keskiviikko 16. huhtikuuta 2014
Täsmäyrtti keski-ikäiselle ravulle
Ja minkä meinasin jo unohtaa kylvää - sitruunamelissa. Se on yksi suosikkiteeyrttejäni ja erityisesti keski-ikäisten naisten yrtti. Sitruunamelissan kerrotaan auttavan vaihdevuosivaivoihin ja sitä pidetään yhtenä tehokkaimmista yrteistä masennuksen hoitoon, sekä henkisen tasapainon ylläpitämiseen.
Kylvin siemenet hajakylvönä reilun kokoisiin potteihin. Kasvattelen suurimman osan yrttejä ruukuissa, enkä edes yritä koulia niitä. Tykkään, että näin amatöörioloissa helpoimmat ja näyttävimmät yrttien taimet saa tuuheasta taimiryppäästä, jonka voi tarvittaessa siirtää kokonaisena isompaan ruukkuun. Luontaista latvomista tulee pitkin kesää kun napsii ylimpiä lehtiä käyttöön.
Aamuauringon tunnelmaa taimipöydällä.
Rapua luonnehtii lause "minä tunnen". Ravut ovat tunteellisia ja huolehtivia henkilöitä, joilla on ruoansulatusongelmia, hermosto- ja maksavaivoja, suonikohjuja ja silmävaivoja. Heille sopivia kasveja ovat salaatti, kurkku, maarianverijuuri ja sitruunamelissa.
Olen rapu ja ehkä aika tunteellinenkin - vuoristoratatyyppi. Huolehtiva - sitäkin. Ruoansulatus eli ummetus on tuttu vaiva. Hermostovaivoja - kysykää niistä mieheltä :) Maksan toimintaan yhdistän iho-ongelmat. Suonikohjut leikattiin jo kolmekymppisenä. Silmät ovat kuivahkot ja valolle arat - piilareiden käyttö on ihan mahdottomuus.
Mausteista ja salaattiaterioista saa paljon kasvien tehoaineita elimistöön. Kasveilla on lähes aina yleiskuntoa parantava vaikutus. Mausteena voi käyttää mm sitruunamelissaa
Huomaan, että keväällä ruokavalio vaihtuu ihan automaattisesti vihreäksi. Salaattipohjaksi käytän pääasiassa vihreitä lehtikasveja - kaikkea mitä kasvimaalta ja luonnosta löytyy - lisäksi keitettyjä papuja, juustoa tai kananmuna. Ihan kohta taas...
Pujoteetä on juotu varsinkin sitruunamelissan kanssa kohentamaan seksuaalisia voimia.
Tiedoksi nyt vielä sekin :)
Sitruunamelissan kukat houkuttelevat mehiläisiä, joten ainakin osan taimia voi antaa kukkia. Virpi Raipalan kirjoista ei löydy mitään varoituksia sitruunamelissan rohtokäytöstä. Michael Castleman huomauttaa sen mahdollisesta haitasta kilpirauhasongelmista kärsiville,
Kursivoidut kohdat lyhentäen lainattu: Sinikka Piippo - Kasvien salaiset voimat
sitruunamelissan kasvatus ja terveysvaikutukset / siemenkylvö huhtikuussa
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Minulla on sitruunamelissa talvehtinut n. 10-vuotta avomaalla. Siementää ja tekee pikkutaimia ihan itekseen. Varren tyvi on jo kova ja puutunut, jakopalojen kaivaminen käy työstä. Muistelisin, että olen sen aikoinaan istuttanut sellaisesta kaupan ruukkuyrtistä, samoin kuin tein lipstikan kanssa. Täytyykin kesällä ottaa sitruunamelissa teokäyttöön, se kun tuppaa aina unohtumaan yrttipenkin reunaan vain koristekasviksi.
VastaaPoistaHeissuli ja ihanaa pääsiäisviikonloppua puutarhaan :)
PoistaMinä en ole tainnut koskaan edes yrittää talvettamista - eli kiitos vinkistä, tästlähin talletan sitruunamelissatkin siis jemmapenkkiin :)
Onkohan sitruunamelissa hengissä? Jospa laittaisin varmuuden vuoksi uutta tulemaan. T. nimim. keski-ikäinen rapu
VastaaPoistaHei vaan :) Ai sinäkin olet sitä talvetellut. Miten se on minulta mennyt ihan ohi ja jäänyt yrittämättä... Aina oppii uutta :)
PoistaVoi että mää niin tykkään yrteistä! En vaan jostain syystä osaa käyttää niitä?? Jotenkin tuntuu, että niiitä ostaisi/hankkisi vähän puoliturhaan.. Hassua, koska kyllähän niitä saa käytettyä vaikka ja mihin!
VastaaPoistaHei AnniEveliina :)
PoistaMeni kuule minullakin monta vuotta, ennenkuin opin hyödyntämään takapihan yrttejä ihan arjessa. Alkuunsa kylvin ja kasvatin kaikenlaista - näyttivät niin kauniilta ja tuoksuivat ihanalta ja olin lukenut kirjakaupalla juttua yrttien vaikutuksista vaivaan jos toiseenkin. Siltikin - vuosia vain kasvatin ja ihastelin, mutten osannut käyttää niitä kuin erikoistapauksissa ja varsin niin päättäneenä.
Nyt olen jo aika hyvin päässyt siihen pisteeseen, että yrtitkin ovat ihan jokapäivän tapa. Kerään kaikenlaisia tuoreita yrttejä siltään salaatteihin ja teeaineksiksi.
Kannattaa tutustella yrtteihin ihan rauhassa ja ajan kanssa - ensin vaikka vain kasvattelemalla ja tuoksuttelemalla. Kyllä niisä pikkuhiljaa tulee tapa, kun aina ovat näkysällä ja tarjolla :)