keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Muista basilika

Lukijoiden pyynnöstä laitan tänne blogin puolelle häläreitä. Tarkennuksena: Nämä minun aikatauluni ovat siis Keski-Suomen korkeudelle ja avomaan puutarhaharrastelijoille suurinpiirtein sopivia. Taimikasvatuksen hoidan etelään antavalla olohuoneen ikkunalla, lisävaloa en ole koskaan käyttänyt ja lämpötila on ihan normi huoneenlämpö + häiriötekijänä vielä pitkä lämpöpatteri ikkunoiden alla. Olosuhteet siis ovat suhteellisen amatöörimäiset, joten jos minä näillä eväillä onnistun, niin onnistut sinäkin.

Basilika on suhteellisen haastava kasvatettava. Tunnustan jo etukäteen että vielä koskaan en ole ihan täydellisiä taimia saanut aikaseen. Mutta silläpä juuri - taas siitäkin sisuuntuneena yritän uudestaan ja uudestaan...

Jos tilaa tai intoa ei riitä isompia viljelyksiä harrastelemaan, niin yrttejä (ja kirsikkatomaatteja ja sitä lehtikaalia) saa mahdutettua parvekkeruukkuihinkin. Kaupan yrtit ja salaatit ovat ihan hävittömän kalliita suhteutettuna siihen osaamisen tasoon jolla niitä voi amatööririvin takimmainenkin kasvatella. Lisäksi minua mietityttävät salaattien ja yrttien mahdolliset kasvinsuojelu- ja muut jäämät. Yrttejä kun ei kuorita ja huuhtelunkin laita on vähän niin ja näin... Kuka jaksaa lehti ja oksa kerrallaan niitä virutella?

Basilika on yksi harvoista yrteistä jotka kannattaa / täytyy esikasvattaa. Eli tänään polkaistaan kesän pestokausi käyntiin :)

Näistä toiveissa ensikesäksi tuuhea sato: Punalehtinen basilika, sitruunabasilika, kanelibasilika ja vihreä basilika. Yhteen pyttyyn myös taas yksi peräänantamaton yritys saada laventeli talvehtimaan kolmos-nelos-vyöhykkeen rajamailla...


Basilikan voi kylvää suoraan ruukkuihin tai hajakylvönä joka myöhemmin koulitaan. Minä tein tälläkertaa koeversion molemmista. Osa harrastelijoista on mieltä että koulitut taimet kasvavat vahvemmiksi. Nyt sekin sitten testataan Eilisen paiston ikkunalla :)
Basilikan kylvöstä liikkuu hieman vaihtelevaa ohjeistusta siementen peittämisen suhteen - peitetään tai sitten ei. Minä peitin siemenet ohuella multakerroksella ja kylvöastiat väljästi astellulla kelmulla kunnes ovat itäneet.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti