lauantai 19. toukokuuta 2012

Jäinen kylpy piristää

Nuupahtaneen salaatinkin.

Lidlistä löytyi pitkästä aikaa machesalaattia eli vuonankaalia. Vuonankaalin ulkoasu on suloinen, pieniä lehtinuppuja. Ravintoarvoja en löytänyt Finelin sivuilta, uskoisin kuitenkin että ohutlehtisenä ja aika tumman vihreänä puolustaa paikkaansa senkin suhteen.

Vuonankaali nuupahtaa aika nopeasti. Oma mache-rasiani odotti käyttöä jääkaapissa kaksi päivää. Eilen aamusta sitten kasasin lounas-salaattia ja mache pääsi muiden ainesten pilkkomisen ajaksi jäiseen kylpyyn.

Vuonankaalia, jääsalaattia, kurkkua, kevätsipulia, sinimailasen ituja & halloumijuustoa.


Lidlistä löytyi myös kohtuuhintaisia 1.29€ yrttiruukkuja, otin basilikaa, kirveliä ja persiljaa. Keittiön ikkunan "viherkasveina" pidän aina (kun kohtuuhintaisia ja hyvälaatuisia vaan on tarjolla) tuoreyrttiruukkuja.
En oikein vaan ole päässyt niiden logiikasta perille: Toisinaan joku yrttipurkki kestää ja viihtyy viikkotolkulla, toisinaan alkavat nuupahtaa jo seuraavana päivänä. Tälläkertaa basilika oli aivan supertuuhea ja hieno kun toin sen kotiin mutta jo seuraavana päivänä näytti näin räytyneeltä.
Näistä on mukava ja helppo nipsaista makua salaatin tai voileivän päälle.


Liotan halloumi-juustoa ainakin pari tuntia vedessä ennen paistamista, on muuten hieman liian suolaista makuuni.


Näin surulliselta näytti macheni ennen kylpyä.
Heitin isoon kulhoon muutaman jääpalan ja kylmää vettä. Pyörittelin machen sekaan ja jätin piristymään siksi aikaa kun silppusin salaatin muut ainekset.



Ja ihan syötävää siitä vielä tuli. Minulla ei ole salaattilinkoa vaan pyöritän veden pois pellavapyyhkeellä. (Kostea salaatti pyyhkeen keskelle, reunat kasaan ja terassilla muutama reipas kiepautus. Sisällä homma ei onnistu, vesi lentää pitkin seiniä ja kattoa...)
Tomaatit jätän aina tarjolle eri kulhoon, vetistyttävät turhaan salaattia sekaan sotkettuna, enkä muutenkaan niitä välttämättä kaipaa oman salaattini sekaan. Olettte varmaan jo huomanneet että salaattini ovat yleisilmeeltään aika vihreitä ...


Salaatinkastikkeena käytän yleensä vain hyvää kylmäpuristettua oliiviöljyä. Kurpitsansiemenöljy on toinen suosikkini mutta se oli nyt loppu.


Kasvimaalla on tulossa useampaakin salaattilajiketta, rucola taitaa olla oma suosikkini. Punajuuriakin kasvatan pelkästään lehtien takia, niiden värikkäät ja aromikkaat lehdet ovat loistavaa salaattiainesta.

8 kommenttia:

  1. ooh, vuonankaali on mun mielestä parasta! Ostan aina kun on tarjolla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksi parhaita, kyllä :) Toinen ikisuosikkini on rucola.

      Poista
  2. En ole koskaan ostanut tuota vuonankaalia. Tänään jo ehdinkin käydä kaupassa ja seisoskelin salaattien kohdilla. Matkaan tarttui turvallinen lehtisalaatti ja purkki rucolaa. Jotenkin olen kyllästynyt jäävuorisalaattiin. Salaatissa saa mielellään olla muutamaa eri lehteä. Hyvän näköistä tuo halloumjuustokin. Nyt on pakko lähteä laittamaan ruokaa, kurnii jo! :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä aina kun vaan tarjolle hyviä sattuu (ja mielellään tietysti vielä tarjoukseenkin :) ostaa niitä harvinaisempia salaatti- tai mitä vaan vihanneslatuja. Halloumijuusto käy melkein jokapaikkaan. Keittoihin, salaatteihin tai aamupalapöytään. Sitä pidän aina jemmassa :)

      Poista
  3. Hei Johanna! Ihana blogi, olen seurannut tätä jo ehkä kuukauden päivät ja jäin heti ihan koukkuun ! Vaikka olen vasta 19-vuotias niin tykkään seurata erityisesti noita "eko-juttuja".

    Käytät salaateissasi ihania aineksia, vaikka ovatkin ihan pelkistettyjä perus salaatteja. Makujen combo on upea, juuri basilikalla ja erilaisilla salaatinlehdillä :)

    Ainiin! Työskentelen kuntosalilla ravintoneuvojana ja voisin heittää sinulle pienen leikkimielisen haasteen, jota neuvon asiakkaillenikin aina kun neuvon syömään jonkinlaista salaattia. Elikkä: Salaatissa tulisi olla vähintään viittä eri väristä kasvista (ja tottakai maistua hyvältä, ettei vain heittele rehuja heittelemisen ilosta kulhoon :D ) Eli siis salaattiainekset vähintään viidessä täysin eri värissä. Ei hyväksytä esim. erilaisia vihreän värejä :)

    Aina kun itse teen salaattia tai neuvon asiakkaitani ruokavalion suhteen niin odotan jo milloin pääsee valitsemaan mahdollisimman paljon eri värisiä ja mitkä sopisivat makujensa puolesta sekä koostumukseltaan ja säilyvyydeltään yhteen! :))

    Aurinkoa sinulle Johanna
    -Kiira

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kiira ihanasta kommentista :)

      Hauska huomata että lukijoissa on lasteni (ja nuorempiakin :) ikäisiä.

      Tuota, nyt täytyy tunnustaa että salaattiainesten ainut yhdistelyperusteeni on se, mitä sattuu pikkukaupungin valikoimista edullisesti ja hyvälaatuisia löytymään :)

      Vuodenaikojen ja tarjonnan ja oman kasvimaani tilanteen mukaan sitten vaan samaan kulhoon aikalailla vaan sitä mitä sattuu olemaan.

      Tuo viisi väriä on kyllä tosi haastava haaste :) Kolmekin väriä jos yrittäisi kasata niin siinäkin on jo miettimistä...

      Seuraan jonkinverran veriryhmädieettiä. Sen mukaan tomaatti ei sovi b-veriryhmälle... Silläpä sitä niin harvoin näkee keitoksissani. Muulle perheelle sitä tarjoan tottakai, mutta esim. salaateissa pilkon sen eri kuppiin tarjolle.

      En myöskään käytä säilykkeitä... Se sitten poistaa ruoka-ainelistalta purkkimaissit, tonnikalat tms.

      Saanko pojoja siitä että syön joka päivä erivärisiä marjoja :) Tänä aamuna lakkoja, joka päivä mustikoita ja vadelmia, sekaan luumu-, kirsikka-, omena- tai sunmuuta tekemääni marjahilloa.

      Mietin tuota salaattiaihetta seuraavalla kauppareissulla. Totta puhut ja viisaasti :) Kiitos haasteesta :)

      Poista
  4. Johanna, ehdottomasti saat pisteet kotiin marjojen (ja muutenkin runsaan kasvisten) käytöstä suoraan ravintoneuvojalta!

    Tänään esim. itse söin lounaaksi salaatin, jossa oli salaattia, kurkkua, raejuustoa, parmesan-juustoa, täysjyväpastaa, maissia, tonnikalaa ja melonia. Oi että miten hyvältä maistuikaan! Iltapalana maitorahkaa, mysliä, kuivattuja hedelmiä sekä tuoreita marjoja.

    Näissäkin käytin kaikki loput kaapeistani. Tuntuu ihanalta saada pussin loput heitettyä kuppiin ja saada ensinnäkin kaappeihin tilaa ja toisekseen saada maistuva ateria aikaiseksi :)

    Ja ainiin Johanna, katselen keitoksiasi ja erityisesti niissä käytettyjä rohkeita makuyhdistelmiä sillä silmällä, että voisinjonkun reseptiä hieman lainata ja soveltaa asiakkaideni ruokavalioon. Pelkästään blogia ylläpitämällä autat muitakin kuntoon! Hyvä Johanna! :)

    VastaaPoista
  5. Oho, kiitos kehuista :D

    Ole hyvä, ota ihmeessä "reseptejä" jakoon :) Ja sovella niitä oman näkemyksesi mukaisiksi tai täysipainoisemmiksi.

    Itse en niin paljon keittiössä viihdy että jaksaisin kovin keskittymistä ja marinointia ja käärimistä ja liottamista ja muuta ylimääräistä tekemistä vaativaa ruokaa edes viritellä.
    Myös raaka-aineet saavat mielellään olla sesonginmukaisia, edullisia (tai tarjouksessa) ja ihan perus lähiruokaa.

    Jos jotain näillä ruokaohjeilla yritän kertoa, niin sen että kasvisvoittoinen ruoka voi oikeasti olla nopeatekoista, helppoa, halpaa ja hyvääkin terveellisyyden lisäksi :)

    Olet kyllä oikealla alalla. Tsemppaat jopa minua täällä ruudun takana :) Varmasti saat tuolla positiivisella energialla myös asiakkaasi innostumaan. Mielenkiintoinen työ ja ala sinulla. Homma jota tekisin itsekin varmasti sydämellä.

    VastaaPoista