tiistai 29. marraskuuta 2011

Iida vältti vankileirin

Otsikko Adventti-sunnuntain Keski-Suomalaisessa ja ikäiseni tai vanhemmat lehden lukijat varmasti sen huomasivatkin. Teinit pääsivät sängyistään ylös maanantain lehden jaon aikoihin...

Iida Myyryläinen oli isotätini johon en valitettavasti ehtinyt itse tutustua. Hän oli lapseton ja asui kotitilamme Vihtaperän pihapiiriin kuuluvassa torpassa Partaharjussa. Äitini on kertonut, että Iida odotti vauvaa taloon hartaasti koko pitkän talven mutta kuoli äkillisesti keväällä kaksi viikkoa ennen syntymääni.

Iida jätti isälleni käsin kirjoitetut muistelmat elämänsä vaiheista ja nyt lähes viidenkymmenen vuoden kuluttua isäni luovutti tädin tarinan Kansan Arkistolle.

Iidalta isälleni siirtyneet suvun Raamattu vuodelta 1821, rukouskirja ja virsikirja ovat tällähetkellä minulla ja jatkavat aikanaan seuraaville sukupolville. Iidan torppa on edelleen pystyssä ja seisoo ryhdikkäänä Sumiaistentien varrella.

"Where are you from?"... From Finland, Konginkangas, Vihtaperä Partaharju. Harvempi enää nimeäni sitten tiedusteleekaan :D


Isäni ja Iidan tupa Partaharju.


"Tämän kirjoittaja halusi kantaa pienen kortensa yhteiseen kekoon. Olen syntynyt Sumiaisissa vanhempieni neljäntenä lapsena kesäk. 16 pvä 1892. Heistä kolme ensimmäistä oli poikia, heistä 2 on kuollut pieninä, yksi eli yli 40 vuotiaaksi. Kuoli hukkumalla. Olen saanut kasteessa nimen Iida, sen ajan tavan mukaan piti olla kaima äidille ja isälle..."


Iida

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti