sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Minkä taakseen jättää, sen...

edestään löytää. Taas siinä kävi niin...
Taisin ehkä vähän lusmuilla viime syksynä tuossa maa-artisokan sadonkorjuussa. Siis keräsin niitä koko syksyn ja ennen maan jäätymistä olin muka ottavinani ainakin kaikki suurimmat talteen. Muistaakseni silloinkin keitttelin kolme sangollista artisokkia.
Tänään meinasin vähän pöyhäistä penkkiä talikolla kesäkuntoon mutta siitä tulikin sitten vähän isompi urakka.Minun maa-artisokka penkkini on 1.2m x 2.8m. En nyt osaa sanoa kuinka paljon siitä keräsin satoa jo syksyllä, nytkin otin vain isompia, enkä viitsinyt edes kovin syvälle kaivella. Maahan jäi pienempää mukulaa vaikka kuinka.Maa-artisokan mukulat talvehtivat maassa hyvin. Eli jos syksyllä ei kaikkea tule kerätyksi pois, niin keväällä sitten loput :)
Maasta poimitut mukulat on kuorittava ja keitettävä samantien. Eli tässä huomisen ohjelma, tähän en ollut varautunut... Huoh.

Tervetuloa lukijaksi Sara :)

5 kommenttia:

 1. Jopas tuli satoa kerrakseen. Muuten, eikös noita voi syödä ihan vaan kuorimalla ja haukkaamallakin? Muistaisin yhden työkaverini syöneen ahkerasti noita niin. Ovatkohan samoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho :) Miksei näitä voisi raakanakin syödä, täytyypä tänään maistaa siivu kun aloitan tuon kuorimis- ja keittämisoperaation.

   Poista
 2. Voi vitsi mä jo ihailin aikaisemmissa postauksissa näitä sun kasvimaita ja sun oivalluksia käyttää raaka-aineina kaikkee ihanaa ja terveellistä!!! Meillä on mansikkamaa, joka vaatis kunnostusta. Istutin penkin päähän yrttejä yms. Mutta meillän on ongelma, kotilot! Ei oo kiva syödä salaatteja jossa on niitten limanuljakkeitten vanoja :/ Sulla on tosi kivasti istutuslaatikoita ym. Niihin ne tuholaiset ei ihan niin helposti pääsisi. Innolla jään seuraamaan vijelyksiäsi ja ottamaan oppia :) Mä jo suunnittelin pientä kasvihuonekaappia terassille ja rukkuja mistä vois napsia syötävää. Sitten loput mitä jää voisi pakastaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olleet nyt jokusen vuoden vähän huonommalla hoidolla nämä minunkin viljelykset... Viime kesänä innostuin tuosta kukkapenkki-projektista ja yritän sen nyt edes hoitaa kunnialla loppuun :)

   Nämä kasvimaan istutuslaatikot kyllä tekevät homman aikalailla helpommaksi kuin jos perinteisellä pellolla harrastelisi.
   Mansikka oli minullakin alkuunsa ihan perinteisenä tasalänttinä. Olikohan toissakesä kun kyllästyin sen ylläpitoon. Siinä tuli sitten oivallus rakennella "pyramidimallin" laatikot. Ensimmäiset taimet istutin toissa-syksynä ja hyvin näyttäisi ihan tuo systeemi toimivan. Tarkoitus olisi väkertää ainakin yksi penkkirivi lisää. Voin kuvata sen joskus tarkemmin ja antaa rakennusohjeita.

   Meillä etanoita ei oikeastaan ole pahemmin ollut. Muutama yksittäinen joskus löytynyt.
   Ruukkuviljely toimii erityisen hyvin yrteille. Käytän niitä ihan kukkien sijasta koristekasveina terassilla. Suurimman osan voi talvettaa maassa, eikä sitten keväällä tarvi ostella uusia kalliita taimia :)

   No, ihan kohtuulliselta haaveelta kuulostaa tuo pieni kasvihuonekaappi :) Onhan nyt tulossa äitienpäiväkin, vihjaisepa vähän perheelle.
   Minä sain muutama vuosi sitten äitienpäivälahjaksi kymmenen mottia multaa. Mies oli sopinut urakoitsijan kanssa että sunnuntai-aamuna sen kävi kippaamassa keittiön ikkunan alle :D

   Poista
 3. Multakuorma olisikin mahtava lahja, sitä kun ei tontilla ole koskaan liikaa. Täytyykin tarkemmin katsoa sinun mansikkalaatikoita. Mun pitäis perustaa maa uudestaan. Ehkä meillä isäntä tekeekin mulle kasvihuonekaapin tuohon meidän kolmannelle ja kuumimmalle terassille. Kiva jos viittit tehdä tarkemman postauksen istutuslaatikoista, kiinnostaa kovasti!

  VastaaPoista