perjantai 27. kesäkuuta 2014

Kivan päivän kuulumisia


Kun sinusta kasvaa yhtä iso kuin tuo vaaleanpunainen, saat ihan ikioman tukikehikon ja sitten otan sinusta kuvan instagramiin ja kaikki pihassa kävijätkin kehuvat kuinka komea olet... Nyt vain ensin kaivetaan sopiva kuoppa ja juurrut siihen oikein reippaasti :)
Jyväskylä, Kodin Ykkösillä kaikki pensaiden ja perennojen taimet -40%. Löysin näin topakan valkokukkaisen kiinanpionin alun ja pari Smaragd -pylvästuijaa "porttipylväiksi". Tarjolla paljon mm. Puutarha Tahvosen laatutaimia.


Seppälänkankaan Cittarista Hortus Luxus siemenpussit 0,60€.
Näistä tykkään: Lehtimangoldi - värisekoite, pinaattikiinankaali (pak-choi) - rapea lisä salaateissa tai herkullinen wokattuna, punajuurikas - salaatteihin sopiva punajuuri jota kasvatan lehtien takia, sidesalaatti - ruukkukasvatukseen sopiva kaunis salaatti, salaatinlehtisekoite - värikäs sekoitus uusia makuja. Kokeiluun ensi kevääksi tomaatti Sungold.
 Kodin Ykkösiltä siemenpusseja 0,30€. Iisoppiaitaa yrttimaalle, samettiruusun ja kehäkukan siemeniä ensi kevääksi. Olen vuosia kerännyt syksyllä samettiruusujen siemenet talteen ja tehnyt niistä aikaisia kylvöjä avomaalle ja ruukkuihin. Tänä keväänä pitkä kylmä kausi tuhosi kylvökset aika tehokkaasti...

Kodin Ykkösen taimimyymälän poistokärrystä isoja pelargonian taimia 0,50€/kpl - näitä olen ostanut jo jokusen kerran. Poistokärryn kukkien väristä ei välttämättä ole varmuutta, mutta hyviä tuuheita taimia edullisesti. Samasta kärrystä löysin aiemmin hienoja miljoonakellonkin taimia - kukkivat jo täyttä päätä.
Isot altakasteluruukut ovat ihan parhaita pensastomaattien kasvattamiseen (tosin ne on sijoitettava sateelta suojaan ainakin pidempien sadekausien ajaksi). Vanhoja altakasteluruukkuja löytyy usein kierrätyskeskuksista edullisesti, mutta muoviset kellastuneet ruukut eivät esteettisesti viehätä...

Pentikin alesta (Hirvaskangas) löytyi sangallisia koreja - mitoiltaan ja malliltaan ihan täydellisiä altakasteluruukkujen naamioimiseen etupihakelpoisiksi. Altakasteluruukkuihin on aika haastava löytää sylinterinmallisia suojaruukkuja - olen etsiskellyt sopivia kohtuuhintaisia kauan.
Löysin eilisellä kierroksella vielä yhden samanhenkisen suojaruukun kierrätyskeskuksestakin kahdella eurolla.
Takapihalla odottaa naamioimista vielä monta rumaa muovipänikkää - otin kaikkien mitat ylös ja jospa pikkuhiljaa kierrellessä niillekin löytyy uudet vaatteet.

Ruukuissa matalakasvuinen tukeva Wilma-tomaattilajike. On myöhäisempi lajike kuin esim. Gardener's delight, jonka ensimmäiset tomaatit ovat jo kypsyneet avomaalla. Wilma sopii kuitenkin pienikokoisena ja pystykasvuisena hyvin ruukkukasvatukseen.
Muutama nollaa hipova yö vikuutti tomaattien lehtiä, mutta kyllä ne siitä pikkuhiljaa piristyvät :)

10 kommenttia:

  1. Hienoja löytöjä - ja kyllä sinä olet varsinainen puutarhuri - sekä kauneutta että hyötyä löytyy puutarhastasi.
    Kivaa viikonloppua sinne ihanuuksien keskelle!

    VastaaPoista
  2. Nuo Pentikin korit teki kyllä altakasteluruukut varsin salonkikelpoisiksi! Hyviä löytöjä ! Laitatko postausta siitä jäätelökonejäätelöstä.....mulla kaapissa vähän (kerran) käytetty jäätelökone, jos vaikka innostuisi tekemään jäätelöä. Ensin vaan teen tuota raparperipaistosta ja vaniljakastiketta! Kiitos ihanasta ja inspiroivasta blogista! Mukavaa viikonloppua ! Tv Marjo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Marjo :)
      Ei vanhat altakasteluruukut mikään kaunistus ole... Nyt sain senverran aikaseen, että otin kaikista mitat lompakkoon muistilapulle - eli aina jos jotain potentiaalia ja sopivan kokoista suojaruukkua löytyy niin ostan heti. Sisällekin löysin samasta alesta muutaman ruukun.
      Ollaan nyt kokeiltu muutama jäätelösatsi - mahdollisimman helppoja ja nopeita kaikki. Hyvää tulee ja helposti. On kyllä ihan mainio laite ainakin erityisruokavaliota noudattavalle. Kaikki erikoisjätskit kun on aika kalliita ja tällä valmistuu tosi edullisesti jätskiä kookos-, riisi- tai kauramaitoon. Jogurtti- tai rahkajäätelöä ei olla vielä kokeiltu. Laitan juttua kunhan pääsen vielä vähän paremmin kärryille hommasta :)

      Poista
  3. Oletpa ollut ahkerana taas ja saanut hyvää jälkeä aikaiseksi :) hyvää kesän jatkoa sinullekin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Puutarha kun ei tule ikinä valmiiksi.. On tämä ihanaa kesäpuuhaa :)

      Poista
  4. Mitä sinä sitten teet, kun tila puutarhasta alkaa loppua? Teillä täytyy olla iso piha, että kaikki miljoonat hyötykasvit ja kukkaset mahtuu kukoistamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Ansku :)
      En tiedä mitä sitten... Aikalailla nytkin joudun rajoittamaan intoa. Ei minulla ole kuin se ns "pe**eenkokoinen läntti" - eli mitään puita tai pensaita ei mahdu enempää, vanhojakin joudun karsimaan...

      Poista
  5. Mekin käytiin tänään Kodin 1:ssä. Harmi kun unohtui se puutarhapuoli katsomatta.
    Sinä olet kyllä ahkera ja taitava :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Marru :)
      Voi kun olisi nähty. Minä en käy kesäisin kuin tuolla puutarhapuolella :)

      Poista