sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Gluteeniton piimäpiirakka



Piimäpiirakka olikin jäänyt pitkäksi aikaa ihan unholaan. Ystävä mainitsi viimeviikolla tehneensä sellaisen - kiitos kun muistutit aiheesta :)
Jääkaapissa on kummitellut jo jonkun aikaa ylipäivän piimäpurkki - siitä pohja. Piirakan piti olla gluteeniton ja pois piti käyttää myös Cittarin alelaarista hamstrattuja creme fraiche-purkkeja - kolmen haasteen resepti...

Gluteeniton piimäpiirakka pellillinen

3dl piimää
2 munaa
1/2dl saffloriöljyä
1dl tattarirouhe
2dl tattarijauho
1dl riisijauho
1/2dl perunajauho
1/2dl intiaanisokeri
2tl sooda
2tl leivinjauhe
1/4tl ruususuola

Hurautetaan ainekset sähkövispilällä sekaisin.
Saffloriöljyn tilalla käy ilmanmuuta mikä tahansa öljy tai sulatettu voi. Kuivia aineita oli yhteensä noin vajaa 5dl. Ne voit sekoitella ihan oman mielesi ja kaapin sisällön mukaan. Jos haluat gluteenittoman piirakan, vaihtoehtoja ovat tietysti myös gluteenittomat jauhoseokset ja esim. maissijauho. 
Itse en periaatteessa halua ostaa valmiita gluteenittomia jauhoseoksia.

Vuorasin pellin leivinpaperilla. Taikina tuntui hiukan löysältä, jotta siihen olisi voinut levitellä täytteitä heti. Esipaistoinkin sitten pohjaa noin 15min. noin 175 asteisessa uunissa. Sillävälin sekoitin päällisen ainekset:

500g purkki creme fraichea
2 munaa
2rkl intiaanisokeria

Tässä pikavinkki leivinpaperin kulmien sitomiseen - klemmari. Varsinkin ohuiden takinapohjien kanssa omat hermoni kiristyvät lepattavien leivinpaperin nurkkien kanssa taiteillessa...


Esipaistetulle pohjalle levitetty creme fraiche ja jäiset karpalot. Jäiset puolukat tai mustikat käyvät ihan yhtä hyvin. Takaisin 175 asteiseen uuniin hiukan vajaa tunniksi.

Uunista ulos. Hyvin kohonnut ja sopivasti paistunut piirakka.

Ripottelin uunikuuman piirakan päälle hiukan Tertin kartanon puolukkasokeria. 

Lautaselle vaniljasokerilla maustettu kermavaahto. Ihan tosi hyvää :)

Tämän ison uunipellin kokoisen piirakan kokonais-sokerimääräksi tuli noin 1dl (sekin hyvää intiaanisokeria). Kun sokeria lisää hiukan piirakan pinnalle, sitä ei taikinassa kaivata kuin ripaus. Sokeri on ok, pieninä määrinä ja mausteena. Sen ei tarvitse, eikä sen pitäisi olla yksi pääraaka-aineista


gluteeniton piimäpiirakka / peltipiirakka / pellillinen piirakkaa / karpalopiirakka / puolukkapiirakka / gluteeniton piirakka / helppo piirakka / 

2 kommenttia:

  1. Ai ai, tässähän minulle sarkaa, kun selailen nämä ihanat sivusi läpi. Heti löytyi niin mehevän ihana ohje tehtäväksi.
    Pakko päästä lukijaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tupu ja tervetuloa mukaan :)
      Tämä on ihan oikeasti hyvä ohje. Ja sovella sitä toki sen mukaan mitä kaapista löytyy.

      Poista