tiistai 23. huhtikuuta 2013

Purjon uudet vaatteetSadepäivästä ja eilisen mainospostin taimihinnoista motivoituneena koulin tänään purjontaimet. Purjon kasvatus on minulle ihan uusi kokeilu, joten mitään omakohtaista kokemusta minulla ei entuudestaan aiheesta ole.

Noin kymmensenttisiä ruohon-näköisiä puikuloita lootan täydeltä. Kylvin purjonsiemenet 30.3 eli noin kolme viikkoa sitten.

Aloitin ihan perinteisellä ruukutuksella mutta aika pian huomasin että hommaan saa tuhraantumaan koko päivän ja kaikki loput purkit ja mullatkin...
Istutin purjot aiempaa syvempään ja lyhensin latvaa ihan reilusti.

Muistin sitten joskus kuulleeni että purjon voisi purkittaa sanomalehteen rullaamalla. Se olikin sitten kaikki mitä aiheesta tiesin ja loput on opeteltu kantapään kautta...
Nämä kuvat siis jo muutaman koeversion tulos: Olkaa hyvät - tähän pisteeseen saakka hiottu ohje purjon purkituksesta sanomalehtirullaan. Erittäinkin tilatehokas ja nopea purjon koulimis- ja ruukutustapa

Parhaiten toimi pitkittäin kaksinkerroin taitettu Keski-Suomalaisen tuplasivu.

Paperi kastellaan kohtuullisen kosteaksi suihkupullolla sumuttamalla. Lian märkä paperi repeilee helposti.

Sopiva määrä multaa: Täytä suunniteltu ruukku mullalla. Levitä siitä multa kostutetun sanomalehden yläpuolikkaaseen.

Taputtele multa tasaiseksi kerrokseksi koko yläpuolikkaan alueelle.

Asettele purjontaimet noin viiden sentin välein. Huhupuheiden mukaan purjo jopa tykkää jos sen juuria vähän typistää - ei siis haittaa vaikka juuri vähän koulimisessa katkeilee. Laitoin taimet aiempaa "syvempään" eli osan vihreääkin vartta mullan päälle. Latvat jätetään sanomalehden yläreunan yläpuolelle.

Lisäsin ja taputtelin juurien päälle vielä ripauksen multaa jotta taimet pysyvät paikoillaan.

Sanomalehden alareuna kostutetaan ja taitetaan mullan päälle.

Sitten vaan rullaillaan paketti varovasti kasaan kuin kääretorttu. Varo venyttämästä liikaa ettei paperi repeile.


Se on siinä. Ja nyt huomaatte miksi kannattaa mitata multamäärä valmiiksi:

Kääryle sopii heittämällä siihen partaukko pänikkään mihin pitikin :)


Ja tässä opettavainen kuva ensimmäisestä ja viimeisestä purjokääretortusta :)

Vasemmanpuoleiseen pyttyyn ei ole mitattu sopivaa multamäärää. Kehitystyön tulosta on myös tämä käytettävän sanomalehden valinta: Pitkittäin kaksinkerroin taitettu Keski-Suomalaisen tuplasivu - ihan passeli partaukkopänikkään.

Ja sinne vaan ikkunalle purjotkin. Latvoin taimia ihan reilusti, kuten oppineet puutarhurit kehottavat tekemään. Tätä ruukutusteoriaa en siis ole aiemmin kokeillut, enkä muuten purjon kasvatustakaan. Lupaan kertoa rehelliseti miten tämä tarina päättyy :D

Päivityksenä: Tarina päättyi hyvin. Rullassa kasvaneet taimet olivat käytännössä lähes purkkitaimien veroisia. Jatkan harrastusta samalla systeemillä :)


Päivitystä juttuun: Seuraavana keväänä kokeilin rullata purjontaimia myös folioon ja kelmuun. Sanomalehti on ehkä edelleen se ykkösvaihtoehto, mutta linkistä löydät faktaa myös uusista kokeiluista.

Ja ikkunalta löytyvät jo kevään ensimmäiset tomaatitkin :)


5 kommenttia:

 1. Et oo tosissas! Vähänkö kade nuista tomaateista - juuri tänä vuonna päätin sitten olla kasvattamatta tomaattia, ainoastaan suippopaprikaa, kesäkurpitsaa, lehtikaalia ja basilikaa laitettu kasvamaan...vienyt remontointi vähän voimia&tilaa tänä vuonna...
  Mutta ensi vuonna kokeilen taatusti tuota purjoakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep - en huijaa :D On se kuva omalta ikkunalta.
   Minä en ole kasvatellut paprikaa kuin aiemmin maalla asuessa muovihuoneessa. (Sitä viritelmää ei voi kasvihuoneeksi kutsua hyvällä tahdollakaan :)
   Lehtikaalia on nyt minullakin vaikka kuinka ja basilikaakin reilusti. Kokeeksi laitoin myös kukka- ja keräkaalia sekä jotain muitakin - muista nyt mitä kaikkea. Osa lehtikaaleista nuuvahti koulimisesta ja tänään meinasin käydä nekin läpi ja istutella muutaman uuden taimen tilalle.

   Purjo näyttää ihan mielenkiintoiselta kokeilulta. Minulla on jemmassa kukkaruukkujen kautta kiertänyttä hevonpeetä ja meinasin laittaa sitä purjojen istustuspenkkiin. Ruohonsilpusta kuulema kanssa tykkää ja sitäkin minulla on. Saas nähdä josko onnistuu :)

   Poista
 2. Milloin sinä olet tuon tomaatin laittanut itämään, kun nyt jo on tuossa vaiheessa?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vain :)
   Piti tarkistella kevään blogiarkistoja tomaatin osalta:
   Kylvö 27.2
   Kouliminen 18.3
   Ensimmäinen kukka 12.4
   Raakileita 21.4

   Minulla menivät kouliessa taas puurot ja vellit ja tomaatintaimet sekaisin - eli en osaa nyt sanoa mikä lajike näistä minun viljelyksistä on se kaikkein aikaisin. Kaikki eivät vielä edes kuki. Nuppuja kyllä löytyy useastakin.

   Tomaateissa on kyllä hurjia eroja. Ihan paras oli joku Siperialainen tomaatti. Kasvatin sitä vuosia mutta joku vuosi sitten onnistuin jemmaamaan keräämäni siemenet niin etten vieläkään tiedä missä ovat...

   Poista
  2. Ihan samoissa kuljetaan, sinä vain olet keskittynyt soveltuviin lajikkeisiin. Minä taas haen lajeja, joita en halua ostaa kaupasta, tai joita ei kaupasta löydy. Esimerkiksi suippotomaattiin (Andine comue) en ole törmännyt Sittarin hevi-osastolla.

   Poista