Hyvät saaliit :) Kuusenkerkkien keruuhan ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, joka on hyvä muistaa ja kertoa se myös aloitteleville kerääjille. Omista metsistä toki saa kerätä, mutta jos ei sellaisia ole, niin sitten maanomistajan lupa. Nuo jokamiehenoikeudet tuntuu välillä olevan ihmisillä hukassa ja itsekin niitä silloin tällöin lukaisen ("saikos sen yksityistien läpi kävellä lenkillä" jne). Kaupungissa näkee usein ihmisiä, jotka ovat hakeneet Harjulta kotien koristeeksi isot niput mustikanvarpuja ja oksia (kaupungin puskia, ei kait haittaa vaikka minä nyt muutaman koristeoksan maljakkoon katkaisen jne.). Minulle se on aina ihmettelyn paikka. Meillä suomessa on upea mahdollisuus luonnossa liikkumiseen, sienestämiseen ja marjastamiseen, mutta ne pienet säännötkin pitää muistaa.
Totta - kiitos Anna kun ohjeistat aiheesta innostuvia. Kaupungin puistot nyt eivät tietysti ole muutenkaan hortoiluun sopiva ympäristö... Harvalla ihan omia metsiä on - tai jos jotain perintöperämetsiä on, niin eivät välttämättä ole ollenkaan sopivasti kodin läheisyydessä. Täällä maalla en ole koskaan kuullut että jollekulle maanomistajalle hortoilija olisi aiheuttanut närästystä. Yhden tiukan sedän tuntevat kaikki kylältä - eikä kukaan vahingossakaan mene edes marjaan läntilleen :D
Puiden lehtien varjelu tuntuu minusta hiukan turhalta - ymmärrän tietysti jonkun jalokuusiviljelmän, mutta kuusenkerkissäkään ihan tavallista sekametsäpöheikköä ei yksi keräilijä saa vahingoitettua... Maassa kasvavia lehtikasveja saa poimia - joten jos ei uskalla koivunlehtiin koskea, niin horsmanlehtiä ainakin voi luvan kanssa keräillä.
Hei vaan :) Kyllä voisin kirjoittaa joku päivä vähän laajemminkin vaikka nyt sitten nokkosista. Periaatteessa yksinkertaistaen lähes kaikkea hortaa voi käyttää kaikkeen ja säilöntätapoja on monia. Itse tykkään kuivata lähes kaikki - se on kuitenkin kaikkein ekologisin tapa säilöä - ja jää pakastimeen tilaa marjoille :)
Hieno saalis! Minä en ole kerännyt talteen muuta kuin nokkosta vielä, poimulehdet ja vuohenputket ovat menneet sitä mukaa suoraan ruokaan. Tulisikohan niitä käytettyä talven mittaan, jos nyt ryhdistäytyisin?
Onpa viihtyisä sauna =) mä oon nokkosen käytössä vasta-alkaja ja oon kerännyt sitä pelkästään heti käytettäväksi. Säilyykö nokkosen tehot kuivattuna parhaiten? Eikös toiset pakastakin sitä?
Hei vaan :) Nyt en osaa sanoa tuohon tehoasiaan... Kuivattuna yrttejä myydään virallisestikin usean vuoden myyntipäivällä - ja eivät käytännössä siis pilaannu koskaan. Uskoisin että kuivasäilytys on pidemmällä tähtäimellä parempi tapa kuin ryöppääminen ja pakastaminen. Minä kuivatan kaiken mahdollisen, säästyy sitten pakastimesta tila marjoille. Hortan kuivattaminen on muutenkin niin helppoa. Sienien kanssa sekin on jo hieman vaativampaa. Että tällä kokemuksella suosittelisin kuivaamista :) Kuivattu nokkonen on mielestäni paljon helppo- ja monikäyttöisempikin kuin pakastettu köntsä.
Horsmanlehtisilppua (kuten kaikkea muutakin vihreää silppua) käytän pääasiassa rieskataikinaan ja kaikkiin mahdollisiin keittoihin ja patoihin. Teeaineksenakin tietty menevät kaikki. Ja voi niitä ripotella jogurtin tai rahkan päälle... Yksinkertaistaen horsmasilppua voi käyttää ihan mihin vaan :) Siinä ei ole mitään liikasaannin vaaraa - joitakin kasveja pitää hiukan varoa.
Olispa oma takapiha/takametsikkö, josta voisi kerätä kaikki villiyrtit talteen. En ole oikein itse löytänyt edes mitään nokkospaikkaa omilta asuinseuduilta, vaikka lenkkeillessä olenkin kuikuillut kaikkia pusikoita sillä silmällä.
Nokkosta ei välttämättä olekaan helppo löytää... Helpointa on lienee etsiä jostain vanhan hävitetyn / hylätyn maatila-asumuksen raunioista. Toisaalta ei nokkonen ole ollenkaan se yksi ja paras vihreä. Vastaavia tai muuten hyviä mutta erilaisia ominaisuuksia löytyy lähes kaikista kasveista. Kannattaa skipata nokkonen jos sitä ei luontaisesti läheltä löydy ja kerätä sitä mitä on runsain mitoin tarjolla.
Voiko nokkosta käyttää ilman että sille tekee mitään, eli ihan tuoreeltaan? Pelottaa ajatus että nokkosta voi syödä/juoda :D ja olisi kiva jos tekisit postauksen nokkosista :)
Tuoreena esim. nokkoskeittoon tai nokkoslettuihin käytettävä nokkonen yleensä ryöpätään - eli pyöräytetään lävikössä kuumaan veteen muutama sekunti. Siinä poltinkarvat tuhoutuvat ja käsittely helpottuu. Kyllä tuoretta nokkosta voi halutessaan käyttää siltäänkin. Poltinkarvat tuhoutuvat myös tehosekoittimessa - eli smoothieenkin voit lisätä ne siltään - eikä polta kieltä :)
Hortoilu on ihan parasta kevättouhua. Parasta siinä on, että voi kerätä sitä mitä sattuu olemaan tarjolla - ei tarvitse etsiä ensin varsinaista paikkaa, kuten marjojen tai sienten kanssa :)
Minä säilön kerkät ihan siltään pakastimeen ja syödäänkin ne vain raakana napostellen. Kaverit on tehneet kerkistä siirappia mutta itse en ole sitä kokeillut. Kuusenkerkkäjuomasta en ole kuullut. Mielenkiintoinen juttu - täytyy tutkailla aihetta. Kerkkiä voi myös silputa siltään salaatteihin ja juuresraasteisiin.
Hyvä hyvä! Minä en ole kuivannut kun hitusen nokkosta, pakkaseen olen kyllä säilönyt ja siirappeja keitellyt.
VastaaPoistaOn tämä niin mukavaa hommaa... Pyykkipino tosin kasvaa ja siivouspuoli kotona lipsuu pahemman kerran - ei malta yhtään olla sisällä :)
PoistaHyvät saaliit :) Kuusenkerkkien keruuhan ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, joka on hyvä muistaa ja kertoa se myös aloitteleville kerääjille. Omista metsistä toki saa kerätä, mutta jos ei sellaisia ole, niin sitten maanomistajan lupa. Nuo jokamiehenoikeudet tuntuu välillä olevan ihmisillä hukassa ja itsekin niitä silloin tällöin lukaisen ("saikos sen yksityistien läpi kävellä lenkillä" jne). Kaupungissa näkee usein ihmisiä, jotka ovat hakeneet Harjulta kotien koristeeksi isot niput mustikanvarpuja ja oksia (kaupungin puskia, ei kait haittaa vaikka minä nyt muutaman koristeoksan maljakkoon katkaisen jne.). Minulle se on aina ihmettelyn paikka. Meillä suomessa on upea mahdollisuus luonnossa liikkumiseen, sienestämiseen ja marjastamiseen, mutta ne pienet säännötkin pitää muistaa.
VastaaPoistaTotta - kiitos Anna kun ohjeistat aiheesta innostuvia. Kaupungin puistot nyt eivät tietysti ole muutenkaan hortoiluun sopiva ympäristö... Harvalla ihan omia metsiä on - tai jos jotain perintöperämetsiä on, niin eivät välttämättä ole ollenkaan sopivasti kodin läheisyydessä. Täällä maalla en ole koskaan kuullut että jollekulle maanomistajalle hortoilija olisi aiheuttanut närästystä. Yhden tiukan sedän tuntevat kaikki kylältä - eikä kukaan vahingossakaan mene edes marjaan läntilleen :D
PoistaPuiden lehtien varjelu tuntuu minusta hiukan turhalta - ymmärrän tietysti jonkun jalokuusiviljelmän, mutta kuusenkerkissäkään ihan tavallista sekametsäpöheikköä ei yksi keräilijä saa vahingoitettua... Maassa kasvavia lehtikasveja saa poimia - joten jos ei uskalla koivunlehtiin koskea, niin horsmanlehtiä ainakin voi luvan kanssa keräillä.
niin siis sinusta hortoilijat ja muut viherpipertäjät saa mennä lain yli. on se outoa joukkoa jos teitä ei laki koskisi.
PoistaOi, herttinen! Ihanat kuvat ja upea saalis!
VastaaPoistaKiitos Dahlia :) On tämä kuule ihanaa puuhaa...
PoistaVoisitko tehdä postauksen että mitä noille nokkosille pitää tehdä? :)
VastaaPoistaHei vaan :)
PoistaKyllä voisin kirjoittaa joku päivä vähän laajemminkin vaikka nyt sitten nokkosista. Periaatteessa yksinkertaistaen lähes kaikkea hortaa voi käyttää kaikkeen ja säilöntätapoja on monia. Itse tykkään kuivata lähes kaikki - se on kuitenkin kaikkein ekologisin tapa säilöä - ja jää pakastimeen tilaa marjoille :)
Hieno saalis! Minä en ole kerännyt talteen muuta kuin nokkosta vielä, poimulehdet ja vuohenputket ovat menneet sitä mukaa suoraan ruokaan. Tulisikohan niitä käytettyä talven mittaan, jos nyt ryhdistäytyisin?
VastaaPoistaNo tulisi varmasti :) Minä säilytän kuivattuja hituja keittiön tasolla - siitä ne muistaa lisätä joka ruokaan ja leipomukseen.
Poista:D Minäkin olen keränyt nokkosia meidän pihasta, pitääpi taas kerätä satsillinen.
VastaaPoistaHyvä hyvä :)
PoistaOnpa viihtyisä sauna =) mä oon nokkosen käytössä vasta-alkaja ja oon kerännyt sitä pelkästään heti käytettäväksi. Säilyykö nokkosen tehot kuivattuna parhaiten? Eikös toiset pakastakin sitä?
VastaaPoistaHei vaan :)
PoistaNyt en osaa sanoa tuohon tehoasiaan... Kuivattuna yrttejä myydään virallisestikin usean vuoden myyntipäivällä - ja eivät käytännössä siis pilaannu koskaan. Uskoisin että kuivasäilytys on pidemmällä tähtäimellä parempi tapa kuin ryöppääminen ja pakastaminen. Minä kuivatan kaiken mahdollisen, säästyy sitten pakastimesta tila marjoille. Hortan kuivattaminen on muutenkin niin helppoa. Sienien kanssa sekin on jo hieman vaativampaa.
Että tällä kokemuksella suosittelisin kuivaamista :) Kuivattu nokkonen on mielestäni paljon helppo- ja monikäyttöisempikin kuin pakastettu köntsä.
Miten käytät horsmanlehtiä???
VastaaPoistaMahtava saalis. :)
Horsmanlehtisilppua (kuten kaikkea muutakin vihreää silppua) käytän pääasiassa rieskataikinaan ja kaikkiin mahdollisiin keittoihin ja patoihin. Teeaineksenakin tietty menevät kaikki. Ja voi niitä ripotella jogurtin tai rahkan päälle... Yksinkertaistaen horsmasilppua voi käyttää ihan mihin vaan :)
PoistaSiinä ei ole mitään liikasaannin vaaraa - joitakin kasveja pitää hiukan varoa.
Muakin kiinnostaa miten/missä horsman lehtiä käytät! :)
VastaaPoistaOlispa oma takapiha/takametsikkö, josta voisi kerätä kaikki villiyrtit talteen. En ole oikein itse löytänyt edes mitään nokkospaikkaa omilta asuinseuduilta, vaikka lenkkeillessä olenkin kuikuillut kaikkia pusikoita sillä silmällä.
Heips Jodie :)
PoistaNokkosta ei välttämättä olekaan helppo löytää... Helpointa on lienee etsiä jostain vanhan hävitetyn / hylätyn maatila-asumuksen raunioista. Toisaalta ei nokkonen ole ollenkaan se yksi ja paras vihreä. Vastaavia tai muuten hyviä mutta erilaisia ominaisuuksia löytyy lähes kaikista kasveista. Kannattaa skipata nokkonen jos sitä ei luontaisesti läheltä löydy ja kerätä sitä mitä on runsain mitoin tarjolla.
Hyvä saalis ja hienoja kuvia:) keitä muuten tuon "siilipostauksen" alimmassa kuvassa olevat henkilöt ovat?:)
VastaaPoistaSiellä on Harri - minun paras kaveri :) ja Lempi-tytär.
PoistaKaupunkilaisena nämä kuvat näyttävät kyllä todella eksoottisilta! terv.ingrid
VastaaPoistaVoi kun ihana kommentti - eksoottinen ryteikkö :)
PoistaVoiko nokkosta käyttää ilman että sille tekee mitään, eli ihan tuoreeltaan? Pelottaa ajatus että nokkosta voi syödä/juoda :D ja olisi kiva jos tekisit postauksen nokkosista :)
VastaaPoistaTuoreena esim. nokkoskeittoon tai nokkoslettuihin käytettävä nokkonen yleensä ryöpätään - eli pyöräytetään lävikössä kuumaan veteen muutama sekunti. Siinä poltinkarvat tuhoutuvat ja käsittely helpottuu. Kyllä tuoretta nokkosta voi halutessaan käyttää siltäänkin. Poltinkarvat tuhoutuvat myös tehosekoittimessa - eli smoothieenkin voit lisätä ne siltään - eikä polta kieltä :)
PoistaOo, ihanat kuvat, hienosta sadosta. Pakko varmaan viettää viikonloppuna aikaa samoissa puuhissa.
VastaaPoistaVenla
Hortoilu on ihan parasta kevättouhua. Parasta siinä on, että voi kerätä sitä mitä sattuu olemaan tarjolla - ei tarvitse etsiä ensin varsinaista paikkaa, kuten marjojen tai sienten kanssa :)
PoistaJokainen tyylillään :)
VastaaPoistaMitä meinasit tehdä kuusenkerkistä? Itse olen ajatellut tehdä juomaa. Osaatko kertoa mitään ohjetta miten sitä tehdään :)
VastaaPoista-Hansu
Hei Hansu :)
PoistaMinä säilön kerkät ihan siltään pakastimeen ja syödäänkin ne vain raakana napostellen. Kaverit on tehneet kerkistä siirappia mutta itse en ole sitä kokeillut. Kuusenkerkkäjuomasta en ole kuullut. Mielenkiintoinen juttu - täytyy tutkailla aihetta.
Kerkkiä voi myös silputa siltään salaatteihin ja juuresraasteisiin.