maanantai 28. toukokuuta 2012

Katetta

Aiheesta keräävä vs perinteinen ruohonleikkuri käydään vääntöä ja keskustelua, molemmissa puolensa. Minä olen "kerääväleikkuri-naisia" :)

Koneen pieneksi silppuama ruoho toimii kasvimaan lannoitteena, ruohokate estää kosteutta haihtumasta ja toppaa rikkaruohojen kasvua, kastemadotkin viihtyvät ruohokatteella katetussa maassa.

Toinen elämää helpottava fakta on että koneen keräämä leikkuusilppu ei jää kökkäreiksi nurmikolle ja kantaudu lasten jaloissa & pikkukoiran tassuissa pitkin huushollia. Nurmikkoa joutuu tietysti tarvittaessa lannoittamaan koskapa ravinteet pikkuhiljaa häipyvät kasvimaalle ruohosilpun mukana. Mieluummin kuitenkin kierrätän lannoituksen nurmikkosilpun muodossa kasvimaalle, kuin alan pähkäillä parasta täsmälannoitetta; mikä millekin kasville. Tuore ruohosilppu sisältää käytännössä kaikki kasvien tarvitsemat ravinteet.
Tähän saakka olen käyttänyt tuota ruohosilppulannoitusta melkeinpä jokapaikkaan. (Paitsi tyrnille tms lannoitusta kaipaamattomille kasveille.)

Ja jos haravointi ei kuulu suosikkihommiin, keräävä leikkuri hoitaa senkin homman. Itse tykkään rapsutella nurmikon keväällä haravalla, siinä nurmipohja saa samalla ilmausta. Keräävään leikkuriin turvaudun  kaupungin metsiköstä kovemmilla tuulilla pihaan lentävien männyn-neulasten "imuroinnissa".

Oma koneeni on jo yli kymmenen vuotta vanha ja toimii edelleen moitteettomasti. Kone on vetävä malli ja suosittelen ainakin naisten käyttöön tuota veto-ominaisuutta. Oma leikkurinikin on aika raskas ja kömpelö jos ihan käsivoimin sitä työntelee.
Plussana leikkurissani on myös aika laaja korkeus-säätö mahdollisuus. Alin asento toimii erinomaisesti esim. ajotien putsaamiseen hiekasta, havun-neulasista ja muusta roskasta. Ok, olen saanut ohikulkijoilta jokusen pitkän katseen kun olen kuulosuojat korvilla päristellyt leikkurillani ees-sun-taas asfalttipintaisella tiellä :D Mutta puhdasta on tullut.

Silppua kertyy tästä (arvio 5-6 aaria?) nurmikkoläntistä monta kottikärryllistä.Levitin katetta parsalle (aika ohuelti että hennotkin varret jaksavat nousta ylös), kurpitsalle (ihan vaan koristeeksi, kurpitsapenkkiin on haudattu koko puolitekeinen viimetalven keittiökompostikasa, eli lannoitusta ei tarvi :) ja ohuehko kerros maa-artisokallekin.
Mansikoille laitoin hieman paksumman kerroksen.Siemenkylvöille en vielä levitellyt ruohosilppua. Odottelen että vähän pääsevät kasvun alkuun niin kate on sitten helpompi kohdistaa.

Näillä kohopenkkikehikoilla ja ruohonsilpulla hoituu pieni kasvimaa käytännössä niin helpolla että ei kehtaa itseään edes harrastelijapuutarhuriksi kutsua... Lusmupuutarhuri :D

1 kommentti:

  1. Näyttääpä teidän nurmikko hyvinvoivalta! Meillä on niin mahdottoman sammaleinen ja paikoitellen ihan kuollut.. :/ Pitäisi varmaan uudistaa paikoitellen kokonaan ja jotenkin hoitaa noita ongelmakohtia. Nuo sun kohopenkit on ihanan siistit! :) Olispa meilläkin tuollaiset noiden epämääräisten multakasojen tilalla! :D

    VastaaPoista