina syömään yksin siellä takimmaisessa nurkassa :D
Kaali / kesäkurpitsa / sipuli.
Eväät: Hapankaalia, raejuustoa, öljyhampun siemeniä ja raakanäkkäriä.
Molkosan-juoma on kulkenut repussani (kymmeniä) vuosia kuntosalilla ja tanssiharkoissa treenijuomana
Suoliston hyvän bakteerikannan pahin viholllinen on antibiootti. Lempi-tyttären aknea hoidettiin useita kuukausia pitkäkestoisella antibioottikuurilla (Jonka hän tosin jokin aika sitten lopetti koskapa se ei näyttänyt auttavan. Gluteeniton ruokavalio rauhoitti ihon ihan näkyvästi kahdessa viikossa.) Apuna suolistobakteerikannan normalisointiin hän on käyttänyt Boris-juomaa nyt jo muutaman viikon.
Boris on Hirvensalmen Perinnepirtissä juureksista ja villiyrteistä hapattamalla valmistettu juoma. Niin hyvää ja tehokasta eliksiiriä että siihen jää ihan koukkuun... Lempi viikon verran hiukan nyrpisteli Borikselle, mutta nykyisin joka-aamuinen lasillinen menee ihan heittämällä.
Tästä linkistä löydät lisätietoa Boris-juomasta.
Syö itsesi suomalaiseksi - kirjan ohjeistus on noin 2-3dl Borista aamuisin tyhjään vatsaan. Itse olen ohjeistanut Lempille noin puolitoista desiä joka aamu. Silloin litran pullo riittää sopivasti viikoksi.
Vielä Boriksesta senverran että olen käynyt erään lukijani kanssa kirjeenvaihtoa aiheesta villiyrttien hapatus. Molemmat olemme aiheesta innostuneita mutta toistaiseksi ummikoita :) Hän oli saanut vinkkiä että yrttien hapatusprosessin voisi käynnistää Boris-juomalla. Nyt vain odotamme sitten kevään ensimmäisiä vihreitä että pääsemme testailemaan tätäkin mielenkiintoista aihetta.
Ja on minulla kaapissa jemmassa kuivattuja maitohappobakteerikapseleitakin. Näitäkin annoin Lempille antibioottikuurin aikana. Jotenkin vaan enempi luotan ihan jääkaappikonsteihin :)
Vielä niinkin sen asian ajattelisin että maitohappobakteereita on hyvä saada useasta eri lähteestä jotta niiden kirjo olisi mahdollisimman laaja.
Piimää käytämme jonkinverran mutta ns.terveysvaikutteisia jogurtteja tms. en ole ostanut tai tutkinut niiden vaikutuksia/lupauksia sen tarkemmin.
Ja toiselta lukijalta sain reseptin kaurahapatteeseen. Kauraa ja idätettyä vehnää hapatetaan suodatetussa vedessä huoneenlämmössä pari vuorokautta. Valmista juomaa voi käyttää mm. pirtelöiden pohjana. Ensiviikolla saamme kaupalle nyt puuttuvat vehnänjyvät ja pääsen testaamaan reseptiä. Siitä lisää juttua kunhan keitos valmistuu.
Ihmisellä on suolistossa tuhansia miljardeja bakteereja.
Suolistoalueen "ystävällisillä" maitohappobakteereilla on erittäin tärkeä merkitys ihmisen terveydelle.
Maitohappobakteerit stimuloivat immuunijärjestelmää ja näin edesauttavat terveyden palautumista ja ylläpitämistä.
Ihmisen suolistoalueella on paljon immuunijärjestelmän soluja - suolistoaluetta voidaankin pitää immuunijärjestelmän kehtona.
Maitohappobakteerit lisäävät suoliston peristaltiikkaa ja ehkäisevät ummetusta.
Maitohappobakteereilla on kyky ehkäistä ripulia.
Maitohappobakteerit tuottavat antibakteerisia aineita ja näin pystyvät estämään haitallisten mikrobien vaikutuksia.
Maitohappobakteerit muodostavat B-vitamiineja, maitohappoa ja vetyperoksidia sekä laktaasia, joka edesauttaa laktoosin imeytymistä.
Maitohappobakteerit hidastavat hiivan kasvua ja lisäävät hyödyllisten bakteerien määrää suolistossa.
Maitohappobakteerit pystyvät myös alentamaan kolesterolia.
Maitohappobakteerien kerrotaan vähentävän vaihdevuosioireita ja osteoporoosia.
Maitohappobakteerien on todettu myös inaktivoivan karsinogeenisiä (syöpää aiheuttavia) yhdisteitä.
Terapeuttisesti niiden on osoitettu olevan hyödyllisiä myös aknea, psoriasista, allergioita, reumaa, niveltulehdusta ja paksusuolen tulehduksia hoidettaessa.
Nykyinen raffinoitu, paljon mätäneviä eläinproteiinejä sisältävä ruoka, monet lääkkeet ja stressi vaikuttavat epäsuotuisasti terveydelle välttämättömään maitohappobakteerikantaan.
Maitohappobakteereja tulisi käyttää yleisissä häiriötiloissa (esim. ripuli, antibioottikuurin aikana ja sen jälkeen, hiivan liikakasvu) suolistobakteerikannan tasapainon saattamiseksi.
-Puhdistus-
Heippa Johanna, käyn aina mielenkiinnosta terveyttä kohtaan lukemassa näitä sinun kirjoituksiasi ja haaveilen joka ainut kerta siitä paremmasta elämästä syömisten suhteen.
VastaaPoistaOlisi ihanaa jos viitsisit joskus tehdä sellaisen postauksen ihan minun laiselle maallikolle, joka on elänyt lisäaineiden ja epäterveellisen ravinnon maailmassa todella pitkään. Toivoisin sellaista opastusta, josta tällainen maallikko voisi lähteä liikkeelle. Sinulla tämä prosessi on viety hyvin pitkälle mutta mitkä olisivat ne tärkeimmät muutokset alkuun joita suosittelisit, jolla kroppa saataisiin toimimaan. Josta sitten voisi jatkaa taas eteen päin :)
Hei Raparperi ja kiitos haastavasta jutunjuuresta. Olen ihan tosissani miettinyt kysymystäsi ja miten siihen osaisin vastata...
PoistaTerveys ja hyvä olo (fyysinen ja psyykkinen) ovat niin monen tekijän summa. Kysyit kuitenkin ravinnosta ja se tietysti jo tiivistää aihetta paljon :)
Iskä jo ehtikin vastata lyhyesti ja asiaa :) Samoilla linjoilla olen kanssaan, joskin minulla lihan osuus ruuasta on aika minimaalinen.
Patrik Borg myös tiivisti aiheen osuvasti. En nyt tarkkaa sanamuotoa muista mutta viesti oli että pelkästään se että jättää sokerin (muistaa myös ne piilotetut) pois, tekee ruokavaliosta jo aimo harppauksen paremman.
On monta tapaa syödä hyvin. Lisäaineet ja prosessoidut elintarvikkeet voi mielestäni kuitenkin jokainen jättää väliin. Kun niistä pikkuhiljaa irtaantuu, ne eivät enää houkuta yhtään. Olen minäkin joskus syönyt lihapiirakkaa nakeilla - nyt ei tulisi enää mieleenkään. Paitsi jos lihapiirakka on vaikka Iskän tekemä lammastäytteinen herkku :D
Mietin nyt tätä aihetta ihan tosissani ja voin jossain vaiheessa kirjoitella omia ajatuksiani tännekin.
Sinä Raparperi et ole ollenkaan maallikko näissä jutuissa. Teet ja syöt hyvää ruokaa (luen blogiasi :) Pieniä muutoksia sellaiseen suuntaan joka itselle maistuu ja tuntuu hyvältä. Toiselle se on kevytmaito ja rasvaton kananrinta, minulle kerma, hapankaali ja marjat... Olen muuttanut vuosien varrella ruokavaliota paljonkin mutta suunta tuntuisi olevan jatkuvasti yksinkertaisempaan.
Virolaisilla ja venäläisillä on juoma nimeltä "Airan". Hesassa ainakin löytyy Pasilan rautatieaseman vierestä Ratapihankadulta sen nimisestä kaupasta kuin Eestin herkut. Jos jostain löydät moista juomaa, niin osta ihmeessä kokeilupullo. Kyllä pitäisi maitohappobakteerin nälkä lähteä. Ja lisäki kesällä ihan mahdottoman hyvää janojuomaa.
VastaaPoistaJa Raparperi, aloita sillä, että et osta mitään valmista tai puolivalmista, vaan teet kaiken itse. Silloin ainakin tiedät, mitä syöt.
Kiitos "Airan" vinkistä.
PoistaSamoilla linjoilla minäkin. Peruselintarvikkeita, vähemmän mutta parempaa.