keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Hampunsiemensuklaa

Taas selvisi uusi setti mihin yksi suosikeistani - öljyhampunsiemenet sopivat ihan mainiosti. Käytän niitä päivittäin marjojen ja jogurtin sekaan sekä leipomuksiin, koska yksinkertaisesti pidän niiden rakenteesta ja mausta. (Ja nyt en ala hehkuttamaan niiden ylivoimaisia ja moninaisia terveysvaikutuksia...)

Lapsuuden suklaasuosikki minulle oli riisisuklaa. Eikä siitä montakaan vuotta ole kun valitsin poikkeuksetta herkkupäivinä riisisuklaalevyn. Nyt olen kuitenkin vierottautunut sokerista siinä määrin että makeat suklaat eivät enää houkuta. Riisisuklaan rakenne kylläkin, ja ahaa-elämys siitä tuli jokunen päivä sitten: Öljyhampunsiemenistä ja tummasta suklaasta voisi saada aikalailla riisisuklaamaisen setin... Ja niin siitä saikin.

Valitsin koe-erän suklaapohjaksi Lindt 85% tumman suklaan - koska se oli tänään Cittarissa tarjouksessa :) Periaate siis ilmanmuuta on että suklaa olisi mielellään luomua ja että raaka-aineluettelon ensimmäinen ainesosa on kaakaomassa, ei sokeri. (Sokeria saa alle euron kilo - siitä ei kannata maksaa yli 20 kilohintoja suklaaksi nimettynä :)

Hampunsiemensuklaa
100g tummaa suklaata 85%
2dl öljyhampunsiemeniä
2rkl acaimarja-jauhetta
1/2dl pellavansiemen-mustikka rouhetta
2rkl intiaanisokeria
1tl vaniljasokeria

Päivitys juttuun - myöhemmin kokeiltu versio:
100g tummaa suklaata
2dl hampunsiemeniä
1dl mantelirouhetta
1/2tl chiliä
2tl vaniljajauhetta

Tosi hyvää oli tämäkin.
Sekin vielä päivityksenä, että Lidlin 86% suklaa ei toimi tässä - se ei jähmety kunnolla sulatuksen jälkeen. Parhaiksi olen todennut juurikin Lindt suklaat.

Ainesosia voi vaihtaa oman maun ja kaapin sisällön mukaan, mutta öljyhampunsiemenistä syntyy suklaaseen rapsakka rakennne.

Paloiteltu suklaa sulatellaan vesihauteessa. (Kiehautettu vesi ja hyvin lämpöä johtavat metalliastiat.)





Massa levitellään leivinpaperille. Vein tarjottimen muutamaksi minuutiksi ulos pakkaseen ja otin sisälle ennenkuin levy ehti ihan kokonaan jähmettyä / jäätyä. Puolijähmeänä se on helpoin leikata terävällä veitsellä annospaloiksi.


Annoksesta tuli melkein pari Mariskoolia täyteen ihanan rapeaa ja taatusti terveellistä "riisisuklaata" :) Suosittelen.


Ja en sitten kuitenkaan millään malta olla laittamatta pientä tietoiskua öljyhampun siemenistä :)

-Rasvahappoja noin 33% ja proteiinia 22-25% painosta.
-Vaihtoehto kalaöljyille: 5rkl hampunsiemeniä sisältää päivän omega-3 tarpeen.
-Omega-3 ja omega-6 ideaali suhde.
-Päivittäinen käyttö pitää atooppisen ihon kunnossa. (Kuopion yliopiston tutkimus.)
-Magnesiumin ja sinkin lähde. (Voi hyvin 4/2012.)
-Täydellinen aminohappokoostumus.
-Alentaa verenpainetta ja kolesterolitasoa.
-Gluteeniton.
-Geenimanipuloimaton.
-Ei kerää kasvinsuojelu- tai torjunta-aineita.

Öljyhampunsiemen kannattaa aina valita kotimaisena. Suomessa viljellyn kannan siemenkuori on ohuempi ja mukavampi pureskella kuin Keski-Euroopasta tuotujen hampunsiementen.

5 kommenttia:

  1. Nams! Houkutteleva resepti kerrassaan! Ja koko blogisikin on aivan ihana. Aurinkoista kevättalven jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle Mustikkatyttö :)
      Ja tämä hampunsiemensuklaa oli oikeasti onnistunut setti.

      Poista
  2. Ostin noita öljyhampunsiemeniä jossain vaiheessa suosituksestasi. Ovat tulleet meikäläisen ruokakaappiin pysyvästi. Käytän niitä ihan jogurtin kanssa - lisänä hedelmiä tai marjoja. Joskus siemensekoitusta ja pähkinöitä, mutta nykyisin melkein vetelen nekin ihan sellaisinaan, sillä sotkevat tuon hamppunautinnon. Nams. Kiitos vinkistä!
    Ihanaa, aurinkoista loppuviikkoa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mukavasta viestistä :)
      Hampunsiemenet ovat ihan parasta herkkua. Monikäyttöisiä ja hyviä niin maultaa kuin ominaisuuksiltaa. Silläpä niitä minäkin täällä mainosta ja kehun kaikille. Voi niitä ketkä vaan kaupalla sattuvat pysähtymään hampunsiementen vaiheille... Eivät selviä ohitseni ilman puolen tunnin palopuhetta ja omaa hampunsiemenpussia :D

      Poista
  3. Hihi, jääkaapista taisi häippästä loputkin suklaapalat :D

    VastaaPoista