maanantai 22. huhtikuuta 2013

Kyllä mainospostille

Oi miten piristikään taas päivää K-Rautian puutarhaläpyskä. Amppelitomaatin taimia hintaan 9.90€...

20 amppelitomaattia, yht. 198.

  + toiset parikymmentä amppelitomaattia, yht. 198€.

+ 198€.

+ vielä näitä loppuja tomaatintaimiriepuja. Laitetaan nämä jo puoleen hintaan - 20 taimea yht. 99 :)
Eli säästyi lähes 700€ tänä keväänä pelkkien tomaatintaimien osalta... Minä summaan säästöt aina matkoiksi: 700€ tekee jo kaksi äkkilähtömatkaa Turkkiin ystävän luo :)

Amppelimansikatkin ovat tarjouksessa: ovh 14.90, mutta nyt siis niitäkin saa Rautiasta hintaan 9.90.
"Ihan tavallisesta penkkimansikasta otettuja rönsytaimia. Näitä käytän amppeleissa."


Ja mäntypuinen yrttikehikko 76cm x 120cm hintaan 89. Nyt tarjouksessa vain 49.90. Ja tämän saa tietty kaupanpäälle kasata ihan itse :)

"Niitä saa esim. Halpa-Hallista 29.95€/kpl. Mitat leveys 80cm, pituus 120cm. Tehty 20cm leveästä laudasta, laudan paksuus 1.7cm.

Niitä saa myös esim Puukeskukselta. Oman paikkakuntani valikoimassa 15cm leveä, 2.2cm paksu lauta kustantaa 1€/m. Halpa-hallissa myytävän kokoisen laatikon lautatarpeet yht. 4m. Lisäksi tarvitaan neljä kappaletta kulmarautoja 0.50€/kpl. Tarvikkeet laatikkoon yht. 6€.

Paikkakuntani puukeskuksessa ei ole sahauspalvelua. Oma pokasaha ja rullamitta peräkonttiin niin laudat voi itse sahata myymälän pihassa haluttuun mittaan. Ainakin tämän kokoisen laatikon laudat mahtuvat silläkeinoin ihan normi "kauppakassin" takaluukkuun."Ja tästä kuvasta muistin että jätti- ja kesäkurpitsan siemenet ovat vielä laittamatta multiin... Kiitos mainospostin - en kovin pahasti myöhästynyt touhusta...

Johan taas motivoi huomenna ruukutella niitä purjontaimia ja kaikki loput lehtikaalitkin :)

13 kommenttia:

 1. Hui, kun ovatkin kalliita! En tajunnutkaan, kun meille ei mainoksia tule. Tulipa hyvä mieli, kun luin tämän kirjoituksesi, säästöä tulee täälläkin :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Tiina :)
   No en minäkään tiennyt / muistanut että noinkin (mielestäni) hintavia taimet ovat... Aloin taas ihan uusin silmin ihastella olkkarissa oleilevaa sekalaista purkkirivistöä. Ja huh sentään kun aloin vähän laskeskella mitä se sekalainen seurakunta olisi taimiliikkeessä maksanut :D
   Vähän päässyt minulta viime päivinä lipsumaan ote ja muutama sekakylvö odotellut koulimis-inspistä turhankin kauan... Mutta eivät odota enää. Tänään ruukutan ja hoitelen taimiani taas ihan uudella innolla ja napsautan mielessäni joka ruukusta muutaman euron matkakassaan.

   Mitä sinä kasvattelet? Onko jotain hyviä vinkkejä meillekin? Ja jos enää ei ehdi niin ensikevääksi sitten.

   Poista
  2. Meillä on nyt akkunalla kasvamassa tomaatteja, jotka kasvavat kesällä sitten avomaalla seinustalla, kun ei ole kasvihuonetta, ja sitten aina jotain kokeiluja, esimerkiksi okraa ja tomatilloa. Sitten on taimettumassa kaalikasveja, lehtikaalia aina, samoin kyssäkaalia, ja yleensä muitakin, tänä keväänä kolmea keräkaalia sekä yhtä ruusukaalia ja yhtä parsakaalia. Erilaisia chilejä on myös, ne jätämme sisälle, ettei tulis punkkeja. Basilikaa on ja purjoa, niin ja samettikukkia.

   Jonkin ajan päästä kylvän vielä kesäkurpitsat ja avomaankurkut sekä ruusupavut ja hajuherneet. Ai niin, ja sain kalebassin siemeniä, niitä kylvän vielä. Toisinaan, jos vain muistan, kasvatan myös krassia tai rucolaa siellä muitten purkkien seassa ruokaan suoraan napsittavaksi. Ikkunalla on myös lapsen appelsiinipuun taimi tämän kevään kylvöjä.

   Ollaan sen verran pohjoisessa, että pitää aina koettaa malttaa mielensä, ettei kylväisi liian varhain. Meillä on pienehkö piha, mutta sitten vihanneksista suurin osa kasvaa kesällä kaupungin vuokrapalstalla lähistöllä. Tälle kesälle ajattelin kyllä koettaa saada toisenkin palstan entisen vierestä, kun ei se yksi meinaa riittää. :) Kaalit saan kohta nostettua ulos seinustalle harsojen alle, kunhan yöpakkaset vähän helpottaisivat. Aamulla oli taas -3.

   Sellaista entisen palstanaapurini vinkkiä ajattelin nyt kokeilla, että pistän muutaman potunsiemenen kasvamaan kukkalaatikkoon ja siirrän ne sitten kasvimaalle kasvamaan, kunhan sinne pääsee jotakin istuttamaan.

   Yleensä ensimmäisiä kylvöjä pääsee kylvämään vasta siinä kesäkuun ekalla viikolla, kun vasta aivan toukokuun lopussa pääsee palstalle, ja pitää siinä vähän perkata maata aina alussa, kun kasvaa valvattia, juolaa ja peltominttua.

   Poista
 2. Ensin ajattelin että nyt on emäntä hurahtanut kun kehuu noita mainoksia. Nauruksihan se sitten muuttui :-)
  Samaa touhua täällä, maitopurkkeja, raejuustoastioita jne.
  Kunhan vaan saisi ne kasvihuoneeseen ja tulis kunnon kesä ja... :-)
  Ellu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ellu :)
   On tämä emäntä ihan hurahtanut - moneenkin juttuun :D
   Ei voi tietää kuin onnellinen maito- ja raejuustopurkkirivin omistaja miten sielua hoitavaa touhua on seurata kasvun ihmettä.
   Mukava nähdä että pikkuhiljaa ihmiset huomaavat miten helppoa ja palkitsevaa on kasvatella omia syötäviä. Se on kyllä harrastus parhaasta päästä ja alkuun pääsee erittäinkin pienellä alkupääomalla. Eikä siihen hehtaaritontteja tarvita - pieni parveke on keidas :)

   Minulla ei ole kasvihuonetta... Ehkä taas joskus :)
   Ennen maalla asuessa minulla oli aika isokin rima/muovi-kyhäelmä joka aina talvella sitten romahtikin ja joka kevät sitä korjailtiin... Nyt minulla on kyllä katsottuna sellainen hieno lasinen kasvihuone kunhan vaan vielä hahmottaisi mihin sen saa tontille mahtumaan.

   Mukavaa kesää sinulle - onnelliselle kasvihuoneen omistajalle :)

   Poista
 3. Ja entäs salaatit? Jos vaikka 80-90 sentin hintaan saa pussin, niin montakos euroa tulee säästöä, kun omasta penkistä/ruukusta/laatikosta salaatit saat? Ja takuulla tuoreempia kuin kaupan. Hyötypuutarhaus kunniaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asiaa! Kiitos kommentista.
   Tämä on minullekin yksi elämän suurinmpia mysteerejä... Ei millään käsitä että jokainen jolla on pienikin läntti vapaata maata laita nyt vaikka edes sitä salaattia :) Siis eihän mikään ole niin helppoa ja mukavaa kuin käydä "kaupassa" omassa pihassa.

   Ehkä aihetta pitäisikin lähestyä vielä enemmän juurikin tämän rahallisen säästön kautta? Siemenpussi kun tosiaan ei käytännössä maksa mitään. (Alelaareista 20 senttiä/kpl.) Euron siemensatsauksella saa käytännössä pöytään vihreää lähes puoli vuotta ainakin eteläisessä Suomessa. Salaatithan ovat myös aika pahoja kasvinsuojeluainejäämien kerääjiä. Senkin voi unohtaa kun lataa pienen viljelmäläntin talon nurkalle... Ja kyllä minulle ainakin tuoreus on suuri pointti. Siinä kun kerää kipollisen vihreää kesälämpimästä maasta ja vartin sisällä se on jo lautasella niin se jos joku on superfoodia ja voimaruokaa.

   Ymmärrän että aihe ei kaikkia kiinnosta - mutta ne ihan yksinkertaisimmat viljeltävät eivät suurtakaan ajallista panostusta tarvi ja palkintona on ihan konkreettinen ja iso rahallinen säästö.

   Kukahan laskisi noin keskimäärin normitaloudessa salaatteihin tms. kesän aikana menevät eurot? Minä sen voisin toki tehdä mutta oma otokseni olisi kyllä vahvasti vinoutunut - meillä kun mennään melkein pelkällä viherlinjalla kesä- ja syksykuukaudet.

   Ihan uskomattoman tehokkaaksi saa pienenkin kaavatontin. Omani tuottaa monelaista ihan yli oman tarpeen enkä edes (ainakaan vielä :) ole ollenkaan tehotuotantoa silmälläpitäen sitä rakentanut.

   Komppaan: Hyötypuutarhaus kunniaan!

   Poista
 4. eilisen päivän taas koulin noita pikkutaimia isompiin ruukkuihin ja mietin, että onkohan tässä mitään järkeä... Tai kivaahan se on on, mutta aikaavievää hommaa. Mutta siis taloudellisestikin järkevää, sitä aloin jo hetken epäillä :).

  Ja välillä aina iskee laiskuus, mutta kun noita ei saisi unohtaa hetkeksikään ja sitten onkin joku satsi päässyt nääntymään... Mulle on myös vähän haasteellista tämä Norjan ilmasto ja kasvuvyöhykkeet, me kun ollaan melko korkealla, niin ilmasto on omanlainen. Mutta katsotaa, eiköhän tässä selvitä. Ja viimeistään ensi vuonna olen viisaampi.

  Mitä teet muuten noille kaikille taimille - saatko ne mahtumaan omaan pihaan, vai laitatko kiertoon? Ainakin tomaatteja kun tuntuu olevan melkoisia määriä :D.

  Niin ja toinen kysymys - tänne kun tulee noita kasvulaatikoita tai kehikoita tai mitä ne nyt onkaan.... Käsitteletkä ne jollain aineella? Jos et, niin kuinka nopeasti ne lahoavat käsittelemättöminä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Hanne ja kiitos kommentista :)

   Kyllähän näihin taimien kanssa peuhtomiseen jossain vaiheessa kevättä aina kyrsiintyy... Mutta kyllä se vaan kannattaa.

   Aika mielenkiintoisen homman olet aloittanut kun ihan uusissa ympyröissä perustat puutarhaa. Minä ole tässä tontilla touhunnut noin kymmenen vuotta joten aika hyvin jo osaan ennustaa hallayöt ja pahimmat ötökkäviikot. Jokainen kesä tietysti tuo omat haasteensa - yleensä tietysti kuumaa tai kuivaa ei tässä maassa tarvi pelätä :D

   Lähemmäs sata taitaa olla tomaatintamia... Ei niitä koskaan vielä näin paljon ole ollutkaan mutta kaikki vanhatkin itsekerätyt siemenet nyt vaan itivät hullunlailla. Tottakai annan osan ystäville kuka vaan sattuu tarvitsemaan. Minulta loppuvat amppelit jos nyt ei jostain ihmeestä ilmaannu ihan mahdoton ruukkuale...

   En ole käsitellyt kehikoita mitenkään. Aika monta vuotta ovat jo olleet ja ihan priimakunnossa ovat vieläkin. Omat kehikkoni ovat purkulautaa - jotain paperitehtaan osien pakkauslaatikoita. Lauta on suhteellisen paksua. Muistelisin että lähetykset olivat tulleet Sveitsistä ja Itävallasta ja puulaji olisi jonkinsortin kuusta.
   En osaa sanoa kannattaako kehikoita käsitellä jotenkin. Kasvatuskehikoiden kyllästysaineessa ei missään tapauksessa saa olla mukana mitään myrkkyjä. Ja miten on - auttaako pelkkä öljy mitään? En osaa sanoa tähän mitään ja omiani en uskaltanut käsitellä siis mitenkään.
   Luulisin että kun kehikko on maan pinnalla (vaikka se on täytetty mullalla) niin lauta pääsee ulkopinnaltaan "hengittämään" ja pysyy kunnossa ihan ilman mitään kepulikonsteja. Voisi jopa olla että jos laudan käsittelee "hengittämättömäksi" se pilaantuu jos pääsee imaisemaan kosteutta.

   Onnea matkaan sinulle omaan puutarhaasi :)

   Poista
 5. Olipas taas hyvä postaus! Kyllä pitää hakea kaupasta siemeniä ainakin salaatille, tillille, porkkanoille ja herneitäkin vois laittaa. Edellisen kodin pihassa maalla kasvoikin tuo valikoima, mutta kyllä ne tänne pikkukaupungin omakotialueellekin tosiaan mahtuvat. Ja tuollainen kasvatuskehikko pitää tilata mieheltä :) Onko sulla joku suodatinkangas tai vastaava laatikoiden pohjalla, etteivät heinät, rikkaruohot jne. kasva ensimmäisenä laatikossa? Ehkä ensi keväänä uskaltais jotain tomaattiakin kokeilla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eija :)
   Kyllä pienellekin läntille saa paljon kaikenlaista mahdutettua. Ruukut ovat kanssa tosi käteviä - yrtit kun voi heittää talvehtimaan maahan ja nostella taas keväällä juurakot ruukkuihin.
   Kehikko on kanssa hyvä apuri. Helpottaa kasvien hoitoa ja kohopenkki muutenkin on lämmin kylvöalusta. Kasvimaalla minulla ei ole mitään pohjakankaita koska jo alunperin putsasin pohjan rikkaruohoista. Kehikkojen ympärys on laatoilla joten sitäkään kautta läntti ei ruohotu.
   Lasilavaan laitoin paremman puutteessa kaksinkertaisen harson pohjalle. Ympärillä on tyrnejä ja ei näköjään tuo harsokangas niitä juuria pidättele. Ensi keväänä lapion pohjan auki ja levitän sinne viiran. Sen läpi ei pääse tyrnikään...

   Moninkertainen sanomalehtikin toimii ihan hyvin jos aiot tehdä vanhan nurmipohjan päälle kehikko-kohopenkin. Se tukehduttaa heinikon tehokkaasti.

   Poista
 6. Tämän jutun innoittamana saavat mieheni tehdä minullekin noita taimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa :D Ei ole hintava harrastus tuo taimilootien näperrys jos vielä viitsii etsiä kierrätyslautaa.

   Poista