sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Ohjelmaa iltapäiväksi


(Kaikki nämä värit omasta pihasta :)

Tiededokumentti USA:n valtimoilla Ruuantuottaja -jakso esitettiin viime viikon keskiviikkona klo 17.00. Ihmettelen, että laadukas ja kiinnostava dokumenttisarja on sijoitettu päivän hektisimpään hetkeen - siihen kun itse kukin raapii arkiruokaa pöytään ja telkkari on varattu pikkukakkoselle.

Itse satuin vahingossa paikalle keskiviikon lähetyksen aikaan, mutta jos ohjelma jäi sinulta väliin, niin tänään se uusitaan Teema-kanavalla klo 16.10. Ja jollet vielä tänäänkään ehdi keskelllä päivää istahtaa telkkarin eteen, niin jakso näkyy Areenalta kolme päivää.

Dokumentti ei kerää katsojia "halvoilla konsteilla"; salaa kuvatuilla materiaaleilla tai anonyymeillä paljastuksilla ruokatuotannon epäkohdista. Järkyttävintä dokumentissa onkin juuri se, miten tuottajat itse esittelevät positiivisesti ja hyväntuulisina toimintaansa: Nämä sonnit tuplaavat painonsa kuudessa kuukaudessa maissilla ja hormoneilla. Geenimanipuloinnilla maissi on saatu taudinkestäväksi ja tuottoisammaksi.Positiivista ohjelmassa on myös se, että olkkarin ikkunallani maitopurkeissa aurinkoon kurottelevat tomaatintaimet eivät tunnu sen jälkeen enää yhtään joutavalta pikku puuhastelulta. Se, että näkee siemenestä saakka ruokansa alkuperän - sille ruualle ei voi määritellä hintaa...
Kalifornian peltomaisemaa ihmetellessä myös arvostus Suomen luontoa ja sen tarjontaa kohtaan nousee (jos mahdollista) vielä suurempaan arvoon. Entäpä jos jokamiehenoikeus marjastaa ja sienestää ei olisikaan historian suoma itsestäänselvyys ja ilmainen etu? Se hinnoteltaisiin tänä päivänä varmasti päivämaksuilla kuten metsästys tai kalastus...Kiitos taas kaikista mukavista kommenteista. Minulla on täällä pieni remppaprojekti työn alla - palaan koneelle vastailemaan kysymyksiin ajan kanssa - illalla yritän... Mukavaa sunnuntaipäivää sinulle :)

6 kommenttia:

 1. Lueskelin eilen blogiarkistojasi, ja osui silmään ruokasoodan käyttäminen konetiskiaineena. Niin että onko vieklä käytössä, ja miten on toiminut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei :)
   Juurikin oli suunnitelmissa päivittää kuulumisia siltä osin. Sooda toimii muuten ok, mutta muutaman pesukerran jälkeen lasit alkavat harmaantua. Sen verran sitten joustin aiheesta, että teen nykyisin sekoituksen - noin 2/3 soodaa ja 1/3 oikeaa konetiskijauhetta.
   Meillä kone pyörii yleensä useammankin kerran päivässä, joten astiat eivät ehdi pinttyä. LIhaa tai kalaa laittaa vain mies tosi harvoin, joten astioissa ei senkään puolesta normisti ole kovin haasteellista pestävää. Tämä sekoitus on pitänyt lasitkin kirkkaina.
   Teen vielä juttua vinkiksi muillekin lukijoille :)

   Poista
 2. Toi telkkarisarja on hyvä. Se taisi tulla viime kesänä, enkä usko että uusinta on pahasta! Varsin mielenkiintoisia juttuja kaikenkaikkiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Annu :)
   Minä vasta nyt ja vahingossa huomasin sarjan. Aika isoa touhua :)

   Poista
 3. Katselin tuon saman dokumentin aamusta kun Veeran suositteli myös. Se oli kyllä aika hurjaa katsottavaa. Mielenkiintoinen mutta samalla sai kyllä tuijottamaan suu auki ruutua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Dahlia :)
   Kyllä tuli olo että pieni on kaunista tämän jälkeen... Detroitin tilanne toi tosin uskoa tulevaan. Oli muutenkin hienoa nähdä Detroitin asukkaiden uudisraivaajahenkeä kaikkien huonojen uutisten jälkeen.
   Kuvat Detroitin rapistuvasta kaupungista ovat yksi eniten mieleeni jääneitä kuvasarjoja. Laitan tähän linkin, jos joku ei niitä vielä ole nähnyt.

   http://www.theguardian.com/artanddesign/gallery/2011/jan/02/photography-detroit

   Poista