tiistai 15. huhtikuuta 2014

Kurpitsantaimien multaus

Kylvin jätti- ja kesäkurpitsan siemenet 31. maaliskuuta - eli kaksi viikkoa sitten. Olen jo vuosia kerännyt muutaman siemenen talteen syksyisin - yllättävän hyvin ne vaan aina itävät. Nytkin laitoin varuiksi kolme siementä ruukkuunsa ja kaikki puskivat pintaan. Enkä ikinä henno hävittää innokkaita taimia - eli täällä on taas muutama ylimääräinen kurpitsa kavereille...

Olen virallisia kurpitsankylvöjä noin kuukauden etuajassa - ehdit siis oikein hyvin laittaa omat taimet alulleen. Kurpitsa kasvattaa jo parissa viikossa komean taimen, mutta olen huomannut että ulos istutettaessa kasvu toppaa ainakin pariksi viikoksi - vaikka suojaisi taimet kaksinkertaisella harsolla.

Ihan kokeilun vuoksi aikaistin nyt kylvöksiä ja siirsin hyvällä alullaan olevat taimet maitopurkkeihin mullaten koko kasvuvarren ihan tappiinsa. Kurpitsa kasvattaa juuria mullattuun varteen, joten senkään kohdalla entistä syvempään istutus ei ainakaan haittaa. Mielenkiinnosta nyt kokeilen, josko ulossiirto kävisi näppärämmin isompikokoiselle taimelle.Aion myös rakentaa kurpitsoille tänä keväänä korkean kompostilaarin. Tähän saakka ne ovat olleet kasvimaalla muiden kasvien seassa. Rehevänä köynnöstävät jättikurpitsan varret ovat rönsyilleet jokaiseen naapuripenkkiinkin. Nyt kurpitsat saavat lähdön kasvimaakommuunista :)

Kurpitsa on perinteinen tunkiokasvi - eli se ei kerää syötäviin osiin nitraattia. Itsekin istutan sen aina tuoreimpaan kompostipenkkiin. Kurpitsan lisäksi myös kesäkurpitsa, paprika ja kurkku ovat turvallisia istutettavia vahvaan maahan (tai vaikka suoraan kompostikehikon päälle - niin itse meinaan tänä vuonna tehdä :)

kurpitsan kasvatus kompostipenkissä / kurpitsan nitraatti / kurpitsantaimia siemenistä / jättikurpitsan taimet 

11 kommenttia:

 1. Kääk! Meillä iti viime kesänä vahingossa kurpitsa kompostin kulmassa. Äiti käski mun repiä sen pois ennenkuin tulee yhtään enempää hedelmää hävitettäväksi. Ja minä typerys uskoin :( Ihan syötäviähän ne olis ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ansku :)
   Kurpitsa lyötiin ennenvanhaan usein suoraan navetan taakse tunkioon. Ihmettelen kyllä suuresti perinnetiedon viisautta - miltä kokemuspohjalta se kumpuaa...
   Nykyään kaikki tällaiset asiat voidaan analysoida aika tarkasti ja kyllä kurpitsan hedelmä on ihan turvallinen kasvi vaikka kasvupohja olisi tuoreempaakin kompostia.

   Hieman ristiriitaista tietoa välillä löytyy sitten muiden kasvien kohdalta. Kesäkurpitsa, kurkku ja paprika nyt kuitenkin on vissiin aika uusissa testeissä todettu myöskin nitraattia keräämättömiksi kasveiksi. Vähän itsekin arvon, josko laittaisi tänä vuonna avomaankurkut siihen viime kesäiseen vahvaan kurpitsapenkkiin. Täytynee vielä etsiskellä tietoa aiheesta lisää...

   Poista
 2. Hei! Millaisia siemeniä käytit? Kun mietin että kasvaako kurpitsansiemenistä mitään? (siis niistä naposteltavista tai salaatissa syötävissä). Tomaatin kasvatus siemenistä ensimmäistä kertaa kokeilussa, ensimmäinen satsi meinasi menehtyä, vaihdoin taimimultaan ja nyt odottelen että edes muutama selviäisi :-) sirkkalehdet vain meinaa nuupahtaa... Sinun blogistasi olen kyllä saanut niin paljon ideoita ja intoa kasvatteluun ja puutarhassa touhuiluun, kiitos siis :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos mukavasta viestistä :)

   Mikähän ihme tomatintaimille tuli? Minusta ne ovat niitä melkein helpoimpia kasvatettavia. Sirkkalehdistä ei tarvitse perustaa sen jälkeen kun varsinaiset lehdet ilmaantuvat - ne kellastuvat aina siinä vaiheessa.

   Salaatteihin tarkoitettujen siementen kannasta ei ole mitään tietoa. Kannattaa ostaa ihan oikea siemenpussi, niin näet millaista hedelmää on odotettavissa. Jos tilaa yhtään on, niin laita molempia, kesä- ja jättikurpitsaa. Taimet on helppo ja nopea kasvattaa. Istutettaessa ulos ne voi suojata alkuun harsolla. Tarvitsevat aika reilusti tilaa ja erityisesti kesäkurpitsa aurinkoa. Paremman paikan ja maan puutteessa jättikurpitsan voi laittaa vaikka haravointijätepinon päälle kasvamaan - sangollisen multaa vaan laittaa alkuun juuripaakun ympärille. Kasvu on niin rehevää, että taimi peittää roskakasan kesän mittaan ihan kokonaan :)

   Mukavaa kesän odotusta sinulle :) Olisi kiva saada joskus kuva blogipostiin - mitä kuuluu taimipöydille ja puutarhaan :)

   Poista
 3. Talvi- ja spagettikurpitsa menevät meilläkin tänä kesänä kokeiluun. Hyvä paikka katsottuna ja viime kesän lehtikompostia muhimassa. Toisen siemenet on alepöytäostos, toisen siemenet otin ostokurpitsasta syksyllä talteen. Saas nähdä miten käy. Kesäkurpitsa on meillä tuttu kasvatettava, sitä tulee kesällä syötyä tuoreena niin paljon eri muodoissa, että talven yli pärjää pelkillä omilla pakastetuilla kurpitsakuutioilla eikä tarvitse kaupassa vilkuilla tuontikesäkurpitsoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anna :)

   Minulla ei ole nyt kuin jätti- ja kesäkurpitsaa. Joskus ole kokeillut spagettikurpitsaa ja erilaisia koristekurpitsoitakin - niin ja sitä pesusienikurpitsaa :)
   Jättikurpitsan siemenkanta on jo vuosien takaa, kesäkurpitsa jotain alelaariostoksia. Täytyisi kyllä selailla taas pitkästä aikaa ihan siementukkujenkin valikoima ja kokeilla jotain uutta.

   Enpäs ole tajunnut pakastaa kesäkurpitsaa. Taas hoksaa jotain uutta - ja hankkii lisää hommia kesäksi :D Mutta hyvä idea ja tulee käyttöön täälläkin.
   Tänään kasasin kolme uutta kompostilaaria kurpitsoille - odotan ihan innoissani, mitä tykkäävät paikasta. Paikka ei ole kovin aurinkoinen, mutta jättikurpitsalle kelvannee. Kesäkurpitsaa laitan ainakin osan vähän valoisampaan nurkkaan. Meinasin huomenna kylvää yrtit ja salaatit lasilavaan - ja samettiruusuja ulkoruukkuihin. Siitä se alkaa taas ihan oikea kesä :)

   Poista
 4. Kurpitsaa aion minäkin kasvattaa tunkiolla, samoin avomaankurkkua. Mukavaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Satu :)

   Minulla kurpitsa on kasvanut tähän saakka penkissä, joka tosin on ollut vähän kuin tunkio kun hautasin siihen aina talven satsin lämpökompostorista. Tänään just rakensin kolme lehtikompostilaaria kurpitsoille. Hermot meni kun levisivät aina pitkin naapuripenkkejä - ei niitä enää mikään pitänyt kurissa sen jälkeen kun lähtivät kunnolla kasvuun :)

   Ihanaa viikonloppua sinullekin - arvaan että pihalla menee :)

   Poista
 5. Kurpitsa kannattaa laittaa esikasvatukseen maatuvaan pottiin ja sitten siirtää purkkeineen kasvupaikalle. Silloin juuristo ei kärsi niin paljon siirtelystä eikä kasvu tyssää (välttämättä). Kurpitsat kannattaa myös istuttaa kaikki omiin ruukkuihinsa jo valmiiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anne :)

   Kyllä kyllä - tarkoitus oli kylvää yksi pottiinsa, mutta taas ne varasiemenet itivät, enkä hennonut heittää pois :D

   Onko maatuvia potteja niin isoina, että menevät kurpitsalle? Ovatko ostettuina hintavia? Onko olemassa joku konstikolmonen, jolla ne pystyy itse tekemään?

   Mielenkiinnosta nyt katson, lähteekö kasvu reippaammin alkuun isommilla taimilla. Kokeilen myös istutusta uusiin korkeisiin kompostilaareihin.

   Poista
  2. Mulla on joskus ollut sellaisia isompia turveruukkuja mutta en ole enää löytänyt kaupasta niitä. Isoimmat on nyt tainneet olla n. 10 cm läpimitaltaan. Mutta monet tekee kuulemma maatuvia ruukkuja ihan sanomalehdestä kieputtamalla. En ole kyllä itse kokeillut, että miten ne kestävät.

   Enkä kyllä itsekään tänä vuonna noudattanut omaa ohjettani, vaan istutin kurpitsat (kesä- ja myskikurpitsan) pieniin potteihin, joista ne on pakko siirtää isompiin ennen kasvimaalle viemistä. Mikäli siis itävät, mitään ei vielä näy...

   Poista