sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Viherjauhetta tehosekoittimella


Tässä vielä yksi konevinkki kuivatun hortasaaliin jatkokäsittelyyn: tehosekoitin. Olen aiemmin kertonut miten hieron lehtiä metallisihdin läpi ja myllytän niitä sauvasekoittimen kipossa. Sihdin läpi hierominen on hieman hitaampaa, mutta lopputulos on tasalaatuista silppua ja homma onnistuu vaikka mökkiolosuhteissa ilman sähköä. Sauvasekoittimen kipossa kuivatut lehdet saa helposti aikalailla haluamansa kokoiseksi silpuksi - yleensä jätän ne aika karkeaksi hituseksi.

Tehosekoittimella kuivat lehdet saa hetkessä ihan jauhoksi. Huomaa kuitenkin, että jos haluat säilyttää lehdet esim. teehen sopivana karkeampana silppuna, tehosekoitin on liian vahva mylly (ainakin oma Bosch-koneeni). Sauvasekoittimen kulho tai metallisihti on siihen tarkoitukseen parempi.
Tehosekoittimella kannattaa kuitenkin ajella osa lehdistä jauhoksi. Se onkin sitten jo aika tiukkaa tehopulveria talven varalle :)

Nokkosjauhe on ihan parasta - se sopii melkein joka annoksen sekaan. Lisään nokkosjauheen ja nokkosensiemenet vasta valmiin ruuan päälle lautaselle. Arvokasta voima-ainesta ei kannata turhaan kuumentaa. Turvotuspäivien varalle tein tänään myös nestettäpoistavaa koivunlehtijauhetta.

Tehosekoitin täytetään noin puoliväliin. (Ja nämä kokemukset nyt vain oman tehosekoittimeni kanssa opittuja - joku toinen malli voi vaatia omat kikkailunsa.)
Alussa käytän sekoitinta muutaman kerran edestakaisin päälle ja pois - silloin laite imaisee lehdet kulhon alaosaan terien ulottuviin.
Lehdet jauhaantuvat aika äkkiä.
 Kaadetaan sopivaan säilytysastiaan.

Ihania voimajemmoja talveksi :)

Vielä ehtii hortoilla. Harrastus on helppo aloittaa: jemmaa lenkkitakin taskuun pieni pussi ja poimi mukaan kävelyllä kohdalle osuvaa vihreää. Jos muuta et alkuun oikein löydä, niin horsmanlehtiä ainakin kasvaa joka mutkassa. Voikukanlehdetkin tunnistaa jokainen - ja aika varmasti niitäkin löytyy.
Kuivattuja voikukanlehtiä käytetään mm. maksavaivoihin (eli maksaan vaikuttavana sen pitäisi auttaa mm. maksaläiskien hoitoon). Voikukkatee on "verta puhdistava" ja sitä suositellaan erityisesti keväällä nokkosteen kanssa voimaannuttamaan kehoa.

Ruohovartiset kasvit kuuluvat jokamiehenoikeuden piiriin ja "ojanpohjien rikkaruohot" ovat sitä ihan parasta Suomen luonnon antia. Keruupaikan on tietysti sijaittava jonkin matkan päässä autoteistä - sopivan kohdan kyllä osaa katsoa ihan maalaisjärjellä. Lehtien kuivaaminen ei vaadi mitään erityisjärjestelyjä - onnistuu ihan huonelämpötilassakin.

viherjauheen valmistus / horta / hortoilu / nokkosjauhe /

8 kommenttia:

  1. Terveelliset jauheet varmasti. Joskus kuivailin vadelmanlehtiä ja nokkosta ja tein niistä teetä. No, siitä onkin vierähtänyt parikymmentä vuotta. Pitäisköhän..

    VastaaPoista
  2. Hei Satu - kyllä pitäisi :D

    En ollenkaan ole mikään pro näissä hortahommissa, mutta silläpä just yritän muitakin kannustaa - tämän ei tarvitse olla mikään elämään suurempi juttu... Sen kun kerää ohimennessään jotain vihreää ja levittää sanomalehden päälle päiväksi-pariksi kuivahtamaan. Minä kuivattellen sitäsuntätä ja ajelen välillä sitten kerralla isomman lastin silpuksi. Perushortaa voi lisätä ihan kaiken ruuan sekaan. Esim. horsma ja vuohenputki ovat mietoaromisia, eikä niissä ole mitään käyttömäärää rajoittavaa tekijää - eli niitä voi lisätä joka soppaan tai taikinaan.

    Huomaat kyllä, että kun aloitat ihan vaan ilman sen suurempaa suunnitelmaa, niin pikkuhiljaa hortoilusta tulee tapa ja joka purkki täyttyy vihreästä silpusta :)

    VastaaPoista
  3. Löysin sinun ja tyttäriesi blogit muutama päivä sitten. Aivan ihania ja mahtava määrä kaikenlaista käytännön tietoa tässä sun blogissa. Kananmunalla pesua olen jo kokeillut ja toimii loistavasti. Kiitos teille kaikille ja saitte musta uuden lukijan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maarit mukavasta viestistä ja tervetuloa lukijaksi :)

      Poista
  4. Kiitos taas =) Olen saanut nokkosteestä helpotusta allergioihini. En muista koska olisin selvinnyt näin vähillä oireilla keväästä ja alkukesästä. Mun tarvitsee kuivattaa ensi kevääksi nokkosta, jotta selviän ensimmäisistä pölyttäjistä =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Johanna hyvästä vinkistä :)
      Itse olen käyttänyt jo vuosia siitepölyrakeita ja on auttanut ihan huomattavasti sekin.

      Poista
  5. Tarviiko koivunlehdille tehä mitään ennen kun niitä alkaa kuivattamaan? Mihin koivunlehtijauhetta voi käyttää? :)

    -Hansu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Hansu :)
      Ei tarvi tehdä mitään. Kerää koivunlehdet (ja kaikki lehdet) kuivalla säällä ja puhtaalta paikalta tietty :)
      Levittele kuivumaan ja valmista on päivän-parin päästä. Lehdet voi käyttää kokonaisena teehen ja jauhettuna ihan vaikka mihin - lettutaikinaan, leipiin, keittoihin...
      Koivunlehti on vahva diureetti, joten ihan jatkuvaa runsasta käyttöä en suosittele.

      Poista