maanantai 30. kesäkuuta 2014

Sadepäivänä parasta - puhdistussauna


Puhdistussauna ei ole synonyymi saunan puhdistukselle - vaikka senkin tietysti voi sadepäivänä hoitaa hommalistasta pois. Puhdistussaunassa pestään sisuskaluja - tuuletetaan keuhkot, puhdistetaan maksa, kirkastetaan iho...

Puhdistussauna on yksi rakkaimpia kesäharrastuksiani. Olen vinkannut siitä täällä blogissakin joka vuosi uusille lukijoille. Alla oleva kursivoitu tekstipätkä on kopsattu aiemmasta aihetta laajemmin käsittelevästä postauksestani.

Linkissä juttu konaisuudessaan: Puhdistussauna


"Puhdistussaunan ohjeet ovat luonnonlääketieteentohtori Eeva Koposelta. Aiheesta kertova kirja on tehty yhteistyössä Rita Apulin kanssa.

Puhdistussauna on Eevan kehittämä tehokas kehonhoitomenetelmä joka perustuu suomalaisen saunan ja luonnonkasvien tervehdyttäville ominaisuuksille.

Puhdistussaunan periaate:
Sauna lämmitetään 60-80 asteiseksi. Saunaan mennessä ylälauteelle nostetaan sauna-astia joka on täytetty luonnosta kerätyillä kasveilla. Kylpemisen aikana kasvit puhdistavat saunojan kehoa ja antavat luonnonvoimaa. Jokaisella kasvilla on oma puhdistava ominaisuutensa. Puhdistussaunassa tulisi kylpeä noin 20 minuuttia. Löylyä heitetään normaaliin tapaan. Puhdistussaunaan käytettävät kasvit poimitaan aina puhtaalta alueelta, ei teiden varsilta. 
Käytetyt kasvit hävitetään polttamalla. Niitä ei saa laittaa kompostiin koska ne ovat keränneet ihmisen kehosta epäpuhtauksia ja aineenvaihduntajäämiä. Sauna-astian kasvit tutkitaan saunomisen jälkeen. Voimakkaimmin tummuneet (ruskistuneet) kasvit ovat imeneet kehosta eniten epäpuhtauksia.

Kasveja ei kerralla tarvita runsaasti. Joidenkin kasvien runsas käyttö saattaa irrottaa liikaa myrkkyjä ja aineenvaihduntajäämiä. 
Puhdistussaunassa voi käyttää suurinta osaa sekä luonnon- että oman puutarhan kasveja."

puhdistussaunan kasvit kesällä / kirja / riitta apuli ja eeva koponen / terveysvaikutukset

16 kommenttia:

  1. Kuulostaa mahtavalta!! Pitää kokeille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on yksi meidän vakkariharrastus kesällä :)

      Poista
  2. Siis niilläkö ei vihdota eikä mitään? Ne vain on??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)
      Voi toki kaikilla kasveilla vihtoakin, mutta tässä tapauksessa kasvien annetaan pytyssä. Olettaisin, että vaikuttavat näin pääosin hengityksen kautta.

      Poista
  3. Kiitos tykkäyksestä tuolla instagramissa, sen avulla löysin lukijaksi. Blogisi vaikuttaa mielenkiintoiselta. T. Herralassa blogin Jenni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Jenni :) Aina kun on luppoaikaa etsiskelen ihania kuvia - sinulla niitä on :)

      Poista
  4. Hyvä kun muistuttelet! Tämä piti toteuttaa jo viime kesänä, mutta unohtui. Jospa tänä kesänä! :) Pitää varmaan etsiä vähän lisätietoa tästä asiasta, kun rupesi kiinnostamaan! :) Ja siis samaa tässä pohdin, että kasveilla ei siis tehdä mitään, vaan niiden annetaan vain olla tuossa pytyssä? Kuulostaa aika helpolta, eli sopii minulle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips Saara :)
      Juu, tämän harrastuksen kanssa ei ole varmaan mitään pakko tehdä-sääntöjä... Itse olen siinä mielessä ollut uskollinen kirjan ohjeille, että käytän kuparikippoa, kolmea kiveä ja rahkasammalta. Kasveina sitten ihan sitä, mitä satun pihasta harventamaan tai muuten on sopivasti tarjolla.

      Poista
  5. Kiintoisaa. Puhdistussaunassa on varmaan ihana tuoksu. Millä mekanismilla tämä toimii, siis mitä kautta kehon epäpuhtaudet päätyvät astiassa oleviin kasveihin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoksun voimakkuus vaihtelee - jutussa siitä mainitsinkin - jos kasvien antaa hetken aurinkoisessa paikassa ennen saunaan menoa, tuntuisi että silloin niistä irtoaa enempi aromeja. Tietty riippuu myös käytettävistä kasveista, niiden määrästä, saunan lämmöstä ja kosteudesta...

      Sen kun tietäisin, miten toimivat :D Huuhaata monen mielestä - minusta huuhaata ovat laihduttavat sukkahousut...
      No, mitään vahinkoa tästäkään ei varmasti kenelleen ole, omakohtaisesti voin sanoa, että rentouttaa, avaa keuhkot ja erityisesti keväisin ihan huippaa. Tänään taas meinaan pytyn väsätä - ja nauttia :)

      Poista
  6. Mahtavalta kuulostaa, pitääkin kokeilla heti tänään. -Linda

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Linda :)
      Mukava harrastus - pytyn väsääminen on siitäkin mukavaa, että siitä voi sommitella vaikka miten hienon asetelman.

      Poista
  7. Tämähän kuulostaa mielenkiintoiselta. Haluan ehdottomasti kokeilla. Samoja kysymyksiä myös heräsi, kuin täällä jo olikin kysytty. Odotellaan vastauksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tiina :)
      Ei minulla ole valmiita vastauksia :) Kursivoidut tekstit ovat kirjasta, jotain omia huomioita olen lisännyt, mutta ei tämä kallis kokeilu ole :) Me ainakin ollaan siskon kanssa jääty koukkuun ja huomattu vaikutus. Huomaa selvästi, että kevään ensimmäiset setit tuntuvat kehossa voimallisemmin. Sitä en tiedä, ovatko kasvit tehokkaampia heti keväällä herättyään, vai onko keho vastaanottavaisempi pitkän talven jälkeen...

      Poista
  8. Kasvithan eivät todellakaan kerää mitään epäpuhtauksia tai jäämiä, se on aivan humpuukia (samoin kuin tuo titteli luonnonlääketieteentohtori), mutta takuuvarmasti puhdistussauna tekee hyvää ja rentouttaa :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)
      Sen kun tietäisi - tai monta muutakin asiaa maailmassa... Tai ehkä parempi on, että ei tiedä mitään - uskoo vaan omaa kehoaan ja sen reaktioita :)

      Poista