perjantai 5. huhtikuuta 2013

Raakaleipä idätetystä tattarista - gluteenitonToivottavasti monikin lukija on jo innostunut kokeilemaan raakacrackerin valmistusta. Vehnäryynicracker on ihan tosi hyvää - mutta vähintäänkin hyvänä kakkosena tulee mielestäni idätetystä tattarista valmistettu raakanäkkäri, ja sille tietty vielä lisäpisteitä gluteenittomuudesta. Vaikka ei kärsisi viljayliherkkyydestä, gluteenin vähentäminen ruokavaliosta ei ainakaan pahaa tee kenellekään. Tattarin terveysvaikutuksia ei muutenkaan käy kiistäminen - tietoa aiheesta löytyy googlaamalla vaikka kuinka.

Ja miksi siis taas jauhan siitä tattaricrackeristä :) Valmistin sitä useammankin satsin - aina siihen kurpitsasosepohjaan ja samalle leivinpaperirullan lopulle mikä laatikossa oli. Kaikki meni hyvin ja näkkäri hävisi leipälootasta aina sen samantien kun valmistui.
No se leivinpaperirulla sitten aikanaan loppui ja mies toi käskystä uuden Lidlistä.

Mutta voi hemmo miten verenpaineet nousi kun sitten taas aamukiireessä kipaisin motivoituneena saunasta sitä sopivasti kuivunutta leipää töihin evääksi. Tattarileipä oli kiinni kuin tauti siinä leivinpaperissa... Ei olisi siinä tohinassa enää muutama paperinriekalekaan haitannut, mutta ihan koko leivinpaperiarkkia en viitsinyt sitten juuston kanssa syödä pois kuitenkaan.

Idätin sitten samantien uuden tattarisatsin ja tein tälläkertaa taikinapohjan veteen. Ihan teitä lukijoita ajatellen joilla ei ole pakastimessa sataa litraa kurpitsasosetta :)

Helpotettu versio idätetystä tattarista valmistettuun raakanäkkäriin

3dl kokonaisia tattariryynejä
Ryynit pestään huolellisesti ja idätetään noin puolitoista vuorokautta metallilävikössä. Huuhtaistaan muutaman kerran idätyksen aikana.

Lisätään idätettyihin tattariryyneihin
1/2dl psylliumia (hiukan vajaakin riittää)
3dl vettä
1/4tl ruususuolaa
Yrttejä maun mukaan (Kumina, kynteli, korianteriruohosipuli, valkosipuli...)

Ja nyt se kantapäänkautta opittu: Voitele ohuesti öljyllä leivinpaperi johon aiot taikinan levittää!
Ainakin jos haet Lidlistä sitä halparulllaa...

Levitellään taikina lastalla ohueksi kerrokseksi (suunnilleen ison pellillisen verran) ja jätetään kuivumaan sopivaan paikkaan.
Katsokaa miten kaunis leipä :) Tämän takia en halua soseuttaa kuivattavia aineksia.

Ja siihen se hienostelu sitten jää... Kiire töihin :D Mutta ihan vakavasti aiheesta: Puolikuivana cracker on helppo leikata ihan täydellisiksi annospaloiksi ja kyllä näin kaunista leipää voi tarjota ihan juhlapöydässäkin keittojen tai salaattien lisukkeena.


Tattari
-alentaa verensokeria
-vähentää veren kolesterolia
-sisältää kaikki kahdeksan olennaista aminohappoa
-hyvä proteiininlähde (proteiinipitoisuus 13-17%)
-hyvä antioksidanttien lähde
-sisältää runsaasti B1- ja B2-vitamiineja
-hyvä mineraalien lähde

Idätettyjen siementen ravintoarvo on moninkertainen lepotilassa oleviin siemeniin verrattuna.

raakaleipä / idätetty tattari / raakaleipä tattarista resepti / helppo raakaleipä / raakaleipä saunan lauteilla / miten tehdään raakaleipää / raakaleivän kuivatus / tattarin idätys / leipä idätetyt tattariryynit / tattarinryynit / gluteeniton leipä /

1 kommentti:

  1. Tämä on kyllä tosi hyvä! :) Söin tänään varmaan 5 palaa :D

    VastaaPoista