tiistai 26. maaliskuuta 2013

Ihoa hoitavia ruoka-aineita - osa 2

James A. Duken listalla kolmen tähden luokituksen (parhaiten ryppyjä estäviä ruoka-aineita) saivat vain pavut - siis papujen sisältämät isoflavonit.
Kahden tähden luokitukseen pääsikin sitten jo useampi raaka-aine.

2. Porkkana. Porkkanat sisältävät sekä A-vitamiinia, että sen kasviperäistä esimuotoa beetakaroteenia. A-vitamiinia käytetään ihovoiteissakin, ja yksi tapa hyötyä porkkanan A-vitamiinista on tehdä raastetusta porkkanasta kasvonaamio. Itse aikoinaan mehustin paljonkin porkkanaa ja käytin ylijäävää kuitumäskiä naamiona. Sillä saa myös terveen oranssin sävyn iholle - korvaa mainiosti sävyttävän päivävoiteen.

Kasvis-syöjille toinen loistava A-vitamiinin lähde on vehnänorasjauhe. Sitä on minullakin aina kaapissa.
Alla muutama käytännön vinkki porkkanaherkuiksi.

Porkkana-bataatti-sosekeitto


Gluteenittomat porkkanapihvit


Porkkana-hamppukerma-sosekeitto


Laihduttajan vihanneskeitto


Kasvis-kaalikääryleet


Porkkanalaatikko rieskaset


Yrttimaustetut uunijuurekset


Vohvelit porkkanasoseesta


Välipalaksi pilkottuna


Samaisesta Duken kirjasta löysin listan eniten kasvinsuojeluaineita sisältävistä vihanneksista. Porkkana kuului niihin, joten se kannattaa valita luomuna.


Eilisestä Keski-Suomalaisesta löytyi tämä pikku-uutinen :)

Ihoa hoitavien ruoka-aineiden listan sijalla kolme on SUKLAA :)
Siitä lisää myöhemmin...

8 kommenttia:

  1. Tuo sai narskuttamaan porkkanoita nyt täällä! Hyvä postaus, samoin se toinen ryppyjuttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Virpi :)
      Olet kyllä tainnut narskutella porkkanoita jo aiemminkin - niistä puuttuvista rypyistä päätellen...
      Kaikki konstit otettava jo tässä vaiheessa käyttöön :D

      Poista
  2. Herkullisia kuvia!:P Minä tulen perjantaina se uusi lempparikuohari kainalossa kyläilemään ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Odottelen :)
      Ja kuoharin palanpainikkeeksi leivotaan marjapiirakkaa ja paistellaan sieni-tattarilettuja. Molempiin käytetään purkeittain sitä creme fraichea jota hamstrasin Cittarin ale-laarista...

      Poista
  3. Hei! Kertoisitko viisaana minulle mitä eroa on vähälaktoosisella, hylalla ja laktoosittomalla. Olen huomannut itselläni aika paljon ilmavaivoja, joten ajattelin kokeilla tuota mikä oli lempilläkin, se kuuri, mutta vain vähälaktoosisena.. Olisiko mitään vinkkejä tai apuja? Voiko laktoosi aiheuttaa näppyjä? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei. Jos nyt ihan oikein olen asian ymmärtänyt niin vähälaktoosinen on just sitä ja laktoositon kokonaan laktoositonta. Hyla on Valion oma nimeämistapa vähälaktoosisille tuotteille.

      Useissa kirjoissa & teorioissa maito mainitaan syypääksi näppylöihin / akneen. Omasta (ja Lempin) kokemuksesta sanoisin kyllä että viljojen poisjättäminen on tehnyt dramaattisen eron ihon kuntoon. Lempin iho senkun paheni noin puolenvuoden antibioottikuurin aikana. Kaksi viikkoa ilman viljoja ja antibioottia rauhoitti ihoa tosi paljon.

      Minulle tulee näppyjä edelleen keski-ikäisenä tanttana. Huomasin myös kuukauden tiukalla gluteenittomalla kuurilla että silloin näppylöitä ei ilmaantunut ja iho tuntui muutenkin napakammalta ja kasvonpiirteet selkeämmiltä. Viljoista tulee selvästi jonkinasteinen "pöhötys" kasvoille ja tietysti myös vatsan alueelle.

      Kovin paljon en viljoja ole enää vuosiin käyttänyt mutta taidan pikkuhiljaa ottaa niihin ihan nollatoleranssin kuten Lempikin. Myös tyttäreni Veera on nyt ollut jokusen viikon lähes ilman viljoja ja sanoi myös näppylöiden hävinneen.
      Joku ilta sitten hän söi muutaman ruisleipäpalan ja sanoi että vatsaan koski sen jälkeen pari päivää.

      Maitotuotteet sopivat minulle hapatettuina. Äitini kertoman mukaan lopetin maidon noin kolmen kuukauden ikäisenä rintamaitoon. Sen jälkeen en suostunut juomaan kuin piimää. Koskaan lapsuudessa minua ei pakotettu maitoa juomaan enkä sitä ole koskaan elämässäni siltään juonutkaan. Luut ovat kasassa ja ainut pieni reikä hampaista korjattu joskus 70-luvulla. Että se siitä maitoteoriasta minun puolestani :)

      En ole antanut omillekaan lapsille koskaan maitoa ruokajuomaksi. Maitoa ottavat välillä aamu-tai välipalana kaakaon kanssa - pöytään se ei mielestäni kuulu. Yleensäkään ruuan kanssa ei pitäisi juoda vaan pureskella ruoka ruokana eikä huuhdella sitä maidolla alas.

      Karkaa taas lapasesta alkuperäinen aihe :D Mutta jätä aluksi ainakin tuoremaito pois jos se ei tunnu sopivalta.

      Poista
  4. Tämä on kyllä ihan paras " keittokirja " Monta - en keksi mitään ruokaa - päivää pelastanut blogi ;D
    Nyt tänään teen noita porkkanapihvejä

    KIITOS ja ihanan aurinkoista kiirastorstaita :)))

    Maarit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maarit :)
      Nämä minun ohjeet ovat nyt vähän sitäsuntätä... Mahdollisimman helpolla vaan ja jos vielä halvallakin selviää niin sitäkin parempi :)

      Sinulla on ihan mahdottoman kaunis koti ja tietysti siitä sitten on helppo ottaa niitä hienoja kuvia mitä laitat blogiinkin. Vähän sellainen satumaailman tuntu :)

      Oikein mukavaa viikonloppua sinulle ja koko isolle ihanalle perheellesi :)

      Poista