maanantai 8. huhtikuuta 2013

Tomaatintaimien uudet vaatteet

Osa tomaatintaimista on hujahtanut jo maitopurkin mittoihin - eli saavat lopulliset sisävaatteensa.
Historiikki: Kylvökset 27.2. Kouliminen 18.3. ja ensimmäiset tomaatintaimet purkitettu tänään 8.4.
Tämä olikin sitten se final countdown ulkoruokintaan niiden osalta, eli mitään muita toimenpiteitä eivät enää kaipaa.

Vilma on ollut parhaalla paikalla lähinnä ikkunalasia. Taimet ovat ihan napakoita ja reheviä. Mitään lannoitusta eivät ole saaneet, normaalikastelun ja suihkupullolla suihkuttelua useastikin päivässä.


Poistan mullan alle jäävästä varsiosasta lehdet. En tiedä onko asialla kasvun kannalta mitään merkitystä suuntaan tai toiseen mutta helpottaa mullan lisäämistä.

 Koulimisvaiheessa katkaistun ja jemmatun maitopurkin yläkappale avataan ja pujotetaan latvan yli.

Yläkappale asetellaan noin sentin verran alaosan sisään.

Tomaatit tykkäävät kalkista. Heitän purkin pohjalle ennen lisämultaa ripauksen kuivattuja kananmunankuoria.


Purkki täytetään mullalla ja se on siinä.

Kastellaan hyvin ja takaisin ikkunalle odottelemaan ulospääsyä.

Tomaatintaimet voi istuttaa entistä syvempään - uskoisin että ne jopa tykkäävät siitä. Juuripaakin voi sitten säiden salliessa istuttaa ulos melkein niin syvään kuin vain viitsii monttua kaivaa. Jos taimet venähtävät liikaa pituutta (niinkuin yleensä kotioloissa käy) niin se hontelon varren saa kätevästi hävitettyä näkyvistä näihin maitopurkkeihin. Ja tätä viritystähän voit korotella vaikka toisella maitopurkilla :)
Minä olen aina jättänyt torninrakennuksen tähän. Loppuvaiheessa laitan taimille vielä tukikepit ja sen avulla kyllä pärjäävät kunnes ne saa upotettua pihamultiin.

Itsekasvattamalla saa kotiviljelyksiin sopivia ja hyvin tuottavia lajikkeita. Ainakin Exotic Gardenilta löytyy paljon helppohoitoisia avomaan kirsikkatomaattilajikkeita. Kerran kirpaisee kun hankkii muutaman hyvän siemenkannan, mutta aina syksyllä kun muistaa puristaa muutaman tomaatin siemenet talteen niin tuottavat tomaattikylvökset on taattu vaikka loppuiäksi.

Yksi suuri huijaus ovat halpahallien pihoilla myytävät tomaatintaimet. Ne on tuotu pääosin Hollannista ja niistä ei saa harrastelija kuin loven rahapussiin ja käsityksen että tomaatit eivät ehdi kypsyä ulkosalla. On olemassa hyvin Suomen olosuhteisiin sopivia, esim. venäläisiä tomaattilajikkeita, mutta niiden taimia ei tosiaankaan Hollannista tulevista halpataimirekoista löydy.
Jos ostat tomaatintaimia, niin oikeasta taimimyymälästä, valitse avomaalle tai ruukkuihin kirsikkatomatteja sekä kysy myyjältä lajikenimi.
Itsekasvatus on tomaatintaimien kohdalla ihan oikeasti helppoa ja suositeltavaa :)

5 kommenttia:

 1. Osoite pistetty blogisi säh.posti osoitteeseen. Kiitos lipuista!

  VastaaPoista
 2. Onpas hulppeita taimia! Noista tulee satoa ajoissa ja sinulla taitaa olla taimia niin paljon, että saat tomaatteja säilöön asti. Kateeksi käy, mutta katsotaan, mitä omat viljelykset tuottavat. Laitoin eka kerran omia pensastomaatin siemeniä ja en kovin suuria toiveita elättele. Jos eivät olevan kuosissaan ulosistutuksen aikaan, niin käyn puutarhalta valmiit taimet:) Ihana blogi sinulla - puutarha- ja ruoanlaittojutut ovat niin mielenkiintoisia ja kirjoitat niin rönsyilevän sujuvasti. Kiva, kun joku jaksaa innostaa muita!

  VastaaPoista
 3. Kohta on taas tämä aika käsillä :) Tulin katsomaan kun tää on niin hyvä vinkki! Nyt vaan maitopurkkeja ahkerasti keräämään. Ihana oli pitkästä aikaa selata sinun kasvimaa osiota, aivan mahtavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anne :)

   Hyvä kun muistutit - laitoin samantien juttua aiheesta. Minäkin heräsin taas maitopurkkien jemmailuun vähän liian myöhään... Siemeniä on :) Vielä pari viikkoa ja laitan alulleen. Chilit kylvin jo tammikuun alussa.

   Poista