maanantai 18. maaliskuuta 2013

Tomaatin taimikasvatusta

Tänään 27.2 kylvämäni tomaatit pääsivät ensimmäiseen "omaan kotiin". Taas aliarvion tyhjien maitopurkkien säästämiseen ja keräämiseen tarvittavan ajan. Eivät riittäneet alkuunkaan ja siemenetkin itivät luvattoman hyvin.

Tyhjät maitopurkit ovat ihan parhaita tomaattien taimikasvatukseen. Tomaatti on yksi kasveista joka muodostaa juuria myös varteen jos sen uudelleenistuttaa aiempaa syvempään. Ei siis ollenkaan siitä säikähdä - päinvastoin.

Hiukan vajaa kolme viikkoa sitten alulleen laitetut tomaatit. Kolme kippoa itsekerätyistä siemenistä ja pari kippoa viimekesän alesiemeniä.

Leikkaan maitopurkit kahtia niin että alaosa on noin 10cm mittainen. Nyt käyttöön alakappale - yläosa takaisin jemmaan odottelemaan. Sitä tarvitaan myöhemmin kun tomaatit kasvavat pituutta.

Taimien irrotus hoituu parhaiten haarukalla. (Tai voi tietysti olla että hommaan on olemassa joku virallinenkin väline. Minulla vanha haarukka.) Mukaan sen verran multaa että juuret eivät katkeile.

Osassa taimia on jo pitkä hentoinen varsi. Heitän taimen purkin pohjalle.

Ja multaa "kurkkuun" asti :)

Osan taimia jouduin maitopurkkien puutteessa laittamaan taimiruukkuihin. Tämä neliöruukku on kuitenkin sopivasti maitopurkin kokoinen. Kunhan saan perheelle syötettyä litroittain puuroja voin vaihtaa nämä neliömalliset taimipotit suoraan maitopurkkien pohjille.

Tässä purkinpohjien alustana versotustarjotin. Maitopurkin pohjat ovat vettäpitäviä, mutta kastelua helpottaa jos alla on vielä toinen vettäpitävä alusta. Pienet vesiroiskeet ja ohikaadot eivät sitten haittaa. Vanhat uunipellit ovat hyviä tähän pestiin. Eri lajikkeiden väliin raja-aita.

Tilanne olohuoneen ikkunatasolla 18.3. Vielä nyt taimiviritelmät tuovat lupauksen kesästä ja niitä on ihana käydä vilkaisemassa monta kertaa päivässä. Toukokuussa kun pöytä vyöryy sekalaista purkkia ja viritelmää ei enää yöpakkastenkaan uhka jaksa paljon mietityttää. Ulos vaan koko sekalainen seurakunta heti kun vaan vähänkin siltä näyttää :)


Eivät auta tikut ja systeemit. Näin käy kun purkituksen välillä mietitään matikanläksyjä ja keitellään puuroa ja vastataan puhelimeen ja viedään koira kuselle ja säädetään takan peltiä... Iso? Pieni? Tomaatteja kuitenkin?

Ihan liikaa tomaatin taimia minun tonttiläntille. Ongelma on että en henno koskaan heittää niitä pieniä resutaimiakaan kompostiin. Päinvastoin, ne saavat erityishuomion. 
Koirakin, olimme hakemassa pentueesta meille varattua "valioyksilöä" kun paikanpäällä selvisi että joukossa on yksi tyräpentu. Vaihdoin vauhdissa siihen. Niin ja en saanut alennusta :D

2 kommenttia:

  1. Ihanan pitkällä ovat tomaattisi! Meillä on nyt vasta sirkkalehdet esillä, mutta ollaan toki vähän pohjoisempana. Taimia tuli taas ihan liikaa. Jotenkin luulin, etteivät vuosikertasiemenet (-06) itäisi, mutta ne itivätkin joistakin lajikkeista lähes kaikki.

    VastaaPoista
  2. Vähän sama juttu täällä taimien valikoinnissa. Pitäähän pienillekin antaa mahdollisuus :)

    VastaaPoista