Itse kasvattelen joka vuosi jonkun hassun taimen mikä tuohon olkkarin ikkunalle mahtuu. Mahdoton touhu vaan olisi yrittää toteuttaa vähänkin laajemmassa mittakaavassa tuota taimiprojektia olohuoneen ikkunalauta-olosuhteissa...
Senverran annan periksi että joka kevät ostan punaisia pelargonioita aurinkoterassille. Ne vaan kuuluvat kesääni ja niihin sinisiin ruukkuihin. Muita taimia en osta. Paitsi sitten ehkä rautakauppojen kesäpihojen tyhjennysmyynneistä. Niiden kasvivalikoimat käyn tarkastamassa ennen alennusmyyntejä ja tiedän sitten samantien mennä hakemaan ne hyvät alppiruusut tai pensasmustikat tai perennantaimet kun maakuntalehti vaan ilmoittaa ne -50% tai -70% alennukset :)
Tänään nostelin valeistutuspenkistä sinne viime syksynä hautaamani yrtit ja muut ruukkukasvit. Laventeli oli valitettavasti viime talvena kuollut... Persiljaa, ruohosipulia, kiinansipulia, timjamia, meiramia, mirrinminttua, iisoppia, yrtti-iisoa...
Yrtit ruukkukasveina ovat kestäviä, useat niistä kukkivatkin kauniisti, niiden ympärillä viihtyvien perhosten ja mehiläisten touhuja on mukava seurata ja mikä parasta, monivuotiset yrtit ovat valmiita "ilmaistaimia" kun vaan heittää ne talveksi penkkiin lepäämään :)
Ruukkuihin laitan aina myös mansikkaa, on kaunis ja näyttävä koristekasvi rönsyineen, ja aina siitä muutaman mansikankin saa. Käytän siis niitä mansikkapenkistä perkaamiani Polkan rönsyjä
Perennapenkistäkin voi keväällä lapioida kasveja ruukkuihin. Kuunliljat ovat näyttäviä ruukkukasveja. Itsestäänkylväytyviä sarviorvokkeja on varmasti jokaisella yllinkyllin. Kurjenpolvet nousevat maasta aikaisin keväällä tuuheina puskina ja niillä saa helposti keväistä vihreyttä ruukkupuutarhaan. Näitä kolmea nyt esimerkiksi itse eilen nostelin ruukkuihin.
Valeistutuspenkki johon heitän ruukkukasvit talveksi. Sieltä juurakonkökköset on helppo nostella taas keväällä ruukkuihin.
Laitan ruukkujen pohjareiän tukkeeksi palan ilmastointiteippiä. Jätän teippiin pienen vekin josta ylimääräinen vesi pikkuhiljaa tihkuu pois. Ruukut tahtovat helteillä kuivahtaa omalla etelänpuolen terassillani (ei niin nuukaa tosin ole sekään yrttien kanssa) ja kuivasta mullasta vesi tulee lorona läpi. Siihen ongelmaan siis ratkaisuna tuo melkein umpeen teipattu pohjareikä :)
Ruukkujen ulkopohjaan laitan huonekaluille tarkoitetut huopatoppulat. Eivät sitten raavi öljyttyä terassilaudoitusta. Tarkistan ruukkujen pohjat keväällä mutta tämänkin ruukun huopatoppulat ovat miltä lienee vuodelta ja vielä paikoillaan vaikka ruukut ovat ulkona kattamattomassa tilassa.
Ihan tavallisesta penkkimansikasta otettuja rönsytaimia. Näitä käytän amppeleissa.
Nämä amppeliruukut ovat ainakin 15 vuotta vanhoja mutta tuo "heinämattoseinä" on säilynyt ihan priimana. Laitan tuon taimiruukun muovipussin sisälle. Muovipussi toimii "aluslautasena" ja vesivarastona sekä suojaa koristeruukun "heinäseinää".
Tungen muovipussin reunat senverran alas tuonne sisä- ja ulkoruukun väliin, etteivät näy ruukun pinnalla. Mansikka on kaunis amppelikasvi kun rönsyt leviävät ruukun ympärille.
Ilmasipuli oli talvehtinut huonosti, sitä ei löytynyt enempää. Laitan samaan ruukkuun muutaman valkosipulin kynnen. Niistä kerään salaattiin vihreät varret.
Ympäri perennapenkkiä levinnyttä sarviorvokkia... Alkujaan ostin valkoisen orvokin siemeniä. Jo vuodessa muuntui keltaisen ja violetin kirjavaksi...
Niitäkin ruukkuihin... Takana pilkistää ruukutettu verikurjenpolvi. Kun sarviorvokit kasvavat yli, ne voi heittää ruukuista takaisin perennapenkkiin ja laittaa tilalle muuta mitä sattuu löytymään. (Loppusesongin tarjouskukkasia, Lidlin vihannesosaston yrttiruukkuja...)
Ja nämä sain aikaiseksi tänään. Huomenna jatkuu...
Vaatimattoman näköistä vielä, mutta isot juurakot pöllähtävät kukoistamaan muutamassa hetkessä. Monissa yrteissä on kauniit kukat ja mikä parasta, mehiläiset ja perhoset viihtyvät yrttiruukkujen ympärillä :)
Tungin muuten huvikseni yhteen ruukkuun joululta jääneet amarylliksen sipulit... Olen joskus kasvattanut niitä uudelleen sisällä jouluksi, katsotaan miten niille käy ulkoruokinnassa :)
Näihin tosi isoihin talonpäätyruukkuihin kylvän aina samettiruusun siemeniä. Kerään syksyllä kuivia siemenkotia talteen ja niistä saan seuraavan kesän kukkaset. Ruukun halkaisija on melkein metri, eli valmistaimista tulisi aika hintava kesäistutus...
Ruukkunurkkaus kesäkuussa.
Hei, jos edullisesti haluaa kukkia ostaa niin kannattaa odotella juhannuksen tienoille asti, koska yleensä sillon kauppapuutarhat täällä äänekoskella sekä toreilla myyvät aivan pilkkahintaan viimeisiä taimia pois, mutta tietenkin siinäkin on sitten vaan se että alkukesästä ihmiset ovat ostaneet ne kaikkein ''hienoimmat'' ja ''koreimmat'' kukat että jäljellä sitten on mitä on. :) Ja tomaattiamppelinkin saa halvemmalla tehtyä kun ostaa vaan valmiit taimet 1-2 kpl ja istuttaa itse mieleiseen amppeliin. Sillä tavalla ainakin säästää aikaa ja vaivaa kun istuttaisi aivan siemenestä asti. Terveisin torimyyjä :)
VastaaPoistaKiitos Miru :) Niin yleensä teenkin... Seurailen kyllä tarjousilmoittelua myös kesäkukkataimien kohdalla. Alaa sen enemmän tuntematta, näyttäisi että joinain vuosina kesäkukkien taimia jää hyvinkin vielä alennusmyyntiin, joinain vuosina niitä ei sitten jää käytännössä ollenkaan...
PoistaAinut pakko-saada-ostos ovat minulle ne punaiset pelargorniat :) Ne yleensä ostan ihan ajoissa mistä nyt vaan milloinkin satun hienoja löytämään.
Hauska kun mainitsit nuo tomaatintaimet... Arvaa, tämä on ensimmäinen kevät ainakin yli kymmeneen vuoteen kun en kasvattanut niitä itse :) Mielestäni niitä on ollut hauska kasvatella ja erikoisliikkeistä siemenet tilaamalla saa sitten vaikka minkälaisia lajikkeita. Joku vedätys ja saamattomuus iski silloin tomaatinkylvön aikoihin ja tänävuonna nyt sitten minulla ei niitä ole, ihan outo tunne kyllä.
Ensivuonna en aio lusmuta siitä hommasta :)
Kiitos kommentista ja tavataan torilla :)
Voivoi kun näyttää kivalta - minun pieni piha on vielä ihan vaiheessa ja olen ihan tietämätön kasvien kanssa! :) Olen ollut ihan puutarhamyyjien armoilla, kun en tiedä mitään kasvien monivuotisuudesta tai valontarpeesta. Ja lisäksi täsä menee aika paljon rahaa, kun kaikki kasvit pitää ostaa "uutena" pihaan, enkä millään malta odottaa loppukesään :) Mutta lopputulos palkitsee ja ensi vuonna on sitten jo valmiiksi kaunista!
VastaaPoistaSinullahan on nyt sitten se paras vaihe, olet kuin taiteilija tyhjän kankaan edessä ja voit antaa luovuuden tai kukkien kukkia :)
PoistaAinakin minulla riitti intoa ja visioita kun pihaa perustin. Haaveissaan ja touhuissaan sitä lukee puutarhalehtiä ja katsoo kuvia ja näkee sielunsa silmin jotain...
Totuus on kuitenkin aina tarua ihmeellisempi: Se pensas jonka piti olla ihan idioottivarma, kituuttaa vuodesta toiseen. Se vattu jonka piti olla matala pensas, kasvaa kolmemetriseksi. Yksi perenna leviää ja tappaa tieltään ne kolme muuta. Puutarhaliikkeessä laput ovat sekaisin ja luumupuu paljastuu kirsikkapuuksi. Tammen alla ei elä mikään, nurmikkokin räytyy. Niistä muurirakenteista tulee muurahaisten valtakunta.
Valmistaudu yllätyksiin :) Joskus tietysti myös positiivisiin sellaisiin. Asun kolmos-nelos-vyöhykkeen rajoilla mutta pihassani elää ja viihtyy montakin kakkosvyöhykkeen kasvia vaikka toisia idioottivarmoja olen joutunut keräämään kompostiin...
Kivoja vinkkejä! :) Puutarhaan saisi kyllä helposti käytettyä pari tonnia.. Ihan hirveissä hinnoissa monet pikkuruisetkin taimet. :/ Tekisi mieli kasvatella vaikka mitä, mutta minustakin tuntuu, että kaupasta ostamalla saattaa päästä jopa halvemmalla. Mutta, ihan pakko laittaa silti jotain kasvamaan, kun nyt vihdoin pääsen ensimmäistä kesää touhuamaan omassa pihassa! :)
VastaaPoistaHei Saara :) Puutarha on yksi pohjaton kaivo... Jotenkin vielä ymmärtää että puiden tai muiden monivuotisten taimien kanssa lompsaa täytyy verottaa mutta se kertakäyttökukkasiin menevä raha on aina vähän omantunnon kanssa vääntöä.
PoistaKaupunkiparvekkeelle nyt hennookin varmasti hankkia muutaman ihanan jatkuvasti kukkivan kesäkukan kun ovat sitten aina näkysällä. Isommalla pihalla häviää muutama kymmenen taimea minne lie. Vaikka minullakaan ei ole kuin kaavatontin läntti, niin ei täälläkään muutama kesäkukka vielä paljon tunnelmaa nosta.
Onneksi olkoon sinulle, uuden oman pihan omistaja :) On se vaan niin hauskaa ja hermoja lepuuttavaa hommaa touhuta ulkona. Ja liikuntaa tulee ihan huomaamatta. Itse kävelin tänä aamuna pilvissä kun huomasin että paino oli pudonnut muutamassa touhupäivässä kilon verran vaikka olen ulkona nälissäni syönyt tuliais-suklaata ja mitä muuta sattuu kun en ole malttanut lähteä laittamaan ruokaa. Eilen siinä ihan vaan pitkin päivää nappasin kolme siideriäkin kyytipojaksi kottikärryä lykkiessä :)
Toivottavasti kaikki ei siellä päin ajattele tähän tyyliin kuin Johanna sinä; "haetaan sitten pois kun puoli-ilmaiseksi saadaan". Voi olla että joutuu pian olemaan ilman erikoisalan kauppaa kokonaan sillä jostainhan yrittäjän on saatava tuloja sillä ei se liikkeenkään pitäminen työntekijöineen ihan ilmaista touhua ole.
VastaaPoistaSinulla on paljon hyviä vinkkejä mutta välillä "taloudellisuutesi" menee vähän yli (näkkileipäpostaus)...
Kaikki tämä on kyllä hyvin ymmärrettävää jos taloudellinen tilanne on hyvin heikko.
No ei varmasti kaikki ajattele kuin minä :D Eikä suurimmalla osalla lienee löydy vähääkään mielenkiintoa syynäillä mainosläpysköitä tai tutkia kesäpihojen loppunmyyntejä...
PoistaSe nyt vaan minua kiinnostaa paljon enempi kuin esim. Nelly-nettikaupan uutuuksien selailu tai posliininmaalaus kansanopistossa tai sukkien kutominen :) Olkoon sitten minulle vaikka harrastus...
Minäkin olen ollut yrittäjä ja nimenomaan pienyrittäjä. Itse olen kuitenkin mieltä että yrittäjällekin ne loppuvarastojen lunastajat ovat ihan yhtä tärkeitä kuin "täyden hinnan asiakkaat". Olin enempi kuin tyytyväinen jos pääsin eroon sesonkipoistoista sisäänostohintaan. Ne ihan viimeiset pyörimään jäävät tuotteet annoin riemusta kiljuen hintaan mihinvaan kunhan vaan sain nurkista ja silmistä pois...
Näkkileipäjuttu ei oikeastaan liity taloudellisuuteen vaikka sekin toki vihreänä lankana monessa jutussani kulkee :) Oliko lienee sitten vähän epäselvästi asiaa painotettu mutta tarkoitukseni oli vinkata tutkimaan näkkäritarjontaa joskus ihan ajankanssa. Niissä on paljon hyviä vaihtoehtoja jos haluaa esim. luomu / täysjyväruis / hiivaton vaihtoehdon leivälle. Kuitupitoisuus näkkileivässä on reilusti suurempi kuin tuoreessa leivässä, ne eivät homehdu tai kuivetu ja ne ovat ihan oikeasti hyviä.
Näkkileivät mielletään usein peruskoulun tai armeijan tai eu-avustuskassin peruskamaksi vaikka nykyään niitä saa ihan "ruokahifistelylaatua".
En mitenkään loogisesti näitä juttuja väsäile... Mutta kiva jos jostain jutusta löytyy jotain käyttökelpoista vinkin poikasta :)