perjantai 29. maaliskuuta 2013

Syötävän hyvä rairuoho

Rairuohon sijaan kylvin tarjottimelle vihanneskrassia. Ihan yhtä kaunista, jollei kauniimpaakin ja mikä parasta, se oli ihana kirpakka mauste Pääsiäis-perjantain lounaslettujen päälle.

Vihanneskrassi sisältää paljon A-, C- ja K-vitamiinia. Se on myös hyvä karotenoidilähde. (Muistissa vielä se porkkanan ihoa hoitava A-vitamiini ja karotenoidit :)
Vihanneskrassia on helppo kasvatella ikkunalla läpi vuoden. Helpoiten homma käy kylvämällä siemenet kostutetun talouspaperiarkin päälle. Kylvös suojataan löysästi kelmulla kosteuden tasaamiseksi. (Älä tee ihan tiivistä pakettia jottei homma homehdu kynsiin.) Poista kelmu kun krassi vihertää.
Kylvöstä on helppo kastella ohimennessään suihkepullolla. Siemenet itävät parissa päivässä ja noin viikon jälkeen sato alkaa olla valmista. Nappaistaan saksilla tarvittava määrä suoraan lautaselle tai leivän päälle. Hyvää :)

Vihanneskrassin siemeniä

Paperin päällä homma hoituu paljon kätevämmin kuin multakylvöksellä.
Vasta nyt muuten ymmärsin että kylvöksen pohjana voisi hyvin käyttää vaikka vanhaa kangaspalaa. Seuraavan kylvöksen kokeilenkin niin. Raporttia siitä kunhan valmistuu.

Tämä kylvös on ihan turhan tiukka. Tästä tuli Pääsiäisen "rairuohokoriste" joten tein siitä tarkoituksella vähän tuuheamman. Paljon vähempi siemeniä riittää pelkkään herkutteluun.


Pieni lovi nyt jo nipsaistiin pääsiäiskoristeeseen... Taitaa olla illasta mennyttä kalua...

Gluteenittomia pinaattilettuja tattarijauhoon valmistettuna, creme fraiche kastiketta (creme fraichea, ripaus suolaa ja pippuria, reilusti tuore- tai kuivayrttejä maun mukaan)hapankaalia ja vihanneskrassia. Suosittelen - ihan älyttömän herkullinen setti.

Aurinkoista Pääsiäis-viikonloppua kaikille lukijoille :)

3 kommenttia:

 1. Hei, kiitos reseptirikkaasta blogistasi! :) Millaisella jauhokombinaatiolla leivotte gluteenittomia leivonnaisia? Esim. Missä suhteessa riisijauhoja, perunajauhoja jne... Alkaa hirvittää nuo kaupan valmiiden jauhoseosten E-koodit :( Kiitos jos vastaat! T. Marika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marika :)
   Meillä tämä gluteeniton ruokavalio on kanssa vielä vähän harjoittelun alla. Tähän mennessä Lempi on ostanut yhden gluteenittoman jauhoseoksen - minulla ei anna luonto periksi niitä tuoda kotiin... En vaan millään kanssa ymmärrä niitä E-koodi-luetteloita pussin kyljessä.
   Käytän aika paljon tattarijauhoa ja lisukkeiksi sitten riisi-, manteli- ja perunajauhoa ihan vaan tilanteen ja sen mukaan mitä kaapissa on...

   Kakku- ja piirakkapohjiin Lempi-tytär on käyttänyt osin valmista gluteenitonta jauhoseosta näissä ensimmäisissä koeversioissa (seassa myös muita em. jauhoja). Minä olen tehnyt letut sunmuut ihan pelkkään tattarijauhoon ja toimii kyllä tosi hyvin.
   Munakasrullan teimme pelkkään riisijauhoon mutta siitä tuli vähän jäykkä. Eli riisijauhon määrää ainakin voi vähentää suhteessa normijauhoihin.

   Työpaikallani on viljamylly ja kokonaista kauraa. Uskoisin että Lempille ei ole niin tarkkaa vaikka kaurajauho ei ole ihan gluteenista puhdasta (siis vaikka on jauhettu myllyllä josta on mennyt läpi myös vehnää).
   Kaura on "rasvainen" vilja joka härskiintyy paljon nopeammin kuin muut viljat. Sillä hiukan epäilen ostaa valmista kaurajauhoa - jos sinulla on mahdollisuus, niin osta paikanpäällä jauhettua kaurajauhoa. Sitä en siis vielä ole ehtinyt kokeilla leipomuksiin mutta uskoisin että toimii hyvin.

   Alan nyt tästälähtien vähän mittailla näitä käyttämiäni jauhomääriä ja seoksia. (Siis en aio käyttää valmiita gluteenittomia jauhoja enkä myöskään maissijauhoa - siihen taas omat syynsä :)
   Laitan tänne reseptiä kun saan hiottua onnistuneita suhteita. Tähän saakka olen tehnyt käytännössä kaikki ihan näppituntumalla...

   Poista
 2. Letut onnistui kyllä tosi hyvin! :) Ihanat kuvat!

  VastaaPoista