tiistai 8. huhtikuuta 2014

Supisuomalaiset uunimunakkaat - gluteeniton





Yrttiset uunimunakkaat suppilovahveroilla
5dl kuivattuja suppilovahveroita
2 sipulia
20g Maitomaan voita
Kuivatut sienet liotetaan. (Noin puoli tuntia, tai kiireessä kuumassa vedessä pari minuuttia). Ylimääräinen vesi puristellaan pois ja sieniä pyöritellään keskikuumalla pannulla kunnes ne alkavat napakoitua. Lisätään voi ja viipaloitu sipuli. Pyöritellään keskilämmöllä kunnes sipulit ovat freesaantuneet.
Paista sieniannos ennen munaseoksen vispaamista.

Munaseos
8 Rainbow luomumunaa
1dl Valio luomu täysmaitoa
1dl Valio kermaa
100g Kuusamon sinileima emmental juustoa raasteena (valmistettu pastöroimattomasta maidosta)
1/2tl Atlannin merisuolaa
1/4tl rouhittua mustapippuria
1-2dl Järvikylän silputtuja tuoreyrttejä (korianteri, oregano, basilika, persilja...)
50g Aura-juustoa
Munat ja maito/kerma vispataan hyvin. Lisätään joukkoon juustoraaste ja mausteet. Voidellaan 4-6 annoskulhoa öljyllä. Jaetaan munaseos kulhoihin. Lisätään päälle sieni-sipulisilppu. Halutessa pintaan lisätään murusteltua Aura-juustoa.
Paistetaan aluksi 175°C kiertoilmalla noin 15-20min (riippuen annoskulhojen koosta). Lopussa vielä noin 5min grillivastuksella.
Tarjoillaan vihersalaatin (tai itujen) kanssa. Annokset voi tarjota paistoastiasta tai erillisellä lautaselle lisukesalaatin kanssa. Öljytyistä kulhoista munakkaat irtoavat nätisti.

Frittata on kevättalveen sopiva, gluteeniton kasvisruoka. Nopea, helppo, edullinen, ravitseva ja suppilovahveroilla täytettynä niin suomalainenkin. On arkiruokaa parhaimmillaan, mutta kauniisiin annoskulhoihin valmistettuna sopii juhlavaksi alkuruuaksikin.








-Nestettä annokseen tulee noin 2dl. Halutessasi voit käyttää pelkkää kermaa tai pelkkää maitoa (myös kevyttä).
- Pastöroimattomasta maidosta valmistetut juustot tunnistaa ainesosaluettelon sanoista "termisoitu maito" tai "lait cru". Suomessa ovat aika harvinaista herkkua - suosittelen valitsemaan aina kun on mahdollista.
-Tuoreita sieniä käytetään noin 1-2l. Ne paistetaan (ilman liotusta) kuten liotetut kuivatut sienet.
-Voit varioida tuoreyrttejä makusi mukaan. Korianteri on oma suosikkini, mutta jos se on uusi tuttavuus, aloita sen makuun totuttelu pienellä määrällä. Persilja ja ruohosipuli ovat neutraaleja vaihtoehtoja. Oregano ja basilika sopivat myös hyvin.
-Annoksesta riittää neljälle-kuudelle ruokailijalle. Annoksen voi jakaa lapsille ja aikuisille eri kokoisiin paistoastioihin.
-Paistumisaika ei ole nuuka, vaan jonkinverran eri kokoiset annokset paistuvat kyllä samoilla lämmöillä.



Sain mukavan ja inspiroivan kutsun osallistua Hyvää Suomesta -reseptikilpailuun. Tavoitteena oli kehittää arkiruoka, jonka ainesosista vähintään kolmesta löytyy Hyvää Suomesta -joutsenmerkki.

Tutkailen kyllä aina aika tarkkaan elintarvikkeiden ainesosaluettelot, mutta merkkiviidakko on ollut minulle vieraampi - nyt tiedän jo paljon enemmän. Vaikka aiemmin en ole varsinaisesti Joutsen-merkkejä bongaillut, ne ovat aina olleet luonnollinen valinta - tämän reseptin tuotteita löytyy jääkaapistani aina.
Joutsenmerkin lisäksi halusin tuoda reseptiin mukaan toisen hienon suomalaisen jutun - jokamiehen oikeudet. Edustettuna reseptissä suppilovahverot - syksyistä kultaa Suomen metsistä :)





Hyvää Suomesta reseptikilpailusta löytyy 42 houkuttelevaa ruokabloggaajien luomaa reseptiä. Kannattaa käydä kurkkimassa ideoita. Jos tämä uunimunakas maistuisi sinullekin, niin kiitän jo etukäteen äänestäsi :)

Äänestäjien kesken arvotaan 100 euron ravintolalahjakortti voittajan valitsemaan Makujen Suomi -ravintolaan. Lisäksi arvotaan 3 kpl Sami Tallbergin Villiä ja valoittavaa - suomalaisen nykykeittiön helmiä -kirjaa. Äänestysaikaa on 24.4.2014 saakka.
uunimunakas resepti ohje / sienimunakas / munakas uunissa / uunimunakas annosvuokissa /

6 kommenttia:

  1. Vaikuttaa kertakaikkisen hurmaavalta ruualta. Enää puuttuu se kiertoilmauuni ja grillivastukset... mutta varmaan tuosta jonkun version saa aikaiseksi puuhellan uunissakin, hitaasti. Kivat kuvat suppilovahveronmetsästyksestä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Vai vielä puuttuu kiertoilma ja vastukset :D
      Minulta on puuttunut kunnollinen puuhella vuosia - siellä edellisessä torpassa oli. Siinä on jotain ikiaikaista ja tiedostamattomaan vetoavaa, kun aamuhämärissä raapii yönviileässä tuvassa hellaan valkeita. Vielä taas joskus semmoisen omistan...

      Poista
  2. Huomenna menee munakas kokeiluun mutta ääneni sait jo aikaisempien herkkujen ansiosta :)
    Joka syksy täälläkin valmistetaan ruokaa suppiksista, muun perheen mielestä ihan kyllästymiseen saakka.

    Ihanaa keskiviikkoa, tämä likka lähtee lastensa ulkoiluttamana hullareille ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maarit :)
      Minä en millään ehdi suppiksia syksyllä syödä, kun kaikki aika menee metsässä niitä könytessä :D Talven mittaan sitten kuivavarastoja hävittelen - on niitä paljon...

      Ihanaa päivää sinulle. Eikö ole maailman parasta kun on omia tyttöjä... Kyllä meillekin tämä oma naisporukka on tärkeä - käytännössä kaikki viikonloput ja vapaat ollaan yhdessä. Anettekin on jäänyt perheeseen, vaikka ei nyt enää miniä-statuksella olekaan.

      Poista
  3. Tämä resepti pitää laittaa muistiin! Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Uunimunakas on niin simppeli ja hyvä ruoka, että sitä kannattaa kyllä kokeilla.
      Jännä ilmiö on myös se, että jos paistat munia siltään, pari-kolme munaa ei tunnu oikein missään. Kun tekee maustetun uunimunakkaan, yksi-kaksi munaa/ruokailja täyttää jo vatsan mainiosti.

      Poista