keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Hapatettu kaurakiisseli

Ja tässä mielestäni jo hyvin onnistunut versio siitä:

2l vettä
5dl höyryttämättömiä kaurahiutaleita (Määrää voisi ehkä hippusen lisätä)
1 viipale juureen hapatettua ruisleipää
1dl piimää

Vesi lämmitetään noin 40 asteiseksi (saa lämmetä hiukan ylikin koska kaurahiutaleet ja piimä kuitenkin heti viilentävät seoksen). Muut ainekset sekoitetaan lämpimään veteen ja jätetään hapantumaan yön yli tai 12-18 tuntia.
(Kiisseliä voi valmistaa myös ainakin kaurajauhoista. Testaan joku kerta ja kerron sitten sopivia määriä.)
Muistin muuten vasta nyt että minullahan on kaapissa aromipesä. Seuraavan satsin kokeilenkin laittaa sinne hautumaan niin seos pysyy pidempään lämpimänä ja hapantuminen tehostuu. Kattilan ympärille voi myös kietaista pyyhkeen.


Hapantunut kauravelli tuoksahtaa "terveesti" happamalle. Kun tuoksu alkaa olla kohdillaan, seoksesta siivilöidään mäski pois. Itse olen tehnyt mäskistä kuivakakkua. Mäski sopii sopii tarkoitukseen tosi hyvin. Hiukan hapantunut kauraseos passaa mainiosti myös sämpylöihin tai rieskoihin. Missään tapauksessa sitä ei saa heittää pois :)

Kuumensin siivilöidyn liemen nopsaan täydellä teholla kiehuvaksi, laskin sitten lämpöjä ja jätin seoksen kiehumaan hiljalleen noin tunniksi. Kuumennusvaiheessa sekoittelin kiisseliä aktiivisesti mutta miedolla lämmöllä hautuessa riitti kun sitä pyöräytti silloin tällöin.

Kuuma kiisseli on kiisselimäistä muttei kiinteää. Jäähtynyt kiisseli on käytännössä leikattavaa. Seuraavan satsin jätänkin jäähtymään jäädykevuokaan niin saan siitä kauniita paloja.

Ensimmäisellä kerralla lisäsin kiisseliin nokareen hiivaa. En käytä hiivaa oikeastaan ollenkaan ja hiivan tuoksu tuli kiisselistäkin läpi tavalla josta en oikein pitänyt. Tässä hiotussa versiossa vaihdoin hiivan piimään ja se sopiikin mielestäni kiisselipohjaan paljon paremmin.

Ohjeen antaja vinkkasi että hapatettu kaurakiisseli maistuu hyvältä kiehautetun maidon kanssa. Totta puhui.
Jäähtynyt kiisseli laitetaan omalle lautaselleen. Viereen toiseen astiaan vastakiehautettua maitoa. Kiisselilusikallinen kastetaan maitoon ja nautitaan :) Senkin vielä tein että lisäsin maitokuppiin ripauksen intiaanisokeria... Tosi hyvää. Kaikki lapset ja lasten vieraatkin tykkäsivät.



Valmis kiisseli säilyy ainakin muutaman päivän hyvänä jääkaapissa. Sitä voi siis kerralla tehdä useammallekin päivälle.

Lukijani "Täti" jo vinkkasikin että tätä perinneruokaa on käytetty kaurajogurtin kehitystyössä. Kaikki kunnia kehitykselle mutta ei tämä itsetehty varmasti huonommaksi jää. Kävinkin lukaisemassa Yosa-kaurajogurtin tarinaa ja siellähän tämä hapatettu kaurakiisseli näytteli isoa osaa.
Hapatetty kaurakiisseli maistuu hyvältä myös hillon kanssa. Minulla on nyt sulamassa ylivuoteisia lakkoja joista keittelen huomenissa hilloa. Tuli tunne että lakkahillo voisi olla aika mahdottoman hyvä setti tämä kaurakiisselin kanssa :)

Tämä kaurakiisseli on ihan ehdottoman suositeltava ohje. Sanoisin että menee aika kärkisijoille näissä minun virityksissäni :)

Ja tässä vielä lisäfaktaa kauran ja erityisesti hapatetun kaurakiisselin puolesta:

Yosa on suomalaisen Biofermen maidoton kauravalmiste. Sen nimen takana ovat sanat yoghurt ja Kiesa, eli hapatettu kaurakiisseli. Koska Yosa on viljapohjainen, se sisältää valmiiksi paljon bakteerien tarvitsemia kuituja. Yosan vaikutuksista on julkaistu useita tieteellisiä tutkimuksia. Yosa sisältää luomukauraa ja marjat ovat kotimaisia.
Lähde: Ellit

Yosan ideana on yhdistää suotuisa ravintokuitu ja suotuisat maitohappobakteerit samaan tuotteeseen. Tuloksena on ns. funktionaalinen elintarvike, jollaisten kehittely nyt näyttää olevan elintarviketieteen ja -teknologian kuumimpia tutkimusaiheita.

Helsingin yliopiston elintarviketeknologian laitoksessa on tutkittu mahdollisuuksia kotimaisen kauran hyödyntämiseen uudentyyppisinä elintarvikkeina. Kohteena on ollut erityisesti kauraleseen fermentointi jogurttityyppiseksi välipalatuotteeksi, joka sisältäisi eläviä probioottisia maitohappobakteereja tai bifidobakteereja. Tavoitteena on ollut yhdistää kauraleseen ja probioottisten maitohappobakteerien suotuisat terveydelliset ominaisuudet samaan helposti nautittavaan tuotteeseen.

Tulosten perusteella kauraleseestä voidaan keittämisen ja maitohappokäymisen avulla valmistaa tuote, jolle on tyypillistä hyytelömäinen jogurttia tai kiisseliä muistuttava rakenne. Tuotteen maulle tyypillistä on yllättävän mieto maistuva happamuus huolimatta alhaisesta pH-arvosta (alle 4,5). Tuote voidaan maustaa eri tavoin esimerkiksi marjoilla ja makeuttaa sokerilla.

Tuotteen ravintokuitupitoisuus on lähes 20 % kuiva-aineesta makeuttamattomassa perusversiossa ja vastaavasti 5-8 % makeutetuissa versioissa. Tämä on hiivaleipää vastaava taso. Ravintokuitu koostuu sekä liukoisesta beta-glukaanista että liukenemattomasta kuidusta. Entsyymikäsittelyjen avulla voidaan säädellä tärkkelysgeeliin perustuvaa rakennetta ja nostaa tarvittaessa ravintokuitupitoisuutta.

FDA (Food and Drug Administration) on Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkintäviranomainen, joka valvoo elintarvikkeita ja lääkkeitä ja mm. niiden kauppaa ja markkinointia. FDA otti muutama vuosi sitten sen kannan että tieteellisesti perusteltuja terveysväittämiä voi tietyin säännöin käyttää elintarvikkeiden markkinoinnissa.

Ensimmäinen myönnetty lupa koski kaurahiutaleita ja kauraleseitä, joiden yhteydessä sallittiin terveysväittämä 'saattaa vähentää sydäntaudin vaaraa' (may reduce the risk of heart disease) silloin kun yksi annos sisältää vähintään 0,75 g kauran liukoista betaglukaania. Tällöin neljästä päivittäisestä annoksesta saadaan 3 g, minkä on lukuisissa kliinissä kokeissa todettu alentavan kolesterolia 5-8 %. Tällaisen kolesterolin laskun katsotaan alentavan sydäntautiriskiä 2-4 -kertaisella prosenttiluvulla eli siis 10-30 %.
Lähde: Avenly Oy

hapatettu kiisseli / kaurakiisseli / perinneruoka /

4 kommenttia:

  1. Olethan todellinen Terveys-"Sikke", varmasti kiisseli on herkullista ja varsinkin marjojen kanssa huomenissa. Jatkathan kokeiluja Kaurahapatteelle ja kenties hirssihapatteella, vein lappusen siitä Kirpparille. Ne vaikuttavat simppelimmältä valmistaa ja noita hyviä maitohappobakteereitahan niistä saadaan. Muuten hyvää asiaa on NinaHaavistolta, kiinalaisesta ravinto opista. Hän suosittaa kovasti hirssiä veteenkeitettynä puurona näin flunssaisena aikana.Poistaa limaa, hoitaa vatsaa ja pernaa,keuhkoja ja tuota hyvää luomu hirssiähän "teillä" onkin myynnissä.

    VastaaPoista
  2. Niin, maitohappobakteerit on meilläkin käytössä, pullatkin tehdään taikinajuureen ja paremman makuisia ne on kuin perinteiset! Ei siis hiivaa ollenkaan leipään eikä pullataikinaan enää... No tuo Yosahan on elävää maitohappobakteeria kun taas hapankiisseli ja leivonnaiset sisältää lämmöllä tapettua bakteeria - en tiedä onko iso ero terveysvaikutuksissa. Elävä maitohappobakteeri ainakin voi päätyä työtä tekemään suolistoflooraan...

    VastaaPoista
  3. En ole tiennytkään, että sitä voi valmistaa myös hiutaleista. Täytyy heti kokeilla. On muuten aivan taivaallisen hyvää voisilmään kanssa ja todella terveellistä.

    VastaaPoista
  4. Meillä äiti on tehnyt kaurakiisseliä iät ja ajat. En vaan muosta että siihen olisi laitettu piimää??? Isoista höyryttämättömistä kauraryyneistä hapatti leipätaikinatiinussa. Ja voisilmän kanssa syötiin.. nam.

    VastaaPoista