lauantai 23. maaliskuuta 2013

Tattaricracker

Olen viritellyt jo muutaman version gluteenitonta raakanäkkäriä. Tavoitteenani on ollut mahdollisimman yksinkertainen ja nopea sekoitus, jonka pohjana ovat idätetyt tattariryynit. Halusin myös säilyttää idätetyt ryynit kokonaisina - silloin cracker näyttää kuivattunakin tosi herkulliselta ja rakenne on rapsakka.

Nyt sekoitus-suhde alkaa olla aikalailla kohdillaan:
3dl tattariryynejä
3dl kurpitsasosetta (tai vettä tai vaikka porkkana- tai lanttu- tai muuta vastaavaa sosetta)
1/2dl psylliumia
1/2tl suolaa
Yrttejä maun mukaan ja niitä kannattaa lisätä reilusti: Ruohosipulia, persiljaa, kynteliä, kuminaa, valkosipulia...

Tattariryynejä on helpoin idättää metallilävikössä. Aluksi ne pestään huolellisesti. Itse hinkkailen niitä käsien välissä vesikulhossa useammassakin vedessä. Pintaveden mukana huljahtavat pois ylimääräiset roskat. Kaadan pestyt tattarit lävikköön, alle kulho ja koko laitos pimeään. Huuhtelen tattaria haalealla vedellä hyvin heilutellen useammankin kerran noin puolentoista- kahden vuorokauden idätyksen aikana. Se estää tattaria homehtumasta ja pitää itusatsin raikkaana. Kun ryyneissä on muutaman millin idut, huuhtaisen ne vielä kerran ja siirrän jääkaappiin.

Loppu olikin sitten helppoa: Lisäsin idätettyihin tattariryyneihin kolme desiä valmista kurpitsasosetta (koska sitä on minulla pakastimessa ihan helve***ti), vajaa puoli desiä psylliumia (sitomaan tattariryynit) ja mausteet. Setti pyöräytetään lastalla sekaisin ja levitellään ohueksi levyksi leivinpaperille. Kuivatuspaikaksi käy käytännössä mikä vaan hiukan lämpimämpi paikka mikä nyt kenenkin kotoa löytyy. Minä kuivattelen kaikki saunassa, tätä leipälevyä pidin lauteilla noin vuorokauden. Rakenne oli sen jälkeen aikalailla sopiva - hiukan vielä nahkean pehmeä levyn keskeltä (helpotti paloittelua) mutta sopivan rapsakka reunoilta.

Tattarin idätys hoituu mielestäni parhaiten lävikössä jossa sitä voi heilutellen huuhtaista aina muistaessaan. En ole koskaan liotellut tattaria ennen idätystä ja hyvin tuntuu itävän ihan pelkän huuhtelunkin jälkeen.

Vajaa pari vuorokautta idätettyä tattaria.

Sekaan psyllium (sekoita nopeasti ettei ehdi paakkuuntua), vesi tai kurpitsa- tai joku muu sopiva sose ja mausteet.

Levitellään nuolimella leivinpaperille ohueksi levyksi.

Halusin säilyttää idätetyt ryynit kokonaisina koska näyttävät niin kauniilta.
.
Reunat aina kuivatuksessa hiukan kupristuvat mutta ei haittaa mitään

Päälle hampunsiemenlevitettä tai ihan vaan sipaisu voita ja pala juustoa. Rakenne oli jo aika hyvä - ei liian mureneva muttei liian kovakaan. Mausteita olisi saanut olla reilumminkin.


Kokeilen sitoa seuraavan tattariryynisatsin kaurahiutaleilla. Gluteenittomassa ruokavaliossa ne eivät ihan kaikille sovi, mutta meillä käyvät kyllä nekin.
Kerron aiheesta lisää kunhan ole saanut säädeltyä sopivan tattari/kaura sekoitus-suhteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti