torstai 18. huhtikuuta 2013

Elä hitaammin - pikana

Päivän kirppislöytö: Carl Honore - Elä hitaammin - Manifesti verkkaisen elämän puolesta.

Booky.fi


Ja sitten kotonagooglasin lisätietoa tästä euron kirppislöydöstä ja haulla "elä hitaammin" ykkos-sijaa pitää booky.fi - pikakirjakauppa... Kirja herätti siis ajatuksia jo ennenkuin ehdin lukea ensimmäistä riviäkään.

Toinen hieno kirjalöytö: Hendrik Relve - Suomen luonnonmarjat. Pikaisen silmäilyn perusteella kirjassa on paljon mielenkiintoisia tarinoita ja vinkkejä harvinaistenkin marjojen perinnekäytöstä.

"Maalla oli tapana että lasten piti syödä joka päivä kolme katajanmarjaa. Sitten he pysyivät terveenä"
"Kuinka valmistaa samoista mustikoista mehua ja sosetta." Eikä reseptissä ole ripaustakaan sokeria.
"Kotiin tuodusta vadelmasaaliista saa vattumadot helpoimmin pois kaatamalla marjat yksiprosenttiseen suolaveteen. Madot ilmestyvät heti veden pinnalle. Sen jälkeen marjat on vielä huuhdeltava makeassa vedessä."
"Puutarhasta saa myyrät pakenemaan tuomen hajun avulla. Ota kukkivia tuomenoksia ja työnnä niitä tuoreisiin myyränkokoihin. Voit olla varma etä myyrät pysyvät pois puutarhastasi."
"Jos oikeasta puolukkametsästä poimitaan hyvänä marjavuonna hehtaarin suuruiselta alalta kaikki marjat, saalis painaa yhteensä 1000 kiloa."

1 kommentti:

  1. Miten fiksuja neuvoja! Kuinka paljon tuollaista kansanviisautta ja perinnetietoa katoaakaan vanhempien sukupolvien mukana! Onneksi on vanhoja kirjoja!

    Meillä ihmisillä on sellainen kumma käsitys, että uusi tieto olisi jotenkin parempaa, mutta ei se niin ole todellakaan. Ainakaan kaikissa asioissa. Ja sekin on älytöntä, että monet hehkuttavat esim. ayurvedaa tai kiinalaista lääketiedettä tuhansia vuosia vanhana, ja sitten kun oma äiti yrittää antaa jonkin hyvän suvussa kulkenee neuvon, niin moni toteaa vain "joo,joo..." :D. (minä mukaan lukien). Jokainen kai haluaa tehdä omat virheensä?

    Mutta "vanhassa vara parempi" ja "vanha neuvo on parempi kuin pussillinen uusia" ja kyllä vanha kansa tietää :).

    VastaaPoista